Finale MLB: Dodžersi bi da izuju Crvene čarape, Boston da zaustavi bejzbolašku plimu sa Pacifika

Vreme čitanja: 4min | uto. 23.10.18. | 15:33

Los Anđeles Dodžersi jure sedmu titulu, Boston Red soksi devetu

Teško da dueli Dodžersa i Red soksa mogu da pomute slavu košarkaškom derbiju između Lejkersa i Seltiksa, ali im niko ne može uskratiti mogućnost da se bar približe tom cilju, a nova prilika je večeras, pošto u 2.09 po našem vremenu startuje veliko finale najjače bejzbol lige na svetu, poznatije kao Svetska serija, koje se igra od 1903. godine.

Najuspešniji tim liogaškog dela sezone Boston Red soksi (skor 108-54) na svom Fenvej parku ugostiće rivala iz Kalifornije, a ekipa koja prva zabeleži četiri pobede u seriji okitiće se oreolom  nezvaničnog svetskog klupskog šampiona u bejzbolu.

Izabrane vesti

Boston je u prvoj rundi plej-ofa izbacio ljutog rivala Njujork Jenkise, da bi u finalu Američke lige savladao šampione MLB iz 2017. Hjuston Astrose, što znači da su postavili čvrst temelj u borbi za tron.

Trener domaćih Aleks Kora prvu bacačku uzdanicu na startu finalne serije imaće u Krisu Sejlu, pičeru koji je i započeo sezonu krajem marta. Njegov učinak u ligaškom delu je 12 pobeda i četiri poraza, prosek primljenih poena po bačenom iningu (ERA) 2,11, dok je u doigravanju ostvario jednu pobedu, poraz nema, a protivnički napadači su u plej ofu od njega "izvukli" 3,48 ERA.

Od aktuelnih udarača Dodžersa samo su trojica dočekivala lopte iz ruku Sejla, jer se klubovi nisu sastajali u ligaškom delu sezone, jedino je učinak Trejsi Tompsona vredan pomena (33,3% procenat dobrih udaraca), ali su zato ostali odlično igrali u aktuelnom plej ofu, pa će, ako zataji njegova šaka, Sejl biti na mukama kad bude oči u oči s Jasjel Pujgom (33,3%, 10 dobrih udaraca, četiri omogućena poena svojoj ekipi kad je bio "na palici"), Džastinom Tarnerom (27,9% , 12 dobrih udaraca i četiri omogućena poena), neizostavnim Menijem Mačadom (11 dobrih udaraca, tri prebacivanja lopte preko ograde za sigurne poene ekipe iz El-Eja), Maksom Mansijem (dva "houm rana"), Kodijem Belindžerom.

Los Anđeles dodžersi nisu imali učinak nalik Bostonovom (92-71, drugo mesto u Nacionalnoj ligi), pa se uzdaju u formu iz prva dva plej-of kola, kada su bejzbolaše Atlante poslali pred TV ekrane, a onda u tesnom dvoboju Pivare iz Milvokija opili pobedom u "majstorici".

Slavlje prouzrokovanom osvajanjem Svetske serije nije organizovano u Los Anđelesu već 30 godina, da bi se ponovila 1988. potrudiće se pre svega slavni bacač Klejton Keršou, jedan od vodećih bacača u tekućoj deceniji, zvezda među pičerima 21.veka, sjajan  i u prethodnoj sezoni.

Učinak u regularnoj sezoni (9-5, ERA 2,73) nadogradio je skorom od dve pobede i jednog poraza u doigravanju, uz 2,37 omogućenih poena suprotnoj strani kad je "visio" na brdašcu malo izdignutom iznad ostatka igrališta.

Iako u tekućoj sezoni nije ukrstio koplja ni s jednim "baterom" Red soksa, nema sumnje da će  se adutu menadžera Dejva Robertsa znojiti dlanovi kad pred sobom bude imao takva udaračka imena kakva su Džej-Di Martinez (plej-of učinak 2018- 31,3%, 10 neuhvatljivih udaraca, dva hica preko ograde i čak devet omogućenih poena timu na njegove udarce), Endrju Benintendi čije se ostvarenje na putu ka Svetskoj seriji ove godine iskazuje sa devet dobrih udaraca/H) i isto toliko osvojenih poena ili Ksander Bogerts (27,8% , "houm ran i pet omogućenih poena ekipi/RBI/), a podatak da je tu i najbolji udarač regularnog dela sezone po procentu (proseku) dobrih udaraca Muki Bets, pa izvrsni Džeki Bredli junior in a kraju krajeva- Brok Holt, čovek koji je omogućio šest poena Dodžersima u delu sezone koji se igra po kup sistemu, uz poseban podvig - skraćeno nazvan "krug", jer je prvi put u istoriji postsezone neko uspeo da na jednom meču mlatne loptu svojom palicom toliko dobro da u različitim napadima osvoji prvu, drugu, treću bazu i na kraju šlag na tortu stavi "houm ranom".

Boston je domaćin u prva dva susreta, Dodžersi će, ako bude potrebno, ugostiti suparnički tim s istočne obale SAD u naredne tri utakmice, a ukoliko niko ne dođe do potrebna četiri trijumfa do tada, još dva put će igrači gaziti travu Fenvej parka u saveznoj državi Masačusets.

Da li će se radovati navijači kluba koji je iznedrio najboljeg bejzbol igrača svih vremena Bejba Ruta (Boston) ili će to zadovoljstvo imati pristalice kolektiva u kom je zaigrao prvi crnoputi profesionalac Džeki Robinson (L.A. Dodžersi), biće poznato do kraja tekućeg meseca.

Momci s istoka SAD protiv kolega sa zapadne obale. Istok nasuprot zapadu po ko zna koji put. Uobičajeno…

BEJZBOL - MLB (FINALE)

Sreda
02.09: (1,55) Boston Red Soks - Los Anđeles Dožers (2,45)

* Kvote su podložne promenama

Piše: Dragan Stojić
Foto: Action Images


tagovi

MLBBoston Red SoksLos Anđeles Dodžerssportsko klađenje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara