Ćus Vidoreta (Foto: FIBA)
Ćus Vidoreta (Foto: FIBA)

Vidoreta: Igrali smo u 'trouglu' kao Bulsi; Spanulis: Ne može sudija da svira onakav faul

Vreme čitanja: 4min | pet. 26.04.24. | 21:43

Oba trenera se usaglasila da je polufinalni obračun odlučio tercet Gaj-Uertas-Šermandini

Očekivano, prvi finalista ovogodišnjeg izdanja FIBA Lige šampiona je ekipa Tenerifa koja je u polufinalu nakon zanimljivih 40 minuta košarke u beogradskoj Areni bila bolja od Peristerija (97:93). Timu sa Kanarskih ostrva je ovo četvrti put da će se naći u meču za trofej, a iz prethodna tri je dvaput dolazio do pobedničkog podijuma. Ime protivnika u nedeljnom obračunu (21.00) će znati nakon što svoj meč kasno večeras završe Unikaha i Mursija. Svakako biće to prvi put da će se na poslednjem stepeniku naći španske ekipe, što garantuje istinski spektakl.

Trener pobedničke ekipe, Ćus Vidoreta je na konferenciji za medije posle meča istakao da je put do trijumfa ležao u trouglu Gaj-Uertas-Šermandini koji je zajedno ubacio 82 poena i kao takav bio odlučujući faktor prolaska u finale.

Izabrane vesti

"Znali smo savršeno da nam je potreban trougao kako bismo pobedili. Ne onaj koji su imali u Bulsima sa Džordanom, već onaj u kojem su Marselinjo, Kajl i Gjorgi i on je funkcionisao besprekorno. Kontrolisali smo ritam u prvoj deonici, dok smo u drugoj imali priliku da napravimo osetniju razliku. Video sam da je Uertas miran i da možemo da prelomimo u odlučujućem periodu igre. To smo i uradili, ostali igrači su odigrali fenomenalnu timsku košarku, ali su najbolji igrali presudili. Bila je ovo veoma dobra utakmica sa dobrim igračima. Nije nam ovo prvi put da smo postigli 97 poena, ali prvi put da to činimo na Fajnal foru.", rekao je Vidoreta u uvodnom izlaganju.

Od presudnog trija, Kajl Gaj je bio najefikasniji postigavši 34 poena. Šta je ono što ga čini posebnim na ovom nivou košarke?

"On je veoma dobar lik (na engleskom Gaj), osetio je hemiju sa ovim momcima od početka. Od početka imam veoma dobar odnos sa njim znao je da nam treba igrač poput njega, nastojao je da popravi igru u odbrani, a mi da mu damo prostora da zablista. Njegov nivo je na najvišem nivou u ACB ligi i Ligi šampiona, a nadam se u budućnosti i u drugim takmičenjima. Međutim, sada je sa nama i uživamo u njegovim partijama."

Otkrio je španski strateg da je pred polazak za Srbiju obavio ključni razgovor sa Marselinjom i Gajom koji je imao presudan uticaj na njihovu večerašnju izvanrednu izvedbu.

"Pripremili smo taktiku, ali igrači su došli do pobede. Otkriću vam tajnu. Pre dolaska ovde smo imali samo jedan trening na Tenerifima i bio je veoma loš. Pogotovo za Kajla i Marselinja. Prišao sam im i rekao da u polufinalu moramo da postignemo 80 poena, a da oni zajedno moraju da ubace 60 i da će i jedan i drugi igrati 30 minuta. Pogledajte statistiku, upravo to su i uradili, to je bio ključ. Ovo su utakmice za igrače, a treneri im samo pomažu da slave. To nije nešto što sam mislio pre 20 godina, tada sam bio uveren da ja moram da pobedim."

Gjorgi Šermandini je na ovom meču postao najbolji strelac u istoriji FIBA LIge šampiona.

"Kajl i Marselinjo su oni koji vode loptu i organizuju napade, ali je Šermandini najbolji realizator koga smo mogli da imamo. Svake sezone igra sve bolje i bolje u najvažnijim utakmicama, zaslužio je sve što mu se dešava.", zaključio je iskusni strateg španskog tima.

Što se tiče njegovog znatno neiskusnijeg kolega na klupi protivničkog tima, Vasilisa Spanulisa, koji u svom prvom učešću na jednom Fajnal foru kao trener nije uspeo da dođe do pehara

"Očekivali smo ovako tešku utakmicu, ponekad je delovalo da kontrolišemo utakmicu, ali smo pravili ne toliko pametne greške. Uspeli smo da dođemo na dva poena minusa 15 sekundi pre kraja.... Po mom mišljenu presudilo je to što nismo pravili faulove u pravim trenucima Borili smo se, Gaj i Marselinjo su imali veliko veće, pokušali smo da ih zaustavimo, ali smo pravili greške u komunikaciji što je nedopustivo na ovom nivou.", istakao je nekada veliki košarka, a danas perspektivni trener grčkog tima.

Popularni "Kill Bil" je i pored nesrećnog kraja, ponosan na sve učinjeno ove sezone.

"Imali smo neverovatnu sezonu, ponosan sam, želim da čestitam celom timu i zahvalim navijaima što su došli u ovolikom broju, Ovo je svakako istorijski momenat za naš klub i grad. Izvućićemo pouke iz ovoga i biti još bolji. Moramo da poštujemo dres koji nosimo, napu profesiju i budemo spremni za meč za treće mesto."

Ponovio je još jednom da je loša igra u defanzivi bila presudna na loš ishod.

"Problem je bila odbrana, a njihova tri igrača su ubacila 80 poena. Pogađali su neke veoma teške koševe i to je individualni kvalitet koji poseduju. Ponosan sam na način na koji smo se borili cele godine, kao i večeras. Ne mogu više da tražim od mojih igrača od onoga što su prikazali"

Dobio je temeramentni stručnjak i tehničku grešku zbog prigovora pri kraju meča.

"Toliko sam dugo u košarci i faul koje su sudije dale na 47 sekudni pre kraja meča jednostavno ne smeju da sviraju. Marselinjo je pokušao da na nedozvoljen način ostvari prednost kako bi lakše došao do poena, a moj igrač je dobio petu ličnu. Svi prave greške, tako ja gledam na to, žalio sam se sudiji na takvu odluku, samo sam mu rekao da nije trenutak da sada svira takav faul. Ljudi žele da vide igru, a ne da se ona prekida na 11 metara od koša. Ovo je muška igra, teška, i previše je za trenutak u kojem se meč nalazio.", završio je Spanulis kojem se smeši možda i jednako uspešna trenerska karijera.


tagovi

FIBA Liga šampionaVasilis SpanulisPeristeriKK Tenerife

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara