OCENE SRBA U LIGAMA PETICE: Samo Mitrović može da spasi Fulam ispadanja, odlična predstava Milinković Savića

Vreme čitanja: 4min | pon. 31.12.18. | 12:52

Napadač Fulama i vezista Lacija igrači utakmice, bez prelazne ocene za Milivojevića, Filipa Đorđevića...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Aleksandar Mitrović je posle šest kola posta zatresao mrežu i drugu utakmicu zaredom završio kao “star man”. Štampa na Ostrvu se utrkuje se u pohvalama na račun srpskog golgetera i konstatuje da samo on može da spasi Fulam ispadanja. Od 2018. godine se golom oporavio i Sergej Milinković-Savić potvrđujući pravilo da on ulazi u vrhunsku formu u decembru. Dva gola u sedam dana i igre na nivou od prethodne sezone vratili su Sergeja u centar pažnje. Dobre partije su pružili Nikola Milenković, Saša Lukić, Nenad Tomović. Solidni su bili Aleksandar Kolarov, Nikola Maksimović, Nemanja Matić, dok dobar dan nisu imali Filip Đorđević, Ivan Radovanović, Luka Milivojević i Darko Lazović.

Izabrane vesti

ENGLESKA

Aleksandar Mitrović je konačno krunisao svoju dobru formu iz poslednjih utakmica golom protiv Hadersfilda u Premijer ligi. Srpski golgeter je od najtiražnijeg britanskog tabloida Sana dobio 8, dok su mu drugi dali 7. Britanska štampa je posebno pohvalila držanje Mitrovića na utakmici i činjenicu da ga nije demoralisalo ponašanje Kamare koji mu nije dozvolio da izvede penal i pored strtiktne naredbe trenera Ranijerija. Mitrović je od svih novina, od Tajmsa do Mirora, proglašen za najboljeg igrača meča. Dejli Star ga je čak krstio i kao Ranijerijevog talismana u borbi za opstanak, a Dejli Ekspres kao “Aleksandra veliku nadu”.

Nemanja Matić je odigrao diskretno poslednji meč u ovoj sezoni protiv Hadersfilda. Drugim rečima, u timu Junajteda koji je briljirao, Nemanja je bio manje inspirisan. Zato je dobio tek prelaznu 6 od novinara koji su posmatrali meč na Old Trafordu.

Luka Milivojević prvi put, posle dužeg vremena, nije dobio prelaznu ocenu za svoju partiju u dresu Kristal Palasa. U derbiju protiv Čelsija, Milivojević nije uspevao da bude na visini zadatka kao u dobrom delu sezonu. Tabloidi i generalistički dnevnici su mu dali uglvnom 5 ili 5,5.

ITALIJA

Sergej Milinković-Savić je proglašen jednoglasno za najboljeg aktera utakmice Lacio - Torino. Većina dnevnika je naglasila da to laskavo priznanje nije zaslužio samo zbog postignutog gola. Naprotiv, gol je samo začinio odličnu predstavu.
"Vratio se na nivo kada je bio zvezda prelaznog roka. Igrao je veoma dobro sve vreme i predivan gol je samo dodatna vrednost kao i činjenica da je bio presudan za konačan ishod", precizirala je Gazeta motivo cene 7,5 za Sergeja. I ostala glasila su dala 7 ili 7,5 našem reprezentativcu i prvi put u ovoj sezoni ga proglasila za igrača utakmice.

Saša Lukić je ušao polovinom drugog polovremena na meču Lacio-Torino i ostavio je pozitivan utisak, zaradivši pralaznu “šesticu”. U obrazloženju ocene je uglavnom isticano da je Lukić dao nova “pluća” Toru u finišu meča i da je bio veoma požrtvovan.

Nenad Tomović se vratio uspešno na teren posle duge pauze zbog povrede, ušao ja krajam prvog poluvremena umesto povređenog Barbe i doprineo prvoj pobedi Kjeva u ovoj sezoni. Tomović je dobio 6,5 ili 6 i bio je najbolje ocenjen Srbin u timu iz predgrađa Verone

Ivan Radovanović je odigrao solidnu utakmicu i izgubio je prelaznu ocenu zbog nesmotrenosti koja je mogla skupo da košta Kjevo. Malo je falilo da njegov loš pas u završnici meča Kempbel iskoristi da izjednači rezultat. Radovanović je dobio uglavnom 5,5 od italijanskih izveštača.

Filip Đorđević nije iskoristio priliku koja mu se ukazala protiv Frozinonena i zamenjen je polovinom drugog poluvremena. Nekadašnji centarfor je imao dve prilike ali nije uspeo da ih pretvori u golove. Na kraju nije doboi više od 5,5

Darko Lazović je odigrao najslabiju partiju od kako je Ćezare Prandeli preuzeo Đenovu. Dobio je 5 ili 5,5 od italijanskih dnevnika. Gazeta ga je definisala kao “poludelog konja” u smislu da je imao fantastične prodore koje nije uspevao da kruniše dobrim centaršutevima ili pravovremenim dodavanjima.

Nikola Milenković je imao još jednu veoma zapaženu ulogu. Bio je među najboljim igračima Fjorentine. Ocenjen je sa vrlo dobrih 6,5 uz konstataciju da je odigrao ceo meč sa maksimalnom koncentracijom i da nije napravio nijedan pogrešan potez a svaka intervencija je bila pravovremena i efikasna.

Aleksandar Kolarov je uknjižio još jednu prelaznu ocenu demonstrirajući da čak i kada nije u najboljoj formi ostaje jedan od čvrstih, pouzdanih, stubova Rome. Protiv Parme, kapiten Srbije nije gotovo ništa pogrešio u defanzivnoj fazi dok je u napadu pogrešio nekoliko pasova koji su mogli biti vrlo zanimljiviji. Zato nije dobio više od 6 od izveštača sa Tardinija.

Nikola Maksimović je dobio 6 ili 5,5, u zavisnosti koliko su novinari italijanskih medija smatrali da je njegova odgovornost za dva primljena gola. Primera radi, Gazeta priznaje da je spasao Napoli u par situacija ali da igrač njegovog stasa mora da bude determinantniji u igri iz prekida. Korijere na drugoj strani kaže: i pore odgovornosti za gol Santandera Maksimovićeva partija je bila uverljiva.

SISTEMI OCENJIVANJA U PET LIGA

ENGLESKA - Uglavnom od 5 do 10 ( 6 je prelazna), 3 i 4 se retko daju, kao 9 i 10.

ITALIJA - Uglavnom od 5 do 10 ( 6 je prelazna), 3 i 4 se retko daju, kao 9 i 10.

FRANCUSKA - Od 3 do 10 ( 6 je prelazna ocena)

NEMAČKA - Od 5 do 1 (3 prelazna, 1 maksimalna ocena)

ŠPANIJA - Zvedice ili pikovi od jedne do do tri (dve su prelazna ocena)

Piše: Željko PANTELIĆ

Foto: Reuters, Shutterstock


tagovi

Aleksandar MitrovićNemanja MatićLuka MilivojevićSergej Milinković SavićSaša LukićNenad TomovićIvan RadovanovićDarko LazovićNikola MilenkovićNikola Maksimović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara