©Starsport
©Starsport

Sve je kao pre: Zvezda sedmi put u nizu šampion Srbije

Vreme čitanja: 4min | čet. 02.05.24. | 21:00

Crveno-beli pobedom nad TSC-om (2:1) overili 35. šampionsku krunu, četiri kola pre kraja

Trofeji i rekordi. Gde je stao na kraju prvog mandata, Vladan Milojević je nastavio po povratku u Ljutice Bogdana. Pod komandom inicijatora buđenja Crvene zvezde i najvećih uspeha od Barija, crveno-beli su uspeli da tokom tri meseca, od boda zaostatka u odnosu na Partizan stignu do nedostižnih plus 14 i četiri kola pre kraja se okite sedmom uzastopnom sruperligaškom krunom. Poslednji korak na putu do istorije crveno-beli su napravili danas pobedom nad TSC-om (2:1) kojim je i matematički otklonjena dilema po pitanju fudbalskog vladara u Srbiji.

Niz u kojem je Zvezda prva tri koraka napravila upravo pod komandom Vladana Milojevića danas je postao najduži peroiod dominacije u domaćem prvenstvu, s obzirom na to da je nadmašena serija večitog rivala od sezone 2007/08. do takmičarske godine 2012/13. Uspeo je crveno-beli alhemičar da vrati ovog proleća braniocu trona sve što mu je nedostajalo pod komandom Baraka Bahara, te je novi-stari šampion Mozzart Bet Superlige delovao dominantno tokom prolećnih borbi, dok su se istovremeno crno-beli prilično potrudili da ubrzaju proces krunisanja rivala.

Izabrane vesti

Inaguracija zakazana za naredno kolo u Lučanima, pomerena je pre svega porazom Partizana od Vojvodine čime je lider Superlige došao na bod od trona. Uprkos činjenici da je i bod bio dovoljan da preostala četiri kola učine revijalnim, fudbaleri Crvene zvezde nisu uz kalkulacije dočekali Topolčane kojima su u Ljutice Bogdana presudili Piter Olajinka i Šerif Endijaj.

Činjenica da je zvezdaška javnost u kalendaru obeležila 8. maj kao potencijalni dan krunisanja, ali i kiša koja je pokvarila popodne, uticali su da derbi trećeg kola plej-ofa bude odigran u prilično skromnom ambijentu, međutim skromna poseta nije se odrazila na igru rivala, te su istovremeno Topolčani pokazali zašto su treutno treći tim Superlige, dok su crveno-beli potvrdili da na domaćoj sceni u aktuelnom momentu nemaju sebi ravnog.

Za razliku od prvog poluvremena zu kojem gostti nisu uputili udarac ka golu, dok je domaćin bezuspešno tražio rupu u bedemu protivnika, drugih 45 minuta opravdalo je epitet derbija, a vatru u Ljutice Bogdana rasplamsao je gol Pitera Olajinke koji je sjajno reagovao posle kornera Hvan In Boma u 55. minutu i matirao do tog momenta besprekornog Veljka Ilića.

Kao da je gol crveno-belih bio potreban da se probude igrači TSC-a, pa je tim Žarka Lazetića posle tačno sat vremena borbe uspeo da režira prvi udarac ka Glazerovoj mreži i istovremeno matira Izraelca. Fenomenalna lopta Nemanje Petrovića u prostor olakšala je posao Aleksandru Ćirkoviću koji je asistencijom za Ivana Milosavljevića još jednom potvrdio da je najbolji igrač Topolčana ove sezone i jedan od najboljih u čitavoj ligi.

Izjednačujući pogodak uticao je da se TSC osokoli i još nekoliko puta pokaže zube, međutim spušten gard došao je na naplatu u 75. minutu. Fenomenalan centaršut Ognejna Mimovića Milan Rodić je pokušao da pretoči u pogodak, ali je udarac Zvezdinog beka bolokirao Goran Antonić. Ipak, lopta je posle intervencije iskusnog defanzivca od stative stigla do Šerifa Endijaja koji je iskoristio tračak sreće i splet okolnosti da postigne gol vredan pobede i overe 35. titule Crvene zvezde.

Delovao je raspoloženi Veljko Ilić nesavladivo do sjajnog poteza Zvezdinog Nigerijca koji je milimetarski precizno pronašao prostor između prečke i rukavica gostujućeg čuvara mreže koji je čak okrznuo loptu, ali nedovoljno da nastavi seriju odbrana. Uspeo je tako Olajinka ono što do 55. minuta nisu crveno-beli ofanzivci. Ostao je mladi golman nesavladan pored niza pretnji od kojih su najbolje imali Šerif Endijaj u 35. i Osman Bukari u 43. minutu te su gosti uz utisak olakšanja dočekali odlazak na pauzu.

Bez prave ideje u ofanzivi, uz stidljivu pretnju samo na otvaranju susreta preko Ćirkovića, Topolčani su znali da moraju da na drugačiji način uđu u nastavak, pa su posle pogotka za izjednačenje mogli i do potpunog preokreta, međutim vetar u leđa posle gola Milosavljevića bio je kratkog daha, te je Zvezda uspela da na vreme postigne gol kojim je izbegla eventualnu strepnju od poraza i potencijalno odlaganje šampionskog slavlja.

Pobedom, 27. u prvenstvu ove sezone, crveno-beli su omogućili sebi da rasterećeno dočekaju utakice protiv Mladosti, Radničkog iz Kragujevca, Napretka i Čukaričkog, a upravo za duel sa Brđanima 25. maja zakazana je i proslava najnovijeg uspeha.

MOZZART BET SUPERLIGA - 3. KOLO PLEJ-OFA

CRVENA ZVEZDA - TSC 2:1 (0:0) /Olajinka 55, Endijaj 74 - Milosavljević 60/ Beograd Sudija: Milan Ilić Stadion: Rajko Mitić

CRVENA ZVEZDA (4-1-4-1): Glazer - - Mijailović 6,5, Spajić 6,5, Dragović 7, Rodić 7 - Stamenić 6,5 (od 70. Mimović 7) - Bukari 5,5 (od 88. Šljivić -), Kanga 5,5 (od 70. Ivanić -), Hvan 7,5, Olajinka 7,5 - Endijaj 7 (od 83. Katai -).

TSC (4-3-3): Ilić 7 - Krstić 6, Đorđević 6, Antonić 6,5, Petrović 6,5 (od 82. Vlalukin -) - Milosavljević 7 (82. Šoš -), Pejić 6, Đakovac 6,5 - Jovanović 5,5 (od 46. Stanić 6), Pantović 5,5 (63. Vulić 6), Ćirković 7.

Igrač utakmice: Piter Olajinka



tagovi

FK Crvena zvezdaTSC Bačka Topola

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara