Duško Ivanović (©MN Press)
Duško Ivanović (©MN Press)

E sad je Duškov efekat potpun: Hauard ponovo eksplodirao, Baskonija ide u plej-of

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.04.24. | 22:23

Prekaljeni stručnjak jesenas revitalizovao klub iz Vitorije, posle ove večeri može se reći da je uradio ono za šta je doveden

Mali se broj košarkaških trenera širom Evrope možem pohvaliti bogatom biografijom kakvu ima Duško Ivanović. Preko 30 trofeja osvojio je 67-godišnji stručnjak iz Bijelog Polja, a tu ne ubrajamo ona individulna, sa kojima bi ta cifra dodatno narasla. Skoro da nema kluba u kom je Ivanović radio, a da nije osvojio trofej, a uvek je njegov dolazak značio rezultatski boljitak. Kada je u novembru prošle godine preuzeo preuzeo Baskoniju, stanje ekipe ukazivalo je da će tim pre završiti u rangu Asvela i Albe, nego u borbi za plej-of. Posle svega nekoliko utakmica u novom klubu, sama Evroliga nappravila je objavu na društvenim mrežama pod nazivom "The Dusko effect", a sada je on potpun.

Čim je potpisao za Baske, prošlosezonski trener Crvene zvezde oživeo je igru u jednom od delova Španije gde košarka ima poseban značaj i učinio Baskoniju relevantnom u tekućoj sezoni Evrolige. Sve što je "Šef stanice" radio u prethodnih šest, sedam meseci došlo je na naplatu ove večeri. Baskonija je u odlučujućoj plej-in utakmici pobedila Virtus 89:77 i plasirala se u četvrtfinale plej-ofa Evrolige, gde je čeka serija sa aktuelnim evropskim šampionom Realom. Markus Hauard je još jednom pokazao kakva je zver i ubacio ekipi iz Bolonje 28 poena, uz osam pogođenih trojki.

Izabrane vesti

Nije Baskonija u beogradskom duelu protiv Makabija pre tri dana pokazala ni delić potencijala. Počistili su Izraelci Hauarda i društvo, ali je pred vrelom publikom u Vitoriji sve bilo drugačije. Trijumf Virtusa usred Istanbula nad Efesom nije nimalo zaplašio Ivanovićeve izabranike, a nekadašnji evropski šampion iz Italije dobro se držao samo jedno poluvreme. Rezultatski egal posle 20. minuta ukazivao je na novu pravu dramu, karakterističnu za ekipu Luke Bankija u tekućoj takmičarskoj godini, a onda se terminatoru Hauardu pridružio i dvojac iz unutrašnje linije: Metju Kostelo - Tadas Sedekerskis.

Baskonija je treću četvrtinu dobila rezultatom 31:16 i tako zablistala baš kada treba. Kada je bilo najvažnije od početka sezone. Finiš utakmice predstavljao je puku formalnost, a završnica je bila lišena neizvesnosti do te mere da je Hauard mogao da odmori u dobrom delu završnih deset minuta. Portorikanski bek završio je meč sa 28 poena, Metju Kostelo ubacio je 19, a Tadas Sedekerskis 16. Reprezentativac Srbije Vanja Marinković doprineo je u ključnoj utakmici sa pet poena, dve asistencije i jednim skokom, za oko 22 minuta na parketu. Vredi istaći i još jednu odličnu razigravačku partiju američkog Bugarina Kodija Milera Mekintajera (osam asistencija).

Pokušavali su Tornike Šengelija, Danijel Heket i Marko Belineli da odbiju nalete domaćina, ali je sve to bilo kratkog daha naspram Haurdovih rafala. Gruzin je bio najefikasniji u ekipi iz Paladoce sa 16 poena, Heket je ubacio 13, a Belineli, Ife Lundberg i Ajzea Kordinije po 10.

Baskonija će se u četvrtfinalnoj seriji sastati sa Realom, kog je pre samo dve sedmice pobedila u ligaškom delu i jasno je da će tim iz Fernando Buesa Arene imati svoje šanse u susretu sa Kraljevićima. Prvi dva duela u serij biće odigrana u Madridu u utorak i četvrtak naredne sedmice.

PAROVI ČETVRTFINALA EVROLIGE

REAL MADRID - BASKONIJA (start serije 23. aprila)

BARSELONA - OLIMPIJAKOS (start serije 24. aprila)

MONAKO - FENERBAHČE (start serije 24. aprila)

PANATINAIKOS - MAKABI (start serije 23. aprila)



tagovi

BaskonijaDuško IvanovićMarkus Hauard

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara