Silje Solberg, Katrin Lunde, Stine Oftedal i Nora Merk (©Reuters, ©AFP)
Silje Solberg, Katrin Lunde, Stine Oftedal i Nora Merk (©Reuters, ©AFP)

Sudar norveških zvezda za evropsku krunu: Solberg VS Lunde, Oftedal VS Merk

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.06.22. | 10:02

Liga šampiona za rukometašice: Đer predvođen sjajnim Skandinavkama igra finale danas (18.00) pred svojim navijačima protiv branioca krune Vajpersa

Norveška je zemlja zimskih sportova i ženskog rukometa. Nisu loši ni muškarci, ali Sander Sagosen i drugovi poslednjih godina nisu u konkurenciji za medalju. Zato su se dame vratile na svetski tron prošle godine. Kada je klupski rukomet u pitanju, mađarski Đer je do prošle godine bio dominantan, osvojio je tri vezane krune, ali je Vajpers iz Kristijansanda pre nekoliko godina napravo sjajan tim i u finalu u Budimpešti pobedio Brest sa 34:28.

Danas (18.00) u Budimpešti pred verovatno 20.000 gledalaca gledaćemo sudar titana, Đera i Vajpersa u finalu Lige šampiona. Norvežanke vode glavnu reč u oba tima. U polufinalu u subotu briljirala je srpska snajka Katrin Lunde koja je činila čuda na golu Vajprersa protiv Meca. Sa 16 odbrana začarala je mrežu u duelu sa francuskom šampionom.

Izabrane vesti

U napadu je odlična bila levoruka Nora Merk, najbolji strelac šampiona Evrope u Ligi šampiona. Sa sedam golova u subotu stigla je do brojke od 103 pogodaka u najjačem klupskom takmičenje na Starom kontinentu, pa je izbila na treće mesto liste strelaca. Faliće joj još osam da prestigne sjajnu Rumunku Kristinu Neagu iz ĆSM Bukurešta i postane najefikasnija rukometašica za sezonu 2022/2022. Njoj će danas biti oproštaj od dresa Vajpersa jer je potpisala ugovor sa danskim Esbjergom.

S druge strane, Đer predvode sjajne Norvežanke. Na golu je Silje Solberg koja je imala 11 odbrana u polufinalu, a uspela je da postigne i dva gola, dok je perjanica u napadu jedna od najboljih rukometašica današnjice, srednji bek Stine Oftedal. Tu je i treća Norvežanka, levi bek Veronika Kristijansen. Nisu samo Norvežanke najzaslužnije za plasman svojih ekipa u finalu. Za Vajpers je u polufinalu maestralna bila Čehinja Marketa Jerabkova koja je odigrala meč karijere i sa 12 golova razbila odbranu Meca.

18.00: (1,40) Đer (8,50) Vajpers Kristijansand (3,60)

Imaće Đer veliku podršku navijača, sigurno 95 odsto biće uz najtrofejnij klub u Evropi u ovom milenijumu koji igra deveto finale u borbi za šestu titulu najboljeg tima Evrope, ali Vajpers je jak kao zemlja, na svm pozicijama ima prekaljene igračica kadre da utišaju publiku u Budimpešti. Kvota u Mozzartu da će u finalu Lige šampiona da bude više od 56,5 golova je 1,85.

Tim iz Kristijansanda je postao tek četvrti klub u istorji završnih turnira Lige šampiona koji je uspeo da se plasira u dva vezana finala Lige šampiona. Pre norveškog tima to je pošlo od ruke Budućnosti, Đeru i Vardaru. Vajpers može da postane tek pet tim u istoriji koji je odbranio evropski tron. Pre toga su to učininile rukometašice austrijskog Hipa, danskih Slagelsa i Viborga, kao i Đera.

15.15: (1,75) Esbjerg (8,00) Mec (2,45)

Nora Merk i Katrin Lunde su osvajale tutule šampiona Evrope i sa Vajpersom prošle godine, ali i sa Đerom, današnjim rivalom. Lunde, koja ima 42 godine, i dalje je jedan od najboljih golmana na svetu, igraće za šestu titulu šampiona Evrope, kao i Nora Merk.

Ove sezone, Đer i Kristijansand su odigrali dve utakmice u prvoj fazi takmičenja. Oba trijumfa ostvarile su domaće ekipa. U Đeru je bilo 35:29, dok je u Kristijansandu Vajpers slavio sa 30:29. Od pet međusobnih susreta, mađarski velikan je dobio četiri.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

LIGA ŠAMPIONA ZA RUKOMETAŠICE (BUDIMPEŠTA)

Nedelja

FINALE

18.00: (1,40) Đer (8,50) Vajpers Kristijansand (3,60)

ZA 3. MESTO

15.15: (1,75) Esbjerg (8,00) Mec (2,45)

***kvote su podložne promenama


tagovi

ŽRK VajpersŽRK ĐerLiga šampiona za rukometašiceKatrin Lunde

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara