(©Reuters)
(©Reuters)

Zvezdo, pazi se Feta! Bije kao iz topa i levom i desnom, Bode leti i crta po veštaku

Vreme čitanja: 4min | uto. 13.08.24. | 20:51

Čudo sa severa pregazilo Jagjeloniju u dvomeču i izaći će na megdan srpskom šampionu u plej-ofu za Ligu šampiona

Četiri godine su prošle otkako je Bode Glimt osvojio istorijsku titulu u Norveškoj, izbacio u izlog plejadu igrača, a Crvena zvezda bacila oko na jednog od njih – Filipa Sinkernagela. Danski ofanzivac nije došao na stadion “Rajko Mitić”, ali zato hoće čudo iz Arkičkog kruga!

Bode Glimt je pregazio Jagjeloniju u dvomeču, izaći će na megdan srpskom šampionu u plej-ofu za Ligu šampiona, a tamo će mu jak adut biti Sondre Fet. Zvezdo, pazi se, jer bije kao iz topa i levom i desnom! Ubio je pauka levicom, spakovao još jedan pogodak van kaznenog prostora i označio kraj svih nadanja Poljaka da na severu mogu da nadoknade zaostatak i prođu dalje – 4:1 (2:1).

Izabrane vesti

Leteo je po veštaku na severu Bode Glimt, crtao je po terenu i okolnost koja će pogodovati Crvenoj zvezdi je ta što će utakmicu sa Čukaričkim igrati na veštačkom terenu u Pančevu, a ne na Banovom brdu. Jer, izuzetno je brza podloga u Norveškoj, a tim Kjetila Knutsena sve karte baca na napad i teži odigravanju iz prve.

Jagjelonija je mogla da bude zadovoljna minimalnim porazom u Poljskoj, pošto je moglo biti i ubedljivije, ali u revanšu nije znala šta ju je snašlo. Ni rani primljen gol nije poremetio domaćina, koji nije imao ni sreće. Hesus Imas je ispra izblokiran, potom je španski napadač iz Ljeide uzdrmao prečku, a lopta se od Patrika Berga odbila iza gol-linije. Trenutak slabosti, nepažnje, što može skupo da košta norveški klub u plej-ofu, a nakon toga – uragan!

Žuti kovitlac usisao je Jagjeloniju, i vrteo ju je u krug. Nije stajao. Podsetio je Bode Glimt na onaj 'izvorni', iz prve šampionske sezone, kada je trio Filip Sinkernagel – Kasper Junker – Jens Peter Hauge terorisao protivnike po terenima kraj fjordova. Možda baš zato što je poslednja od tri karike opet u klubu sa krajnjeg severa i drži ključeve igre.

Bode Glimt je od transfera Jensa Petera Haugea u Milan inkasirao 4.800.000 evra, bio je izum trenera Kjetila Knutsena. Opkladili su se na njega Rosoneri, međutim, veliki (i pravu) priliku na San Siru nikada nije dobio, no njegov talenat je unovčen, kasa je popunjena, ali je svaki njegov naredni korak vodio ka povratku na mesto gde je igrao najbolji fudbal.

Zimus se Jens Peter Hauge vratio u Bode Glimt, stigao je na jednogodišnju pozajmicu, i počeo da diriguje i povlači konce kao pre četiri – pet godina. Na proste faktore je rastavljao odbranu Jagjelonije, naročito u tranziciji. Otvarao je stopalo, delio lopte na bokove i upisao dve asistencije. Prvo je ćušnuo loptu u prostor za norveško krilo finskih korena Isaka Dibvika Matu, koji se prošetao pored portugalskog beka Žoaa Mutinja, a u drugom poluvremenu majstorski odigrao za danskog centarfora Kaspera Hega.

Ključevi su bili u njegovim rukama, ali poljsku bravu je obio Sondre Fet. Uskočio je u prvu postavu umesto rovitog Urlika Saltnesa i sada je veliko pitanje hoće li Kjetil Knutsen za revanš sa Crvenom zvezdom išta menjati. Centralni vezista je demonstrirao da levicom može da zategne i jače nego desnom nogom, savršenom mu je lopta sela sredinom prvog poluvremena, da bi u nastavku još jednim preciznim udarcem van kaznenog prostora dokusurio Jagjeloniju.

Biće ovo druga prilika Bode Glimtu da uđe u grupnu fazu Lige šampiona, prvu je prokockao u – Zagrebu. U sezoni 2022/2023 je isputio prednost na Maksimiru, eliminisao ga je tada Dinamo posle produžetaka, a norveški tim se potom iz grupne faze Lige Evrope preselio u Ligu konferencije.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – 3. KOLO (REVANŠI)

Utorak

APOEL - Slovan Bratislava 0:0 – prvi meč 0:2

Bode/Glimt - Jagjelonija 4:1 (2:1) – prvi meč 1:0

/Fet 34, 56, Mata 38, Hog 71 - Berg 4ag/

Fenerbahče - Lil 1:0 (1:1 posle produžetaka) – prvi meč 1:2

/Dijakite 90 + 1 - Dejvid 116/

Tvente - Salcburg 3:3 (1:2) – prvi meč 1:2

/Hilgers 43, Van Horenbek 64, Stejn 87 - Kjergor 17, Nene 25, Jeo 46/

PAOK - Malme 3:3 (3:4 posle produžetaka) – prvi meč 2:2

/Tajson 21, Kulijerakis 43, Živković 45+4 - Nanasi 10, 45, Zeterstrom 90+7, Kristijansen 99/

Ferencvaroš - Midtjiland 1:1 (1:0) – prvi meč 0:2

/Sise 17 - Sorensen 50/

Ludogorec - Karabag Agdam (u toku) – prvi meč 2:1

FCSB - Sparta Prag (u toku) – prvi meč 1:1

Union Sen Žiloaz - Slavija Prag (u toku) – prvi meč 1:3

Glazgov Rendžers - Dinamo Kijev (u toku) – prvi meč 1:1


tagovi

Jagjelonija BjalistokBode Glimtkvalifikacije za Ligu šampionaSondre FetJens Peter HaugeKjetil Knutsen

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara