Hakim Zijeh (©Reuters)
Hakim Zijeh (©Reuters)

Mazraui ne igra, a Zijeh neizvestan za „matoru“ Belgiju, koja se još nada Lukakuu

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.11.22. | 11:29

Selektori Maroka i Crvenih đavola moraju da kalkulišu sa postavama za susret 2. kola F grupe Mundijala u Kataru, koji će da se odigra ove nedelje od 14 časova na stadionu Al Tumama u Dohi

Celokupan utisak da je Belgija svoju zlatnu šansu da osvoji svetsko zlato propustila 2018. godine dodatno je pojačao meč Crvenih đavola sa Kanadom (1:0) na premijeri Mundijala u Kataru. Da, izabranici Roberta Martineza su osvojili tri boda, ali tek uz mnogo sreće, na iskustvo. Španac je izveo najstariju postavu Belgije u 21. veku (prosek 30 godina i 181 dan), što se ozbiljno osetilo na terenu. Da još nisu za staro gvožđe probaće da dokažu Belgijanci ove nedelje od 14 časova, kada će protiv Maroka imati priliku da obezbede plasman u osminu finala.

Veterani Jan Vertongen i Tobi Aldervered, te kapiten Eden Azar i Aksel Vitsel izgubili su na brzini i hitrini. Ekipa koja je u Rusiji osvojila bronzanu medalju više ne deluje tako opasno, ali i dalje je favorit za plasman u nokaut fazu.

Izabrane vesti

Romelu Lukaku, koji je prvi meč gledao sa tribina, sada je bliži terenu. Martinez je rekao da je zalečio povredu prepona, vratio se u trenažni proces, tako da će se danas naći na klupi. Ipak, Španac bi ga najradije poštedeo za nastavak turnira, tako da će Lukaku zaigrati samo u slučaju preke potrebe. Mišu Batšuaji će ponovo da predvodi napad.

Marokanci imaju ozbiljnih kadrovskih problema. Na premijeri ih Hrvati nisu štedeli, napravili su 11 faulova, čiji epilog su bile povrede najvećih zvezda tima. Selektor Lavova sa Atlasa Valid Regragui gotovo sigurno neće moći da računa na Nasera Mazrauija, jednog od četvorice fudbalera Bajerna iz Minhena koji su se povredili ove jeseni u dresu reprezentacije.

14.00: (1,95) Belgija (3,45) Maroko (4,40)

Pod velikim upitnikom je i nastup Hakima Zijeha. On je takođe imao problem sa mišićem, preskočio je neke treninge, ali očekuje se da će posle svih perepetija oko njegovog mesta na spisku i otkaza Vahidu Halilhodžiću ofanzivac Čelsija ipak da stisne zube i da zaigra protiv Belgije. Ašraf Hakimi se posle utakmice sa Hrvatskom takođe javio medicinskom timu, zadobio je jak udarac u butni mišić zbog kojeg se teže kretao. Ipak, Hakimijev nastup se ne dovodi u pitanje, on će sigurno da bude starter.

Remi sa Hrvatskom je Marokance stavio u dobar položaj u borbi za osminu finala, tako da bi im danas i nerešen ishod bio veoma dobar.

Zanimljiv podatak pred ovaj meč, Maroko u svojim redovima ima dvojicu fudbalera koji su rođeni u Belgiji i koji su igrali za njene mlađe kategorije. U pitanju su 22-godišnji napadač Barnlija Anas Zaruri, koji je naknadno dobio poziv selektora posle povrede Aminea Harita, kao i 18-godišnji vezista Genka Bilal El Kanus.

Njih dvojica još nisu imali šansu da debituju za nacionalni tim Maroka, više su dobili poziv kao dokaz da zemlja sa severa Afrike računa na njih u budućnosti. Mala je šansa da zaigraju danas, možda eventualno dobiju šansu sa klupe.

Ovo će da bude specijalna utakmica za obojicu. Umalo da jednog od njih dovedem na pres konferenciju, ali tada sam shvatio da je bolje da to ne radim kako ne bih stavljao pritisak na njih“, kazao je Regragui

Poziv El Kanusa i Zarurija je samo nastavak prakse vraćanja „odbeglih sinova“. Podsetimo, Zijeh je rođen u Holandiji, Hakimi u Španiji. Obojica su mogli da nastupaju za te selekcije, ali su ipak odabrali Maroko.

Morate da predstavljate onu zemlju čiji se osećate. To je samo stvar osećaja. Na klupskom nivou možete da igrate iz različitih razloga, međutim za reprezentaciju se igra iz srca“, prokomentarisao je Martinez „gubitak“ El Kanusa i Zarurija.

Ovo će da bude drugi susret Belgije i Maroka na planetarnim šampionatima. Prvi put su se sastali 1994. godine u Orlandu. Tada su Evropljani slavili sa 1:0.

Kasnije su se ova dva tima sastala još dva puta u prijateljskim mečevima. Belgijanci su 1999. slavili sa 4:0, a 2008. su se Afrikanci osvetili, pobedili se sa 4:1.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO (F GRUPA) – 2. KOLO

Nedelja

14.00: (1,95) Belgija (3,45) Maroko (4,40)

17.00: (2,30) Hrvatska (3,15) Kanada (3,30)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Fudbalska reprezentacija Belgijereprezentacija MarokaSvetsko prvenstvoSvetsko prvenstvo 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara