Kjetil Knutsen i Patrik Berg (©Reuters)
Kjetil Knutsen i Patrik Berg (©Reuters)

Bode na dlanu: Ima bar osmoricu Strahinja Pavlovića, Berg je bog i batina, mane - prekidi i poslednja linija

Vreme čitanja: 10min | čet. 15.08.24. | 07:55

Na skeneru Vlade Filipovića, srpskog trenera koji dugo živi i radi u Alti na severu Norveške, Zvezdin rival u plej-ofu za Ligu šampiona

Prošle sezone je Crvena zvezda direktno prošla u Ligu šampiona zahvaljujući odličnom UEFA koeficijentu Srbije, ove je dvomeč sa Bode Glimtom deli do mesta među 36 najboljih ekipa Starog kontinenta u redizajniranoj evroeliti koja garantuje osam utakmica ove jeseni. Ulog je veliki, ne samo sa sportskog aspekta nego i finansijskog.

Svesni su u Ljutice Bogdana da je Zvezda veći klub, sa bogatijom istorijom, da ima ulogu favorita, ali da je dobila za rivala tim koji ide uzlaznom putanjom, koji raste iz godinu u godinu, koji je isprašio Murinjovu Romu sa 6:1. Poslednjih sezona Bode Glimt redovno prezimi u Evropi, Ajaks je srećno u februaru ove godine eliminisao norveškog prvaka u prvoj nokaut fazi Lige konferencije. Dolaskom Kjetila Knutsena pre šest godina kreće rapidni uspon tima sa severa Norveške. Od kluba koji je bio između prvog i drugog ranga norveškog fudbala, iskusni strateg je doveo žuto-crne do tri titule u poslednje četiri godine, a smeši im se nova kruna u Elitseriji (osam bodova više, uz meč više, u odnosu na najbliže rivale, Viking i Bran).

Izabrane vesti

Tradicionalno, srpski stručnjak, Šapčanin Vlada Filipović, koji više od decenije i po živi i radi u Alti na severu Norveške, koordinator za talente pri Fudbalskom savezu Norveške zadužen za oblast Finmark, za čitaoce Mozzart Sporta i kladioce donosi pregršt informacija pred start prvenstva Norveške. Tako je bilo i krajem marta kada je najavio da Bode Glimt nema premca u Elitseriji. Pred prvi duel Bodea i Crvene zvezde u plej-ofu Lige šampiona u utorak do detalja je analizirao rivala srpskog prvaka.

O Bodeu sve govore rezultati. Od malog kluba koji je, primera radi kao kod nas Mladost iz Lučana, stigao je do dominantnog u Norveškoj. Napravljen je sistem i to donosi uspehe. Moram da kažem da je odlično skautirana Jagjelonija, da nije imala šansu u dvomeču sa Bodeom, da je izgledala kao da je zalutala u Evropi. Ne sumnjam da će ljudi u klubu dobro da analiziraju i Crvenu zvezdu. Kada sam došao u Norvešku u Altu pre više od 15 godina, prvi trener mi je bio Asmund Bjorkan. On je postavio temelje današnjeg Bodea. Bio je trener, pa sportski direktor, ostao je u klubu na rukovodećim mestima. On je juče doputovao u Beograd i sigurno će da gleda Zvezdin meč sa Čukaričkim u Pančevu. Bjorkan je izjavio da su osvajali domaće trofeje, napravili klub, zaradili novac i da sa Ligom šampiona žele da zaokruže projekat. Dosad im je bio finansijski aspekt u prvom planu, imali su lepe transfere prethodnih godina. Pre tri nedelje su prodali Danca Alberta Grenbeka Renu za 15.000.000 evra. Igrači su puni samopouzdanja i žele da naprave i korak više i dokopaju se Lige šampiona“, rekao je Filipović na startu analize norveškog šampiona za Mozzart Sport.

Kada biste nekom ko nikada nije gledao utakmice Bode Glimta u kratkim crtama objasnili šta je tajna uspeha najboljeg kluba Norveške?

Pre nego što su napravili sistem i klub na ovom nivou nisu imali profesionalne trenere za mlađe kategorije. Sada je to dovedeno do savršenstva. Finansijski su ojačali da imaju monopol da dovode ne samo igrače iz tog regiona, sa severa Norveške, već iz cele države. Mogu da dovede koga hoće, da probaju da li ti fudbaleri mogu da se uklope u sistem. Vraćaju igrače iz inostranstva koji ne uspevaju da se istaknu u jačim ligama. Iako u Norveškoj obožavaju Englesku i Premijer ligu, sistem Bodea je okrenut ka Holandiji, kopiraju taj stil, sa mnogo presinga, čvrstih duela, fizički besprekorno pripremljenim igračima, gde se u svakom trenutku, svih 90 mintua, zna ko šta radi, tempo se ne menja. Igra se direktan fudbal. Nema dugih lopti, kratak i brz pas je osnova igre Bodea“.

Vlada Filipović (©Privatna arhiva)Vlada Filipović (©Privatna arhiva)

Šta je prednost Bodea u odnosu na Crvenu zvezdu?

Nisam mnogo pratio Zvezdu ovog leta. Vidim da ima dosta novih igrača, da nema konkurenciju poslednjih godina u Srbiji. Prednost Bodea je što se prvenstvo u Norveškoj zahuktalo, što je počela druga polovina šampionata. Teško će neko da pripreti Bodeu. Imao je i kikseve ove sezone. Ako mogu da dam savet ljudima iz Zvezde da pogledaju utakmice sa Vikingom i KFUM Oslom u gostima gde je tim Kjetila Knutsena jedva ostao neporažen (prim. aut. oba meča završena remijima 1:1). Tu se vide slabosti Bodea. Odgovorno tvrdim da je Elitserija kvalitetnija od Superlige Srbije, da Bode ima mnogo težih rivala u Norveškoj, nego što Zvezda ima kod nas. Presing igra je osnova, a fizička pripremljenost igrača je sada na maksimumu. Motivisana je ekipa, ratnička, igra srcem. Rekao bih da ima bar osmoricu Strahinja Pavlovića u timu. Indvidualno nisu jaki, ali kao kolektiv su pravi tim. Vole da imaju posed lopte. Na poslednjih 15 utakmica su imali više od 50 odsto, protiv Jagjelonije u dvomeču i 60. Vole fudbaleri Bodea da se pitaju, da oni diktiraju tempo. Ne brane se i kada vode“.

Četvrtak, 20.00: (8,50) Čukarički (4,80) Crvena zvezda (1,38)

Zašto igrači Bode ne uspevaju u Ligama petica? Osim Nigerijca Viktora Bonifejsa koji je eksplodirao u Bodeu, napravio transfer u belgijski Union Sen Žiloaz i kasnije je bio sjajan u nemačkom osvajaču duple krune Bajeru iz Leverkuzena, ostali su se brzo vraćali u tim sa stadiona Aspmira.

Upravo sam o tome govorio, da je Bode tim, kao kolektiv jak, a ne kao skup pojedinaca. I politika kluba je da vraća u život igrače koji nisu uspeli u inostranstvu. Tako je bilo pre par godina sa Patrikom Bergom koga su vratili iz Lansa, sada sa Haugeom koji je igrao za Milan i Ajntraht iz Frankfurta. Zanimljivo je da Hauge tek sada hvata ritam. Kada se vratio iz Bundeslige rekao je da je jači tempo što se tiče fizičke spreme u Bodeu nego u Ajntrahtu. Takođe, Isaka Matu su doveli iz Holandije, igrao je za Groningen“.

Šta su mane Bode Glimta?

Pre svega loše brane prekide i kornere, tako primaju veliki broj golova. Poslednja linija tima im je verovatno najslabiji deo, pogotovo dvojica štopera, Gundersen i Bjortuft. Recimo Gundersen je u Tromseu igrao zadnjeg veznog, sada je štoper. Tu je i Moe u konkurenciji, ali je on imao problema s povredama poslednjih nedelja. Uglavnom igraju u formaciju 4-3-3, ali nemaju mnogo špiceva. Hauge je klasično krilo. Danac Kasper Hog je prvi špic. On je poslednjih meseci imao probleme s povredom zadnje lože. Rovit je, čuva ga Knutsen u prvenstvu, pa igra uglavnom po poluvreme. Kupljen je ovog leta Andreas Helmersen, dete Rozenborga, koji je eskplodirao u drugoj ligi. Za polusezonu je za Egersund dao 13 golova. On će biti džoker u duelima sa Zvezdom. Nedostaje Amal Pelegrino koji je bio mašina za golove, zimus je otišao u MLS, ali se nije proslavio u San Hozeu. Mislim da će najbolji igrač Zvezde u ovom dvomeču da bude trener Vladan Milojević. Ne sumnjam da će dobro da analizira rivala i da spremi taktiku. Znam da u Srbiji svi već vide Zvezdu u Ligi šampiona. I ja dajem veće šanse našem timu, ali Bode nikako ne sme da se potceni, da se uđe u njihov ritam jer je tada najopasniji. To su na svojoj koži u Evropi osetili i Roma, Bešiktaš, AZ Alkmar, pa i Ajaks ne zna kako je zimus prošao“.

Zvezda igra danas (20.00) u Pančevu na veštačkom tererenu protiv Čukaričkog kako bi se što bolje pripremila za uslove koje vladaju na ovoj podlozi. Temperatura u Bodeu je bar za 15 stepeni niža nego u Srbiji. Bode ne igra za vikend, ranije je odigrao prvenstveni meč kako bi bio svežiji pred plej-of Lige šampiona. Da li je stadion Aspmira veliki adut Bodea?

Jeste sigurno. Niko ni u Norveškoj ne voli da igra na tom stadionu. Bilo je zimus priče da će travnata podloga kompletno da se promeni jer je bila veoma loša. Mislim da je modernizovana, da nije kompletno promenjena, ali nema sumnje da fudbaleri Bodea znaju kako se igra u tim uslovima, kako lopta odskače. Videćemo, možda ne budu zalivali veštačku podlogu, da bude suva. Mislim da ako Zvezda bude samo jednom trenirala na Aspmiri, da to nije dovoljno da se privikne. Siguran sam da ta podloga u Pančevu gde će Zvezda da igra nije ni nalik ovoj u Bodeu. Sada je lepo vreme ovde, 23 stepena, što je baš toplo za sever Norveške, ali nikada se zna. Ume u Bodeu kiša da padne uvek, da dune vetar, onda je gostima jako teško, čak i u Norveškoj. Navijači, bolje da kažem simpatizeri, su tik uz teren, mali je stadion, ali biće pun u utorak, bučna je podrška, sigurno svih 8.000 ljudi. Mislim da domaćin i računa da bi pobedom od recimo 2:0 obavio dobar deo posla“.

Da li norveški šampion igra drugačije u gostima?

Igra malo povučenije, mada je protiv Jagejelonije, koja je ofanzivna ekipa, napao već od starta meča u Bjalistoku. Dobro se skautira rival. Neće igrače Bode da fascinira puna Marakana, igrali su i gostima protiv Rome, Bešiktaša u sličnim ambijentima, ali bi mogao taj čuveni tunel da malo igrače uplaši. S tim doživljajem se sigurno nisu susretali dosad, pa bi to mogla da bude šansa Zvezde u revanšu, ti početni minuti na Marakani“.

Stadion Aspmira (©Reuters)Stadion Aspmira (©Reuters)

Idemo na individualne kvalitete igrače. Ko je glavni u Bode Glimtu?

Patrik Berg je glavni igrač, bog i batina Bodea. On je nezamenjiv. Video sam u statistici da je poslednjih 10 mečeva u svim takmičenjima igrao svih 90 minuta. Kod njega je najviše lopta. On je klasičan vezni igrač, osmica ili desetka, iza trojice najisturenijih. Voli da šutira. Kada se napada kroz sredinu, on je uvek tu da distribuira loptu. Ne libi se da uputi udarac sa 25 metara ako ostane sam. Tu treba Zvezda dobro da se pazi. Od tri šuta, jedna će da uđe. Nije uspeo u Lansu. Bode je dobro zaradio njegovom prodajom, mislim da je transfer bio oko 5.000.000 evra, ali tu dolazimo do toga da u drugačijem sistemu od Bodeovog ne mogu svi da uspeju. Vratio ga je klub brzo nazad i sada je duša tima“.

Sistem Bodea napravio je Kjetil Knutsen koji je već šest godina na kormilu kluba. Koliko je dominantan u Norveškoj govori još jedan primer koji nam otkriva Vlada Filipović?

Prošle godine je Gaute Helstrup napravio čudo s Tromseom, bio treći, izborio Evropu. Mogao je da bira gde će da radi, tražio ga je Lilestrem i još neki klubovi u eliti, a on je odlučio da bude Knutsenov pomoćnik. Naravno, verovatno će on u budućnosti da predvodi Bode kada Kjetil ode. Prethodnih godina su se pominjali klubovi iz Čempionšipa, pre svega Norič, koji su želeli da dovedu Knutsena, ali je on odbio te ponude. Mislim da bi uskoro mogao da napusti klub“.

Protiv Jagjelonije u revanšu sjajan je bio Sondre Fet, vezista razornog šuta. Dao je poljskom šampionu dva gola? Kako vidite njegove igre?

Radi se o igraču koji nije standardan u prvoj postavi. Dugo se oporavljao od povrede. Protiv Ajaksa u februaru je imao maler i nije igrao do početka jula. Uglavnom je bio rezervista. Na poslednje dve utakmice je starter i sada je stvarno bio fenomenalan protiv Jagjelonije, ali nije on osnova. To su Berg i Hauge koji je odličan u igri jedan na jedan. Pomenuo bih i vezistu Mikelsena. Sada je bio rezervista protiv Poljaka, ali on može da trči i dan i noć, veoma zahvalan igrač“.

Prelazni rok u Norveškoj je u toku, a Bode se u hodu pojačava i slabi konkurenciju.

Sa mladim vezistom Sondreom Oklendom je imao ugovor od 1. januara 2025. godine kada mu ističe saradnja sa Vikigom, ali posle velike prodaje Grenbeka Renu za 15.000.000 evra platio je 700.000 ekipi iz Stavangera da dođe šest meseci ranije“.

(©Reuters)(©Reuters)

Ima li milionera u redovima norveškog šampiona?

Nema. Ovde u Norveškoj niko ne može da probije tu cifru kada su godišnje zarade u pitanju. Berg i trener Knutsen su najplaćeniji, ali mislim da ne mogu da imaju više od 700.000 do 800.000 evra. Koliko vidim, u Srbiji se to može, ali ovde ne“.

Kako protiv Bode Glimta?

Viking je to u prvenstvenom meču pokazao, kada je napao Bodea, kada su dvojica špiceva napali njihovu zadnju liniju, kada su vršili presing, bili agresivni, onda nastaju problemi po šampiona. Bode voli da ima posed u svojim nogama, da se on pita. Ako mu se na startu pripreti, biće dobro po crveno-bele. Zvezda je individualno sigurno u prednosti, verujem i bliža prolasku u Ligu šampiona, ali dolazi Bodeu u idealnom trenutku po norveškog šampiona, kada je u formi, kada su igrači na 100 odsto fizičke spreme“, zaključio je Filipović.


tagovi

FK Crvena zvezdaBode GlimtKjetil KnutsenPatrik BergLiga šampionaplej-of za Ligu šampiona

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara