Katrin Lunde na rukama saigračica (©AFP)
Katrin Lunde na rukama saigračica (©AFP)

Srpska snajka spustila roletnu Đeru, Vajpers odbranio krunu šampiona Evrope (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 05.06.22. | 19:43

Norveški prvak u finalu Lige šampiona za rukometašice bolji od mađarskog tima sa 33:31. Katrin Lunde fantastična u finišu meča, najzaslužnija za veliku pobedu tima iz Kristijansanda. Čehinja Marketa Jerebkova MVP završnog turnira u Budimpešti

Najbolji ženski reprezentativni rukomet igra se u Norveškoj, a ova skandinavska država poslednje dve godine ima i prvaka Evrope u klupskoj konkurenciji. Vajpers iz Kristijansanda je u fantastičnom finalu Lige šampiona u Budimpešti pobedio favorizovani Đer sa 33:31 i odbranio titulu šampiona Starog kontinenta. Gledali smo atomski rukomet dva supertima pred više od 15.000 gledalaca u mađarskoj prestonici.

Blistala je fenomenalna, neuništiva, magična Katrin Lunde, najbolji golman svih vremena. Srpska snajka, koja ima 42 godine, izabranica srca nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde Nikole Trajkovića, fantastična je bila u finišu, kada je sa nekoliko sjajnih odbrana osujetila domaćina da se vrati u meč. Lunde je stigla do šeste titule šampiona Evrope u klupskoj konkurenciji. Pre Vajpersa bila je na tronu i sa Viborgom i Đerom. Fenomenalna Norvežanka je u bogatoj reprezentativnoj karijeri ima pet evropskih zlata i po dva svetska i olimpijska.

Izabrane vesti

I njena saigračica Nora Merk stigla je do šeste klupske titule i na najbolji način se oprostila od Vajpersa jer naredne sezone prelazi u danski Esbjerg. Ona je postigla samo četiri gola, pa nije uspela da stigne Kristinu Neagu. Rumunka iz ĆSM Bukurešta je sa 110 pogodaka najbolji strelac Lige šampiona.

Vajpers je sredinom prvog poluvremena preokrenuo rezultat i do kraja meča nije dozvolio Đeru da povede. Mađarski tim je na početku drugog poluvremena izjednačio na 16:16 golom Stine Oftedal ali onda sledi serija golova Markete Jerebkove za novih +3 - 19:16. Tu prednost ekipa iz Kristijansanda nije ispuštala do kraja utakmice.

Bolje je počeo Đer, vodio je sa 10:7 sredinom prvog poluvremena, imao napad za +4, ali bude se Norvežanke. Neuništiva veteranka na golu Katrrin Lunde je odbranila nekoliko udaraca, ulila samopouzdanje saigračicama, dok su u napadu sjajne bile Čehinja Marketa Jarebkova i Jana Knedlikova. Pogotovo je Knedlikova, koja ima tri titule šampiona Evrope sa Đerom, bila precizna u prvih 30 minuta. Postigla je četiri pogotka iz pet pokušaja.

Mađarski šampion je nešto više od devet minuta bio bez gola, pa je tim iz Kristijansanda stvorio +3 – 13:10. Vratili su se domaće rukometašice u finišu prvog poluvremena, kada je Francuskinja Nze Minko smanjila na samo -1 – 13:14, Vajpers je otišao na odmor sa prednošću od 15:13 iako je najbolji strelac Nora Merk tek u poslednoj sekundi prvog dela meča zatresla mrežu zeleno-belih. Nije išlo levorukoj bombarderki. Prva dva šuta joj je “skinula” Francuskinja Amandin Lejno. Na početku meča Norvežanke je u igri držala Šveđanka Izabel Gulden.

Slavlje rukometašica Vajpersa (©AFP)Slavlje rukometašica Vajpersa (©AFP)

Čehinja Jerebkova je u nastavku bila sjajna, Nora Merk je odlično proigravala saigračica na crti. Za razliku od Lunde koja je blistala na golu, s druge strane, Silje Solberg i Lora Klozer nisu imale svoj dan u nastavku meča. Ambroš Martin je sva tri golmana uvodio u nastavku, ali samo tri odbrane su sakupile Solberg, Lejno i Klozer u drugih 30 minuta.

Katrin Lunde je u polufinalu protiv Meca imala 16 odbrana, a u finalu je sakupila 12, ali u ključnim trenucima bila je nesavladiva. S druge strane, Amandin Lejno je imala osam intervencija.

Najefikasnija rukometašica završnog turnira bila je Marketa Jerebkova sa 19 golova. U polufinalu je postigla 12, a protiv Đera sedam. Čehinja je proglašena za MVP završnog turnira. Dobila je prednost ispred Katrin Lunde. Šveđanka Izabel Gulden i Jana Knedlikova su postigle po pet golova, a Nora Merk i Ana Debelić po četiri.

Kod Đera, Dankinja Ane Mete Hansen je postigla šest golova, pivot Lin Blom pet, dok je desno krilo Veronika Lukač četiri puta matirala Skandinavke. Stine Ofteal je stala na samo tri.

U utešnoj borbi za treće mesto, Mec je pobedio danskog vicešampiona Esbjerg sa 32:26. Pitanje pobednika se nijednog trenutka nije postavljao. Već posle prvih 30 minuta bilo je +6 za francuskog šampiona. Grase Zadi je bila najbolja sa sedam golova, Horaček je pet puta zatresla mrežu Skandinavki, a Nokandi četiri. Kod Dankinja, Norvežanka Ela Reistad je bila jedina raspucana sa 10 pogodaka, ali nedovoljno da se sruši najbolji tim u Francuskoj.

Muzički šou pre i posle meča imala je srpska reprezentativka Kristina Liščević.

Nije ovo kraj klupske sezone na Starom kontinentu. Za dve nedelje nas u Kelnu očekuje završnica Lige šampiona za muškarce, a za titulu se bore Barselona, Kil, Vesprem i Vive Kjelce.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

LIGA ŠAMPIONA ZA RUKOMETAŠICE (BUDIMPEŠTA)

Nedelja

FINALE

Đer – Vajpers Kristijansand 31:33 (13:15)

ZA 3. MESTO

Esbjerg – Mec 26:32 (12:18)


tagovi

ŽRK VajpersŽRK ĐerLiga šampiona za rukometašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara