Rukometašice Đera, trostruke uzastopne šampionke Evrope (©AFP)
Rukometašice Đera, trostruke uzastopne šampionke Evrope (©AFP)

Može li neko da skine krunu nedodirljivom Đeru?

Vreme čitanja: 2min | sub. 29.05.21. | 09:06

U Budimpešti danas polufinale Lige šampiona za rukometašice. Francuski prvak sa Slađanom Pop Lazić igra protiv trostrukog uzastopnog vladara Evrope. U drugom paru sastaju se norveški i ruski prvak Vajpers Kristijansand i CSKA iz Moskve

Rukometni spektakl u Budimpešti. Tradicionalno, glavni grad Mađarske je domaćin ženskog završnog turnira najbolje četiri ekipe ekipe Starog kontinenta. Dok kod muškaraca vlada neizvesnost, šampioni se menjaju, kod dama poslednjih godina Đer je nedodirljv. Skupoceni mađarski tim iz koje stoji moćni automobilski gigant Audi u prethodnih osam godina pet puta je bio šampion Evrope, a tri puta uzastopno bio je na krovu Starog kontinenta.

Ove sezone Đer nije tako ubedljiv kao prethodnih godina. Šampion Evrope bi ove sezone mogao da ostane bez titule u Mađarskoj posle ubedljivog poraza u derbiju prvenstva od Ferencvaroša 31:22. Ovaj neuspeh inicirao je upravu kluba da odmah razreši dužnosti trenera Gabora Danija, koji je trebalo svakako da napusti klub na kraju sezone i preuzme Šiofok.

Izabrane vesti

15.30: (1,22) Đer (11,0) Brest (5,20)

Na klupi Đera opet je seo trofejni Španac Ambros Martin. On je sa mađarskom timom osvojio četiri od pet kruna, a prethodnih sezona radio je u Rusiji. Bio je trener Rostova i selektor Zbornaje. Branilac krune i dalje ima najjaču ekipu i prvi je favorit za odbanu trona. Šampiona Evrope predvodi jedna od najboljh rukometašica sveta, Novežanka Stine Oftedal. Nosioci igre su i iskusne Brazilka Eduarda Amorim, Francuskinje Estela Nze Minko, golman Amandin Lejno i Norvežanka Veronika Kristijansen, najbolji strelac tima sa 83 golova u evro eliti.

Rival Đeru danas (15.30) je novi francuski šampion Brest koji u Budimpeštu dolazi osokoljen posle istorijske titule u Francuskoj i skidanje dugogodišnje vladavine Meca. Za tim iz Bretanje igra nekadašnja reprezentativka Srbije Slađana Pop Lazić koja se ove godine oprostila od dresa s državnim grbom. Najveća opsnost po šampiona preti od Slovenke Ane Gros, prvog strelca Lige šampiona sa 119 golova.

Brest nikada nije pobedio Đer, ali je odigrao tri puta nerešeno sa mađarskim timom u poslednje dve godine. Jednom je prvak Evrope slavio sa 29:28. Iako je Đer favorit, očekuje se žestom otpor tima iz Bretanje.

18.00: (1,65) Vajpers Kristijansand (8,00) CSKA Moskva (2,70)

Ruski CSKA iz Moskve je u Rusiji skinuo s trona Rostov. Rival Moskovljankama danas (18.00) u drugom polufinalnom paru je Vajpers Kristijasand. Na golu Norvežanki biće legendarna Katrin Lunde, a tu sui i proslavljene reprezentativke ove skandinavske zemlje Hajdi Loke i levoruka Nora Mork. Ova dva kluba nikada se dosad nisu sastala. Norveški klub je blagi favorit. I Vajpers je osvojio titulu u domaćem prvenstvu.

Na mečevima u Budimpešti biće gledalaca. Dozvoljeno je 50 odsto od kapaciteta dvorane u mađarskoj prestonici.

LIGA ŠAMPIONA ZA RUKOMETAŠICE - POLUFINALE (BUDIMPEŠTA)

Subota

15.30: (1,22) Đer (11,0) Brest (5,20)

18.00: (1,65) Vajpers Kristijansand (8,00) CSKA Moskva (2,70)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampiona za rukometašiceŽRK ĐerEHF Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara