Buongiorno Italia: Ibrina filozofija u Grunfovom stilu - zašto trčati ako možeš leteti?

Vreme čitanja: 5min | pon. 02.11.20. | 13:20

Zlatan i Kristijano Ronaldo okupirali naslovnice italijanske sportske štampe

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Zlatan Ibrahimović i Kristijano Ronaldo su glavni junaci u današnjoj italijanskoj sportskoj štampi. Dva “senatora” su još jednom demonstrirala da su uprkos poznim godinama i dalje perjanice svojih timova. Prostora dobija i iznenađujuća pobeda Sasuola nad Napolijem, još jedna vrtoglava pobeda Lacija u sudijskoj nadoknadi vremena i Interova kriza koji će bez Lukakua i Sančeza na megdan Real Madridu u Ligi šampiona.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

“Božje stopalo” i “Povratak marsovca” , dva su naslova koje Gazeta posvećuje Zlatanu Ibrahimoviću i Kristijanu Ronaldu koji su i juče pokazali da su, uprkos svojim godinama, ključni motori Milana i Juventusa. “Zlatan je u Udinama poklonio asistenciju i makazice za pobedu od 2:1, čuvanje prvog mesta na tabeli i san o 'skudetu': Zašto trčati ako možeš leteti”, prenosi Gazeta izjavu Ibrahimovića posle mača.

Na unutrašnjim stranama se dodaje da je peta pobeda u prvenstvu definitivno stavila Milan u red timova koji polažu pravo da budu u krugu timova u trci za šampionsku titulu. Takođe se kaže da je Stefano Pioli konstruisao oko Zlatana gotovo perfektnu mašineriju, raspoređujući odgovornost i zadatke između senatora i ostalih fudbalera Rosonera.

Ronaldozavisnost”, napravila je Gazeta kovanicu kako bi dočarala koliko je veliki uticaj CR7 na igru i rezultate Juventusa. U tekstu se podvlači da su Ronaldu bila dovoljna dva minuta da stavi utakmicu protiv Specije na kolosek pobede. U tekstu se osim hvalospeva na račun Ronalda otvara i pitanje Dibale koji je pružio još jednu bledu partiju.

“Samo Sasuolo drži Milanov ritam”, posvećuje prostora na naslovnici sasvim zasluženo Gazeta i timu Roberta de Zerbija koji ne prestaje da zadivljuje fudbalski svet. U tekstu se podvlači da je podvig Sasuola protiv Napolija još veći ako se zna da nisu igrali Kaputo, Đuričić i Berardi. List u prvi plan stavlja partije Lokatelija i Lopeza koji su briljirali na San Paolu. Prenosi se i autoironična izjava Rina Gatuza: ”Kad god se priča o obnovi mog ugovora, mi ne pobedimo”.

“Inter, Eriksen sve bliži izlaznim vratima: sviđa se PSŽ-u”, piše Gazeta da odnos između trenera Kontea i danskog asa postaje sve hladniji i da postoji velika mogućnost da u januaru bivši igrač Totehnema napusti Apijano Đentile. Za njega je zainteresovan francuski šampion, međutim Parižani ga žele na pozajmicu dok bi Inter uzeo u razmatranje samo prodaju ili eventualno pozajmicu sa obavezom otkupa.

U drugom tekstu list se bavi problemom efikasnosti u igri Nerazura: “Raspikuće: golgeterska kriza Intera, Lautaro gde si? Hakimi i Perišić bez lucidnosti”. U teksu se podvlači da je Lautaro Martinez ponovo nestao sa radara u Interovom napadu dok su Perišić i Hakimi protiv Parme, ali i na drugim utakmicama promašili sijaset prilika.

“Var, kakav haos. I Torino žrtva sudijskih grešaka. Arbitar Pičinini na ledu zbog nedosuđenog penala nad Perišićem”, analizira Gazeta poplavu pogrešnih sudijskih odluka kako na terenu tako i u VAR sobi.

CORRIERE DELLO SPORT

“Lacio da šizneš”, definiše pitoreskno Korijere pobedu nad Torinom ostvarenu u sudijskoj nadoknadi vremena, kao protiv Kaljarija pre godinu dana. “Čudo Lacio 2: nema predaje, nikada”, naslov je izveštaja sa utakmice na drugoj i trećoj strani. U tekstu se kaže da je najbolji igrač Nebeskoplavih na terenu bio Sergej Milinković Savić ali da je Kaisedo poneo titulu najboljeg igrača zbog odlučujućeg gola na izdisaju meča.

U drugom tekstu, posvećenom Lacijevom gostovanju u Rusiji protiv Zenita, navodi se da je Inzagi i dalje u velikim problemima oko sastava, pogotovo na bokovima: ”Fares se povredio protiv Torina, Marušić se još nije oporavio, Lacari je pozitivan na kovid-19, a Lulić će se vratiti u stroj tek posle pauze u šampionatu”. Takođe se svedoči o strahu da bi pojedini fudbaleri, koji po italijanskim parametrima rezultiraju negativni na kovid-19, mogli ponovo da budu pozitivni na testovima UEFA.

“Roma kao pravi tim”, potvrdili su Đalorosi da protiv Fjorentine tradicionalno pružaju dobre partije. U podnaslovu se precizira da su Fonsekini izabranici kontrolisali utakmicu gotovo sve vreme i da su golovi Spinacole i Pedra došli u pravim momentima. U izveštaju se zapaža da je Roma samo u prvih par minuta meča prepustila inicijativu Ljubičastima i da je jučerašnji susret bio 14 uzastopni bez poraza za Romu, na terenu naravno, budući da je protiv Verone registrovan odlukom nadležnih organa.

Korijere posvećuje prostor i četvorici tenora Rome sa preko 30 godina koji su svi došli iz Premijer lige u Večni grad: Džeko, Mhitarjan, Pedro i Smoling. Posebno se podvlači sigurnost koju daje Smoling defanzivnoj liniji i maštovitost, tehnika i simbioza napadačke trojke Bosanca, Jermena i Španca.

“Ibra i CR7, beskrajni”, i Korijere nije propustio priliku da nahvali dvojicu “hajlendera” koji u četvrtoj deceniji života i dalje dominiraju u svojim klubovima.

TUTTOSPORT

“Sa CR7 je šou Juve”, odaje torinski dnevnik priznanje Kristijanu Ronaldu da je promenio Staru damu i njenu igru čim je ušao na teren u Čezeni protiv Specije. “Ronaldo obavestio sve: Vratio sam se”, koristi Tutosport uobičajenu frazu da istakne da se i Juve vratio u trku za šampionsku titulu. U priči sa meča Specija - Juve se navodi da je Juve igrao na mahove spektakularno, ali i da je imao velike pauze u igri, padove koncentracije i nesmotrenosti. Po Tutosportu osim Ronalda i Morate reči pohvale zaslužuju i Artur i Mekeni koji su odradili dobar posao na sredini terena.

“Moramo da budemo konkretniji i bezobzirniji prema protivniku, ali ovo što vidite je samo 60 odsto Juveovih mogućnosti”, prenose se Pirlove reči.

“Let Milana sa Zlatanom akrobatom”, veliča i Tutosport ulogu Ibrahimovića u nezaustavljivoj pozitivnoj seriji Rosonera koja traja još od polovine juna. Osim Ibrahimovića pod reflektorima je i Sandro Tonali koji je u Udinama pružio, dosada, svoju najbolju partiju u dresu Milana.

“Arbitro i ludilo. Toro kakva podvala”, torinski list ima drugačije čitanje utakmice Torino – Lacio i optužuje arbitra Kifija da je orkestrirao rezultat svojim greškama. Arbitru se spočitava nedosuđeni penal nad Verdijem i prilično darežljivi jedenaesterac Laciju u finišu meča. Ipak, Tutosport priznaje, da je Torino sam izvršio harakiri u sudijskoj nadoknadi vremena. Poraz Granata je propraćen još jednom nevoljom: Beloti se povredio i u Torinu se nadaju da je samo reč o bolnom udarcu u koleno, a ne o nekoj težoj povredi.

“Konteu je potrebna Zidanata”, aludira list na Zidanovu sklonost da udara protivnike glavom, kako bi prenuo svoj tim. “Potreban je podvig u Madridu da se preokrene tok sezone”, poručuje Tutosport. Međutim, to neće biti nimalo lako pošto, po svoj prilici, Lukaku i Sančez neće biti na raspolaganju (povređeni su), Lautaro Martinez je van forme a Škrinjar još nije spreman da počne utakmicu od prvog minuta.

“Uzbuna u Atalanti. Gasperini zabrinut pred Liverpul”, upozorava torinski list da će Dea biti prilično oslabljena u meču sa Redsima Jirgena Klopa. U odbrani će nedostajati dva dominantna centralna beka (Kaldara i Romero) i gotov ceo srednji red (Hatebor, De Ron i Gosens). Zato se pretpostavlja da bi Gasperini mogao i da promeni svoju klasičnu formacijsku postavku 3-4-1-2.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno Italia

Obaveštavaj me

Juventus
Milan
Inter
Lacio
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara