Niste hteli anđela, spremite se za crnog đavola i znajte da taj trag nikad neće da prođe

Vreme čitanja: 8min | ned. 14.07.24. | 08:28

Ako se danas (15.00) najveći u istoriji revanšira Alkarasu i pred svim tim otmenim svetom podigne pehar osmi put, srušiće svaki mit o Rodžeru Federeru kao bogomdanom poglavaru teniskog hrama

Eh, kako je život bio lep... Sve se odvijalo idilično, kvalitet šlaga koji ide uz jagode činio se najvećim problemom gospode zaljubljene u gracioznost, poeziju u pokretu i ostale romantizirajuće epitete davane igraču iz Švajcarske. Još od Freda Perija tridesetih godina prošlog veka, vimbldonska publika nije se toliko srodila s jednim igračem kao s Rodžerom Federerom, a onda se pojavio nepozvani gost iz zemlje bez velike teniske tradicije, a pride i zemlje koja ne uživa dobar ugled u očima velikog broja pripadnika elitističke kulture. Novak Đoković jednostavno "dirnuti rukom nije smeo, ni otmeno mu lice, ni kraljevski veo".

Za samo nekoliko godina postao je najveći zlikovac mondenskog mesta zvanog Centralani teren, kradljivac šoua za privilegovane, a paralelno reket za koji se drže unapred otpisani i stigmatizovani. Novak je rečnikom Divljih anđela "ostavio prah u srcu, koji će uvek da traje". Vimbldonskoj publici nije odgovarao fini, uvek pristojni Novak. Nisu želeli anđela i poslednjih godina dobili su nešto "mračnijeg" Novaka, onog koji ne trpi elementarno nepoštovanje.

Izabrane vesti

Tog 14. jula 2019. Federer je vimbldonsko finale dočekao s 20 grend slem trofeja na svom kontu, Novak je imao 15. Rodžer je trofej u Južnom Londonu prethodno podizao osam, a Đoković četiri puta. Jedan poen delio je Federera od dodatnog pojačavanja mita o sebi, na to je ukazivao i prst sredovečne gospođe iz publike koje je kadrirana u direktnom prenosu kako sva razdragana čeka još taj jedan servis koji će njenom mezimcu doneti 21. grend slem. Epilog... Nikad se nije desio 21. grend slem trofej Rodžera Federera.

15.05: (1,75) Alkaras - Đoković (2,25)

Prkosni Srbin spasao je dve meč lopte, kasnije dobio super taj-brejk i naterao da mu aplaudiraju čak i svi oni koji su mu tokom meča zviždali, urlali, ponašali se sve samo ne gospodski i nisu umeli da cene majstorstvo. Na isti datum pet godina kasnije, najuspešniji teniser u istoriji ima prilku da postane igrač sa najviše grend slem trofeja računajući i muški i ženski singl i tako pretekne Margaret Kort, a parelelno pobedom protiv Karlosa Alkarasa (nedelja, 15.00) učini ono što prošlog leta nije - izjednači se sa Federerom po broju trofeja na Vimbldonu.

Sva ona prednost koju je "Dart Federer" (kako ga je nazvao komentator Eurosporta na US openu 2007) stvarao u eri kada su mu najveći konkurenti za vimbldonski trofej bili Lejton Hjuit, Endi Rodik, Mark Filipusis... Iščilila je zbog Darta Vejdera svetskog tenisa. U sva tri vimbldonska finala Đoković je pobeđivao Rodžera (2014, 2015. i 2019) i potpuno je jasno da će u slučaju današnjeg trijumfa nad princom svetskog tenisa imati sav legitimitet da se nazove najuspešnijim igračem u istoriji najprestižnijeg turnira u svetu tenisa. Frapantan podatak kada se uzme u obzir sav kult koji je građen oko Federera kao bogomdanog za travnatu podlogu. Pobedi li Novak danas, neće 43-godišnjaku ostati verovatno ni jedino zrno utehe koje još uvek ima kada napravi komparaciju sa Đokovićem.

NOVAK ĐOKOVIĆ POBEĐUJE ALKARASA SA 3:1 ILI 3:0, KVOTA U MOZZARTU JE 2,95.

Do svoje 28. godine Novak je imao samo jednu titulu na Vimbldonu, a onda je između ostalih pedantnih izbora pažljivo birao trenere sa kojima je najviše mogao da napreduje u igri na travi. Ako je neko od bivših asova specijalizovan za igru na najbržoj podlozi to su Boris Beker i Goran Ivanišević. Servis i voleji postali su u kasnijoj fazi karijere Đokovićevo ozbiljno oružje, a ko bi to mogao i da pomisli da će se se desiti kada se seti mlađeg Novaka. Sve je to kumovalo da ga samo jedan meč deli od ulaska u nove anale turnira za koji je Đoković i sam toliko puta isticao da je o trofeju na njemu najviše maštao još od detinjstva.

Kako bi postao prvi igrač računajući i mušku i žensku konkurenciju sa 25 grend slem trofeja u singlu, moraće Novak da odradi još jedan rudarski posao tokom kog će svoje živce morati da zagarave i svi njegovi navijači, jer tamo ga čeka jedini teniser koji ga je u poslednjijh 11 godina pobedio na Centralnom terenu Vimbldona. Karlos Alkaras je pre 364 dana trijumfovao protiv Đokovića 3:2 i tako okončao niz Srbina od četiri uzastopne titule na Vimbldonu. Bio je to meč velikih energetskhi uspona i padova s obe strane, duel je trajao četiri sata i 42 minuta (samo 15 minuta kraće od Đoković - Federer iz 2019), imao gem od 26 minuta i 32 poena, a nekolicina Đokovićevih nerealizovanih brejk lopti u petom setu kumovalo je Alkarasovoj pobedi.

Veliki broj teniskih eksperata i analitičara govorio je o potencijalnom Alkarasovom "ulasku u Đokovićevu glavu", da će Španac u budućnosti redovno ulaziti u mečeve sa Novakom kao favorit, ali šta se onda dogodilo... Jednostavno rečeno - baš ništa od toga. Oba međusobna meča posle vimbldonskog finala dobio je Novak. Najpre je trijumfovao u epskom finalu Mastersa u Sinsinatiju, jednom od najboljih mečeva u istoriji tenisa odigranih u dva dobijena seta, a onda je preslišao momka rođenog u El Palmaru nadomak Mursije 2:0 (6:3, 6:2) u polufinalu završnog mastersa u Torinu.

Nije Novak osvojio titulu upravo od pomenutog turnira u Italiji novembra prošle godine, dok je Alkaras na krilima pehara na Rolan Garosu došao u Englesku i stigao do novog grend slem finala, ali sve viđeno u dosadašnjem toku turnira uliva veliku nadu Đokovićem navijačima. Mečevi protiv Holgera Runea i Lorenca Muzetija bili su verovatno Novakovi najbolji u godini. Za sada sve ukazuje da je Đoković pogodio sa tempiranjem forme čiji bi maksimum trebalo da dostigne na Olimpijskim igrama za dve sedmice. Možda Đoković još nije na 100 odsto mogućnosti, ali nije ni predaleko, tamo će po svemu sudeći biti krajem jula i početkom avgusta.

ALKARAS - ĐOKOVIĆ, VIŠE OD 41,5 GEMOVA - KVOTA U MOZZARTU JE 1,90.

Činjenica da je na terenu proveo četiri sata i 13 minuta manje od Alkarasa (12 sati i 58 minuta naspram 17 sati i 11 minuta) ide Novaku na ruku i čini se da sa energetske strane posmatrano finale stiže u idealnom momentu za srpskog tenisera. Četiri dana razmaka između mečeva protiv Runea i Muzetija, a onda protiv Italijana meč kakav je Novaku bio potreban. S jedne strane, nije proveo previše vremena na terenu i pobedio je u tri seta, ali je sa druge strane dobio odličan otpor i proveru po meri pred najveći izazov. Utisak je da ne bi valjalo da je Đoković imao teži, a ni lakši posao protiv Italijana, da su tri sata igre protiv Lorenca Muzetija bili prava mera. Đoković će danas odigrati 37. grend slem finale u karijeri, za sada ima tačno dve trećine pobeda u njima (24 - 12). Novakov skor u vimbldonskim finalima je 7-2.

Govoreći u kontekstu Alkarasove igre na travi, nije zgoreg prisetiti se prva dva učešća Španca na Vimbldonu. Najpre je poražen od Danila Medvedeva u drugom kolu 2021, a zatim i od Janika Sinera u osmini finala 2022. Nije to bila baš ljubav na prvi pogled, ali sve se promenilo od prošle sezone. Što je najinteresantnije, ta travnata renesansa mladog Španca stigla je neposredno posle poraza od Đokovića u polufinalu Rolan Garosa, kada je Alkaras podlegao pritisku i naletu grčeva u drugom setu i tako otvorio put Đokoviću ka rekordnoj 23. grend slem tituli. Otresao je prašinu Alkaras u momentu kada je postojala bojazan za njegovu mentalnu jačinu i već na Vimbldonu demantovao sve sumnjivače u moć ekspresne regeneracije tada 20-godišnjaka.

Tokom ovogodišnjeg Vimbldona Alkaras je pokazao obilatu količinu ranjivosti, ali je svaki put pojačavao intentizet kada bi đavo odneo šalu i rešavao meč u svoju korist. Samo je u prve dve runde protiv Marka Lajala i Aleksandra Vukića prošao bez datog seta rivalima, a onda je izgubio ukupno pet setova na naredna četiri meča (dva od Frensisa Tijafoa, po jedan od Iga Ambera, Tomija Pola i Danila Medvedeva). Alkaras će šansu tražiti i u činjenici da za sada ima perfektan skor u grend slem finalima (3/3) i da ima 89,8 procenata pobeda na Vimbldonu, baš kao i Đoković. Naravno, Novak ima takav procenat na uzorku od 107 mečeva, a Alkaras na uzorku od tek 19 duela.

Dosadašnjih pet međusobnih mečeva bilo je dovoljno da Đoković i Alkaras saznaju sve o onom drugom na taktičkom planu i tu neće biti nikakvih nepoznanica. Alkarasovo konstantno menjanje ritma što kroz izlaske na mrežu, što kroz drob šotove, maksimalna agresija u razmenama na jednoj i Novakova želja da što ranije preusmeri Karlosove energične loptice prevashodno po paraleli i otera Španca iza osnovne linije na drugoj strani biće svakako glavne težnje igrača u ovom meču, a da u Alkarasovom štabu očekuju sličan meč kao i prošle godine potvđuju reči trenera Huana Karlosa Ferera.

"Moramo da isplaniramo meč sa borbom barem kao prošle godine. Već sam mu rekao da će duel opet da traje pet sati, tako da mentalni nivo mora da bude visok. Upamtite da je Đokovićev nivo vrlo visok. Čak i u lošim danima on zna jako dobro da se nosi sa sobom i reši te probleme. Od Novaka očekujemo vrlo visok nivo, moramo da se pripremimo najbolje moguće", oprezan je nekadašnji prvi teniser sveta.

Novak je rukavicu bacio, igra s otvorenim kartama u odnosu s publikom možda i više nego na bilo kom turniru ikada u karijeri. Ono što misli o onima koji se nađu na tribinama (a svojim ponašanjem ne zaslužuju da budu tu), to i kaže, tako i gestikulira. Nema više tolerancije, političke korektnosti, uvijanja u "oblande". Sam Novak je uostalom posle meča protiv Runea rekao da je " 20 godina na turu i da poznaje sve trikove", a dovoljno je da Đoković ne bude ravna linija i automatski svi imaju razloga za strah.

Sve što smo videli na turniru garantuje nam da Novak neće biti ravna linija, da će odigrati odličan meč, verovatno i bolji nego u finalu prošle godine, a onda samo ostaje pitanje da li će Alkaras odigrati vanzemaljski ili "samo" odlično. Odličan Đoković će izvesno pobediti odličnog Alkarasa, ali je situacija obrnuta ako vidimo "vanzemaljskog" Alkarasa, a najpribližniji tome bio je u onom prvom meču protiv Novaka na mastersu u Madridu 2022.

Nema šta...biće grickanja noktiju, biće nervoze, gledanja pojedinih poena bez daha i bez pulsa, ali setimo se samo kako je bilo 14. jula 2019. Ako je Novak tada spasao dve meč lopte pred 15.000 ljudi zaljubljenih u Rodžera Federera, nema razloga da na isti datum pet godina kasnije ne ostavi istog tog Federera bez i poslednjeg plamička po kom je jedinstven - najvećem broju trofeja na Vimbldonu.

STATISTIKA U DOSADAŠNJEM TOKU TURNIRA:

PROCENAT POGOĐENOG PRVOG SERVISA : Đoković 67 odsto, Alkaras 64 odsto

PROCENAT OSVOJENIH POENA NA PRVI SERVIS: Đoković 82 odsto, Alkaras 74 odsto

PROCENAT OSVOJENIH POENA NA DRUGI SERVIS: Đoković 60 odsto, Alkaras 57 odsto

PROSEČAN BROJ ASEVA PO MEČU: Đoković 10,8, Alkaras 9,6

PROSEČAN BROJ DUPLIH GREŠAKA PO MEČU: Đoković 2,8, Alkaras 3,5

MEĐUSOBNI SKOR: ĐOKOVIĆ - ALKARAS 3:2

2022. POLUFINALE MASTERSA U MADRIDU: Đoković - Alkaras 1:2

2023. POLUFINALE ROLAN GAROSA: Đoković - Alkaras 3:1

2023. FINALE VIMBLDONA: Đoković - Alkaras 2:3

2023. FINALE MASTERSA U SINSINATIJU: Đoković - Alkaras 2:1

2023. POLUFINALE ZAVRŠNOG MASTERSA U TORINU: Đoković - Alkaras 2:0


tagovi

Novak ĐokovićKarlos AlkarasVimbldon 2024Vimbldon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara