Kostas Slukas (©Star Sport)
Kostas Slukas (©Star Sport)

Geršon izazivao i prizvao najboljeg Slukasa, PAO ugasio Makabijev ponos!

Vreme čitanja: 7min | čet. 02.05.24. | 22:44

Igraće se majstorica u Atini, Zeleni preživeli vatrenu atmosferu u beogradskom Pioniru

Od transa, do totalnog muka u samo nekoliko minuta! Tako se Makabijeva žurka pred plasman na Fajnal for pretvorila u košmar, u poslednjoj evropskoj utakmici u Beogradu za ovu sezonu. Pojavila se ala iz Atine u liku Kostasa Slukasa koja je ugasila Makabijev ponos i zakazala majstoricu u Oaki!

Koliko je samo čuveni Pini Geršon razljutio grčkog asa komentarom da "vidi igrača od 3.500.000 evra bez samopouzdanja". Naljutio, razbesneo i naterao ga da izvuče ono najbolje iz sebe! Dok je Kendrik Nan samo nastavio ono što je započeo pre dva dana i ubacio 27 poena, večeras je Panatinaikos dobio svog lidera najboljem izdanju, u pravom svetlu i spremnog da Makabiju rasprši snove. Serija se ipak vraća u Atinu i nema trunke dileme da se sprema paklen doček za izraelskog giganta koji je večeras propustio fantastičnu priliku da obezbedi plasman na Fajnal for posle tačno deset godina. Umesto toga, Slukas i Nan poveli su ranjeni PAO do pobede rezultatom 95:88 (26:29, 23:21, 25:19, 21:19) i najavili ludnicu u petoj utakmici.

Izabrane vesti

Iznova i iznova se potvrđuje da PAO ne može da funkcioniše bez svog lidera. Slukas jeste pre dva dana bio potpuno indisponiran i za 20 minuta nije uradio maltene ništa korisno za tim, zato je sve vratio večeras i naplatio sa kamatom! Odmah je postavio svoje uslove i diktirao košarku koja je odgovarala njemu i celom timu u zelom. Još kako je Nan ostao u ritmu možda i najboljeg napadača Evrolige, uz sjajnu podršku Matijasa Lesora, Dinosa Mitoglua i Joanisa Papapetrua, PAO je živeo novi život na parketu dvorane Aleksandar Nikolić.

Makabi ima sve razloge da žali. Izdigao se na otvaranju poslednje deonice vođen Lorenzom Braunom, poveo rezultatom 72:65 i onda se ugasio! Tačnije, počeo je rapidno da ostaje bez gasa, bez goriva i snage da se rve sa atinskim rivalom koji nije dozvolio da mu ukazana šansa promakne.

Na kraju 27 poena Nana (9/15 iz igre, 3/7 za tri), četiri asistencije i tri skoka, dok je lukas imao 20 poena (6/11 iz igre, 1/2 za tri), osam uhvaćenih lopti i šest dodavanja, te pet iznuđenih faulova za indeks 32! Lesor je uz 17 poena imao sedam skokova, tri asistencije i četiri blokade, za koeficijent 26, dok je Mitoglu dopisao 13 poena. Kod domaćina 17 poena Lorenza Brauna, uz po pet asistencija i skokova, te dve ukradene lopte. Po 14 poena imali su Bonzi Kolson i Tamir Blat, koji je takođe podelio sedam dodavanja, a pohvatali su šest, odnosno pet lopti.

----

Makabi - Panatinaikos 88:95

/29:26, 21:23, 19:23, 19:21/

Makabi: Klivlend 5, Veb, Braun 17 (5sk, 5as), Boldvin 3, Sorkin 2, Dibartolomeo 10, Rivero 9, Kohen 2, Tomason, Nibo 12, Blat 14 (3/8 za tri), Kolson 14.

Panatinaikos: Kalaicakis 2, Vildoza, Balcerovski, Slukas 20 (8sk), Papapetru 8, Grant, Nan 27 (6/8 za dva, 3/7 za tri), Lesor 17 (7sk), Antetokunpo, Grigonis 8, Mitoglu 13, Mancukas.

----

Još pre dva dana, tokom prošlog susreta ovih timova u Beogradu, šuškalo se da će Makabi večeras imati još veću podršku i u danu četvrtog meča stigle su najave da će tako i biti, što se potvrdilo samo nekoliko sati kasnije. Tribine beogradske dvorane bile su još punije, njih oko 2.000 obojenih u žuto dočekalo je svoje heroje. Pojačani decibeli poslužili su kao pravi štimung za ono što je usledilo, emocije su bile snažnije nego u utorak, temperatura u stalnom porastu... Košarkaši Makabija osetili su jaku podršku još i pre prvog sudijskog podbacivanja i to ih je nosilo protiv rivala koji je od početka bio označen kao favorit u ovoj seriji.

Na parter tribini kod klupe gostiju skupilo se ponovo nekoliko desetina članova porodica i prijatelji košarkaša i kluba. Zabeleženo je nekoliko verbalnih čarki i prepucavanja, bilo je i neprimerenih gestikulacija, ali sve se odvijalo na bezbednoj distanci, tako da ne dođe do bliskog kontakta dve strane. U gledalištu su bili i gosti iz Partizan Mozzart Beta, Željko Obradović i Zoran Savić, odnosno Aleksa Avramović i Zek Ledej.

Predsednik Zelenih Dimitris Janakopulos odlučio se da za večerašnji susret promeni taktiku i preseli se na tribinu nasuprot pristalica Makabija gde je sedeo uglavnom sam. Osetila se u njegovim reakcijama doza strepnje i nervoze, ali ga to nije obeshrabrilo da ponovo bude aktivan učesnik meča. Njegovo obezbeđenje je bilo kraj ograde uz parket iza klupe Panatinaikosa i pazilo da se ništa neplanirano ne dogodi.

Dimitris Janakopulos (©MN Press)Dimitris Janakopulos (©MN Press)

Vest koju su svi navijači Makabija želeli da čuju stigla je u ranim popodnevnim časovima. Ponajbolji igrač Vejd Boldvin trenirao je sa ekipom i kasnije je istrčao sa saigračima na parket dvorane Aleksandar Nikolić, ali nije dugo igrao. Počeo je susret na klupi, mahom šetao sa strane i posmatrao saigrače. U finišu prve deonice osetio je igru, čak dobro počeo, ali ga je brzo ’pojela’ nervoza zbog čega ni Oded Kataš nije hteo ništa da rizikuje. Pokazalo se da je to bio kraj za Boldvina, da je povreda ipak bila jača od njega pošto je na drugo poluvreme izašao u civilu. Makabi je morao dalje bez njega.

Očekivalo se da će Panatinaikosa da pokaže reakciju i upravo tako je bilo. Gosti su mnogo bolje otvorili susret zahvaljujući neuhvatljivom Nanu koji je do kraja prve deonice imao 11, a na poluvremenu 16 poena. Najbolji strelac prošlog meča ovog puta je dobio podršku koja mu je nedostajala, jer se probudio Slukas! Grčki as delovao je indisponirano u utorak, ali je mnogo bolje izgledao večeras i to se automatski prenelo na igru Panatinaikosa. Posle samo šest minuta bilo je 20:12 za PAO, ali se i ta slika brzo promenila jer je stigla reakcija sa druge strane.

Braun je ponovo bio mozak operacije, ali je Makabi u preostala četiri minuta prvog dela uspeo ne samo da istopi zaostatak već i preuzme vođstvo zahvaljujući odličnom šutu spolja. Dibartolomeo je vezao dve trojke, Rivero je izvukao jednu i Blat još jednu, za preokret u samom finišu četvrtine.

Tako smo dobili utakmicu koja se nije odmah pretvorila u jurnjavu dvocifrenog zaostatka sa jedne ili druge strane, već rovovsku borbu od prvog do poslednjeg minuta.

Kostas Slukas večeras mnogo bolji nego u utorak (©Star Sport)Kostas Slukas večeras mnogo bolji nego u utorak (©Star Sport)

Bekovski tandem Zelenih vukao je sve konce u igri i već na poluvremenu spakovao 26 poena, uz još po šest asistencija i skokova. Čim je Slukas proigrao, očekivano je i Panatinaikos prodisao! Ali i Makabi je imao spreman odgovor, pre svega u većoj širini napada jer su se do poluvremena njih desetorica od ukupno jedanaest, koliko ih je koristio Kataš, upisali u listu strelaca od čega su šestorica na poluvremenu imali bar pet poena. Panatinaikosu je baš to nedostajalo kako bi možda bio i komotniji u nastavku, jer su se do poluvremena ukazali samo Mitoglu i Lesor koji su radili veliki posao unutar linije za tri.

Možda bi domaćin na poluvremenu imao i veću prednost od minimalne (50:49) da nije stao šut. Te muke je Makabi uspeo da nadoknadi kvalitetnim rešenjima iz prodora i u reketu gde je ponovo Nibo pokazao kvalitet, ali je utakmica bila potpuno otvorena.

Zadelovalo je da Panatinaikosu možda i ne treba više od četvorice jako raspoloženih pojedinaca! Definitivno se potvrdila teza da čim Slukas igra svoju košarku, Zeleni žive i dišu punim plućima. To se na delu videlo u trećoj deonici, koju su gosti završili sa četiri trojke i prednošću od pet poena pred odlučujući kvartal (74:69). Počelo je trojkom dotad neprimetnog Papapetrua, da bi u nastavku Slukas preuzeo komandu i verovatno u želji da pokaže Piniju Geršonu kako samopouzdanja ima na pretek preuzeo kompletnu odgovornost na sebe, baš kao što je to tražio Ergin Ataman u najavi susreta.

Sve što je PAO gradio u trećem periodu raspalo se kao kula od karata u prva tri minuta poslednje četvrtine! Kao furija je Makabi udario po rivalu, koliko je malo samo bilo potrebno košarkašima u žutim dresovima da se razgori plamen. Rivero je načeo PAO, Braun ga naizgled prilično ranio sa šest vezanih poena da bi Nibo kompletirao seriju 13:1 kojom je Makabi za tri i po minuta stigao do tada maksimalnih +7 (82:75). No, ni tada nije bilo gotovo...

Kako je izgubio prednost, tako je Panatinaikos i nadoknadio zaostatak koji je pretio da ga već tada dokrajči. Opet je Papapetru pogodio veliku trojku kojom je uzdigao Zelene, posle čega je Nan ubacio sedam od devet poena gostiju, da bi sve začinio istinski majstor košarke Kostas Slukas.

Kako će samo da gori u Atini naredne sedmice!

EVROLIGA PLEJ-OF

ČETVRTI MEČEVI

Četvrtak, 2. maj

Olimpijakos - Barselona 92:58 (2-2 u seriji)

/Mekisik 21 - Parker 10/

Makabi Tel Aviv - Panatinaikos 88:95 (2-2 u seriji)

/Braun 17 - Nan 27/

Petak, 3. maj

19.45: (1,50) Fenerbahče (16,0) Monako (3,00) (2-1 u seriji)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Makabi Tel AvivKK PanatinaikosVejd BoldvinLorenzo BraunKostas SlukasEvroligaKendrik NanDžon DibartolomeoMatijas Lesor

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara