Janik Siner (AFP)
Janik Siner (AFP)

Neki su teniseri jednakiji od drugih

Vreme čitanja: 5min | čet. 22.08.24. | 17:20

Iako Siner možda i nije kriv, pravda je i ovoga puta bila selektivna. Možda ne bi bilo loše da ITIA menja onaj slogan "Tenis kojem možete da verujete". Ako ne, onda da menja praksu favorizovanja vlastele nad teniskom sirotinjom dok se krije iza mantre da su "svi jednaki"

"Tenis kojem možete da verujete."

Kada otvorite sajt Internacionalne agencije za integritet u tenisu (ITIA), ove reči su prvo na šta ćete naići. Ali ima i nastavak.

Izabrane vesti

"Ovde smo da pomognemo igračima, trenerima, zvaničnicima i da podržimo stručne timove da shvate pravila i izbegnu njihovo kršenje."

Međutim, ITIA ne radi u skladu sa vrednostima za koje se javno zalaže i posle eksalacije slučaja "Janik Siner" koji je zapalio tenisku planetu, jasno je da su oni što treba da štite integritet sporta, taj integritet narušili. Za početak netransparentnošću, a onda i dvostrukim aršinima po orvelovskom principu iz Životinjske farme "Sve su životinje jednake, ali neke su životinje (u ovom slučaju teniseri), jednakije od drugih".

Janik Siner je, prema ATP listi, prvi teniser sveta. Bio je treći igrač planete sredinom marta kada je nastupao u Indijan Velsu. U aprilu ga je ITIA obavestila da je doping tekst pokazao pristustvo metabolita klostebola u njegovom organizmu, manje od hiljaditog dela jednog grama. Da skratimo priču, dva puta je Siner bio podvrgnut doping kontroli i isto toliko puta pozitivan na klostebol, a ITIA se pre dva dana (dakle, pet meseci kasnije!?) oglasila saopštenjem nakon kojeg je Siner.

"U aprilu je Janik Siner obavešten da je bio pozitivan na metabolit klostebol u malim količinama, manje od jedne milijarde jednog grama. Nakon temeljne istrage ITIA i Janika, zaključeno je da je do nenamerne kontaminacije klostebolom došlo zbog medikamenata njegovog fizioterapeuta. Njegov fitnes trener je kupio jedan proizvod, lako dostupan u italijanskim apotekama, koji je dao Janikovom fiziju da time zaleči posekotinu na prstu. Janik nije ništa znao o ovome, a njegov fizioterapeut nije znao da koristi proizvod koji u sebi sadrži klostebol. Fizio je zatim masirao Janika bez rukavica, pa je usled Janikovih povreda na koži došlo do nenamerne kontaminacije."

Siner je ostao bez 400 ATP bodova i 300.000 dolara zarađenih u Indijan Velsu, ali je dobio amin da neometano nastavi da se bavi tenisom. Mada je to imao i prethodnih meseci učestvujući u Majamiju koji je osvojio, potom u Monte Karlu, Madridu, na Rolan Garosu, Haleu, Vimbldonu, Montrealu i Sinsinatiju gde je 19. avgusta podigao pehar.

Naročito je interesantna situacija iz aprila meseca između mastersa u Majamiju i Madridu. Siner je zaradio, prilično tajnovitu suspenziju nekoliko dana nakon osvajanja mastersa na Floridi, a iako je imao zabranu nastupa, pojavio se u Madridu gde se našao kako u glavnom žrebu, tako i na konferencii za medije. Zabrana mu je ukinuta tik pred start nadmetanja u Magičnoj kutiji i Siner je nastavio da igra tenis.

Mnoga mišljenja i stavovi su izneti u poslednja dva dana, mnoge teorije izvedene, mnogi zaključci doneti. Ovde nećemo upirati prstom u Janika Sinera, niti ćemo braniti italijanskog tenisera. Neki, poput Nika Kirjosa tvrde da je Siner u skladu sa prezimenom grešan i da je ITIA morala drakonski da ga kazni sa makar dve godine pauze od tenisa. Ima i onih koji veruju da je pozitivan doping test zaista splet maleroznih okolnosti, te da je količina nedozvoljene supstance toliko mala da nikako nije mogla unaprediti Sinerove fizičke karkteristike i snagu.

No, hajde da se prisetimo slučaja Stefana Bataljina, Sinerovog zemljaka koji je ne tako davno, nagrabusio u vrtlogu sličnih okolnosti.

Bataljino je 26-godišnji, nižerazredni italijanski teniser. Nikada u karijeri nije bio ni u 700 na svetu. Septembra 2022. godine igrao je ITF turnir u Maroku i tokom jednog medicinskog tajm-auta, bio je podvrgnut terapeutskoj masaži. Nakon meča, morao je da urinira u čašicu. Mesec dana kasnije, stigli su rezultati testa koji je pokazao da je u organizmu bilo klostebola identičnog metabolita kao kod Sinera. Tražio je Bataljino novi test, a njegovi rezultati u januaru takođe su detektovali klostebol u obrisima.

Poput Sinera, dva testa, dva pozitivna rezultata. Bataljino je naravno dobio pravo na žalbu, ali je istog momenta suspendovan. Dve nedelje kasnije, sredinom februara 2023. Italijan je izjasnio nevinim tvrdivši da ne može da prizna delo koje nije učinio.

Početkom marta prošle godine ITIA je Bataljinu poslala dopis, zapravo optužnicu za korišćenje doping sredstava. Italijan je optužbe odbacio, zahtevao da se slučaj prebaci na Nezavisni Tribunal, iako nije opovrgnuo prisustvo klostebola u organizmu. Ipak, potkrepio je svoje tvrdnje alibijem - klostebol je do njegovog krvotoka došao putem kreme kojom ga je fizioterapeut masirao tokom medicinskog tajm-auta u Maroku.

Zvuči poznato?

Nezavisna komisija pokušala je da dođe do fizioterapeuta, međutim, izgubio mu se svaki trag. Bataljino je praktično ostao sam. Doktor kojeg je angažovao, pomagao mu je da utemelji žalbu činjenicama da količina klostebola nije mogla da ga učini snažnijim, fizički dominantnijim, te da to i nije steroid koji se koristi kao energetski pojačivač. Davljenik Bataljino se uhvatio za slamku i pokušao da se spase tvrdeći da zbog slabog renkinga, samim tim i slabih zarada, nije mogao da oko sebe okupi tim stručnjaka koji bi mu pomogao da postojeću situaciju predupredi. To zaista i jeste tako, budući da je Bataljino zaradio tek 26.435 evra. Siner je do sada već inkasirao već 24.000.000 evra od turnira.

Janik Siner (AFP)Janik Siner (AFP)

U oktobru prošle godine pao je konačan epilog. ITIA je rekla svoje - nije bilo jasnih pokazatelja da je klostebol ušao u organizam tenisera putem masaže. Takoreći, nije bilo temeljnih i nepobitnih dokaza koji bi poništili krivicu Bataljina. A kazna - četiri godine zabrane nastupa na profesionalnim turnirima praćene zabranom treniranja.

Dakle, nije isključeno da se ITIA ogrešila o Bataljina, kao što je moguće da klostebol sticajem nesrećnih okolnosti, ili nemara člana stručnog tima završio u Sinerovom telu. Ali kao što rekosmo, nismo tu da glumimo Pontija Pilata i da presuđujemo da li je svetski broj jedan kriv ili ne.

Suština je u tome da je Siner, od aprila, pa do prekjuče morao biti suspendovan. Takva je praksa do donošenja odluke bez obzira jeste li grešni ili ne. Ali zamislite kakav bi udarac za svetski tenis bio - petomečna suspenzija jednog od novih, zaštitnih lica belog sporta.

Iako Siner možda i nije kriv, pravda je i ovoga puta bila selektivna. Možda ne bi bilo loše da ITIA menja onaj slogan "Tenis kojem možete da verujete" sa početka priče. Ako ne, onda da menja praksu favorizovanja vlastele nad teniskom sirotinjom dok se krije iza mantre da su "svi jednaki".


tagovi

Janik Siner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara