Vuk Rašović, Luka Milivojević, Lazar Marković, Srđan Mijailović i Miloš Milojević (©Reuters, ©MN Press)
Vuk Rašović, Luka Milivojević, Lazar Marković, Srđan Mijailović i Miloš Milojević (©Reuters, ©MN Press)

Emirati su obećana zemlja za Srbe, Milojević brani krunu

Vreme čitanja: 5min | pet. 23.08.24. | 10:17

Danas počinje elitni šampionat ove bogate arapske zemlje u kome igraju 15 naših fudbalera i trojica stručnjaka. Al Vasl i Al Ain najjači, Šabab Al Ahli se najviše pojačao ovog leta

Krenula je u četvrtak najjača liga na tlu Azije, u Saudijskoj Arabiji, a danas će lopta da se kotrlja i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Dva kluba iz ove zemlje su dominirala prošle sezone. Al Vasl Miloša Milojevića je nadmoćno osvojio titulu, dok je legendarni Argentinac Ernan Krespo doneo Al Ainu krunu u Ligi šampiona. Napravio je ovaj klub veliki podvig kada je prvo eliminisao u polufinalu Al Hilal, a zatim u dvomeču bio bolji od japanske Jokohame Marinos.

Nije ovaj šampionat po kvalitetu onom u Saudijskoj Arabiji, ali veliki novac i lagodan i opušten život u zemlji izobilja privukao je poznate igrače i trenere u najbolje klubove ove prebogate države.

Izabrane vesti

Ova liga postala je obećana za Srbe, odlično „utočište“. Naredne sezone igraće čak 15 fudbalera, uz trojicu trenera - Miloša Milojevića na klupi Al Vasla, Vuka Rašovića koji je posle nekoliko godina u Al Fejhi iz Saudijske Arabije prešao ovog leta u Al Itihad Kalbu, i Gorana Tufegdžića, novog trenera Ajmana. Samo su Brazilci (40) i Marokanci (19) brojniji od naših internacionalaca.

18.30: (6,25) Al Itihad Kalba (4,30) Al Vasl (1,45)

Najnoviji stanovnik ove arpaske zemlje je reprezentativac Srbije na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u Nemačkoj Srđan Mijailović koji je pre dve nedelje iz Crvene zvezde prešao u šampiona Al Vasl. Treniraće ga nekadašnji strateg srpskog šampona Miloš Milojević koji je ostao u klubu iz Dubaija. Letos je bilo priče da bi mogao da zameni Arne Slota u Fajenordu, ali su se u Roterdamu odlučili za Danca Brajana Priskea. Milojevićev pomoćnik u Al Vaslu je nekadašnji štoper Partizana Nenad Đorđević, dok je trener golaman bivši čuvar mreže Crvene zvezde Boban Bajković.

U Emiratima su još dvojica nekadašnjih reprezentativaca, Lazar Marković koji je iz turskog Gazijantepa stigao u Banijas i Luka Milivojević. Nekadašnji igrač Crvene zvezde, Anderlehta, Olimpijakos i Kristal Palasa je drugu godinu u Šabab Al Ahliju. Trener ovog kluba prošle sezone je bio Marko Nikolić, ali je ovog leta prešao u ruskog giganta CSKA iz Moskve.

U ovoj bogatoj zemlji igraju i Nemanja Jović (Itihad Kalba), Saša Ivković (Al Vahda), Stojan Leković i Nikola Vukić (Al Džazira), David Petrović (Al Šardža), Miloš Kosanović i Aleksandar Vasiljević (Ajman), Bogdan Petrović, Stefan Pjanović i Andrej Krstić (Al Nasr), Bogdan Planić (Šabab Al Ahli) i Siniša Jolačić (Al Oruba).

AL VASL I AI AIN NAJJAČI, ŠABAB AL AHLI SE NAJVIŠE POJAČAO, STIGAO AZMUN IZ LEVERKUZENA

Fudbaleri Al Aina slave titulu u Ligi šampiona Azije (©AFP)Fudbaleri Al Aina slave titulu u Ligi šampiona Azije (©AFP)

Milojevićev Al Vasl i Al Ain bi i ove sezone trebalo da vode glavnu reč. Šampion je osim Mijailovića doveo Madžeda Hasana i Madžida Surura iz Al Šardže, Tanuna Al Zabija iz Al Vahde i Japanca Takašija Učina iz Fortune Diseldorf. U klubu je ostao nekadašnji reprezentativac Švajcarske i bivši napadač Benfike Haris Seferović, Brazilci Kajo Kanedo, Fabio Lima i Rodrigo, Argentinac Nikolas Himenez...

16.00: (4,90) Al Uruba (3,70) Al Nasr (1,65)

Ernan Krespo je ostao na klupi šampiona Azija Al Aija. Novajlije su Mateo Sanabrija koji je plaćen Lanusu 3.630.000 evra, zatim Fabio Kardoso iz Porta i Matijas Segovija iz Botafoga. Ostali su Erik, Korejac Jong Vu Park, Marokanci Medi Mubarik i Sofijan Rahimi, Togoanac Kođo Fo Doh Laba.

Na papiru najviše vredi Al Ain – 45.8200.000 evra, oko 8.000.000 više od najvećeg rivala i prvaka Emirata Al Vasla, a zatim slede Šabab AL Ali, Al Džazira iz Abu Dabija, Al Šardža…

Portugalac Paulo Sousa je nasledio Marka Nikolića na klupu Šabab Al Ahlija. Za ovaj klub je potpisao Iranac Serdar Azmun koji nije uspeo da se izbori za bitnu rolu u Bajeru iz Leverkuzena. Najbolje partije u karijeri je pružao u Zenitu iz Sankt Peterburga. Plaćen je 5.000.000 evra i biće najveće pojačanje za tim iz Dubaija. Brazilac Rikelme je stigao iz Kujabe za 2.750.000 evra. Osim Luke Milivojevića i Bogdana Planića u timu je Izraelac Munas Dabur, nekadašnji igrač Salcburga koga pamtimo iz dvomeča sa Crvenom zvezdom u plej-ofu za Ligu šampiona u sezoni 2018/2019. Poslednjih dana se priča o dolasku štopera Kurta Zume iz Vest Hema. Po imenima mogao bi i Šabab da se umeša u borbu za titulu.

Al Džazira je pre tri godine bila šampion Emirata, ali više nije konkurentna za titulu. Doveo je tim iz Abu Dabija dva velika pojačanja, Argentinca Ramona Miereza koji je plaćen Osijeku 3.000.000 i egipatskog vezistu Mohameda Elnenija koga su dugo mučile povrede, pa nije ostavio dubok trag u Arsenalu. Golman Stojan Leković je stigao iz kragujevačkog Radničkog. Otišao je iskusni napadač Al Mabkut koji je potpisao za Al Nasr, ali ne onaj iz Saudijske Arabije za koji igra Kristijano Ronaldo, već za tim iz Emirata.

16.00: (1,48) Al Vahda (4,20) Ajman (6,00)

Al Šardžu već tri godine s klupe predvodi rumunski stručnjak Kozmin Olariu. Jedinio pojačanje ovg tima je Srbin David Petrović iz niškog Radničkog. Nema više nekadašnjeg asa Liona, Rome, Juventusa i Barselone Miralema Pjanića koji je slobodan igrač, dok je bivši napadač Porta Musa Marega prešao u Al Diradžu. Najpoznatiji igrač tima je Španac Pako Alkaser, nekadašnji napadač Valensije, Barselone i Borusije iz Dortmunda.

Na kormilu Al Nasra sedeće nekadašnji neuspešni trener Ajaksa Alfred Šrojder. Boje ovog kluba brane i Italijan Manolo Gabijadini, Portugalac Juri Medeiros, Marokanac Adel Tarabt, Bosanac Samir Memišević, Brazilac Gustavo

Al Vahdu je ovog leta preuzeo Norvežanin Roni Deila koji je bio šampion Vikinga sa Volerengom, MLS-a sa Njujork Sitijem i Škotske sa Seltikom. Najveće pojačanje ove ekipe je Nigerijac Filip Otele plaćen rumunskom Klužu 3.500.000 evra. Iz Zvezde je za 800.000 evra stigao defanzivac Favur Injeka Ogbu.

Vuk Rašović sa Al Itihad Kalbom počinje avanturu u Emiratima. Doveo je bivši strateg Al Fejhe nekadašnjeg fudbalera Partizana Nemanju Jovića koji se nije proslavio posle odlaska iz Humske. Na kormilu Al Bateha sedi hrvatski stručnjak Goran Tomić. Za Kor Fakan igra Španac Honatan Vijera. Ajman će ove sezone s klupe da predvodi Srbin Goran Tufegdžić. Lazaru Markoviću u Banijasu će trener da bude Portugalac Žoao Pedro Sousa.

Sistem takmičenja se nije menjao. Igraće se 26 kola. Dva najbolja tima plasiraće se u kvalifikacije za Ligu šampiona Azije, dok dva najgora kluba ispadaju iz elitnog ranga.

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI 1 – 1. KOLO

Petak

16.00: (4,90) Al Uruba (3,70) Al Nasr (1,65)

16.00: (1,48) Al Vahda (4,20) Ajman (6,00)

18.30: (6,25) Itihad Kalba (4,30) Al Vasl (1,45)

Subota

16.00: (1,12) Al Ahli (8,00) Al Bateh (16,0)

16.00: (4,80) Banijas (3,90) Al Džazira (1,62)

18.30: (1,33) Al Ain (5,00) Kor Fakan (7,75)

18.30: Diba Al Hisn - Al Šardža

***kvote su podložne promenama


tagovi

AzijaUAEAl VaslŠabab Al AhliAl AinErnan KrespoMiloš MilojevićVuk RašovićLuka MilivojevićSrđan MijailovićLazar Marković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara