Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Italija slavi Novakovo odustajanje: Janik Siner je novi svetski broj 1

Vreme čitanja: 2min | uto. 04.06.24. | 17:15

Od ponedeljka 10. juna Sineru je garantovano prvo mesto ATP liste

Stara narodna kaže "Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane." Oživela je ova krilatica i na ovogodišnjem Rolan Garosu nakon što je obelodanjeno da se Novak Đoković povlači sa pariskog grend slema. Odustajanje najboljeg svih vremena dan nakon što se plasirao u četvrtfinale znači da će Janik Siner od ponedeljka 10. juna biti lider ATP liste, odnosno da je Italija prvi put dobila svetskog broja jedan.

Da ne bude zabune, Sineru je svetski teniski tron kad-tad bio predodređen. I dosegao bi ga Italijan čak i da je recimo igrao finale sa Novakom Đokovićem i izgubio u borbi za pehar, ili da je recimo Novak mogao da nastavi turnir, a da je ispao pre finala. Verovatno ni Sineru nije drago što je na ovaj način napravio prvi proboj na lidersku poziciju. Ali prvom mestu se u zube ne gleda.

Izabrane vesti

"Šta da kažem. San svakog igrača je da postane broj 1. Video sam da se Novak povukao i svi smo razočarani zbog toga. Želim mu brz oporavak. Pokušao sam da ne razmišljam o tome, jer je ovo prethodnih godina bio turnir na kojem sam imao dosta problema. Poseban trenutak za mene i srećan sam što to mogu da podelim sa vama. Videćemo šta ću moći da uradim u petak", rekao je Siner nakon što je savladao Grigora Dimitrova.

Zaličilo je još u trećem kolu da bi uslugu Sineru mogao da učini zemljak Lorenco Muzeti koji je priredio Novaku četvoročasovni maraton do tri sata ujutru. Zatim je sinoć protiv Fransiska Serundola Novak na šljaci Šatrijea ostavio i krv i znoj, ali je pobeda bila Pirova.

Postao je momak iz južnog Tirola 29. svetski broj jedan otkako je pre više od pola veka ustanovljen sistem teniskog rangiranja. Italian je pobedom protiv Grigora Dimitrova obezbedio polufinale i dobacio do 9.525 bodova. Kraj Novakovog imena stoji brojka od 8.360. Ukoliko podigne trofej Musketara, Siner će imati čak 10.725 bodova.

I još jedan detalj. Ukoliko Karlos Alkaras osvoji Rolan Garos, Novak će od ponedeljka pasti na poziciju broj tri. Novak je stao na 428 nedelja na čelu ATP liste, a povratak na prvo mesto neće biti nimalo lak jer u nastavku sezone brani finale na Vimbldonu, te titule u Sinsinatiju, na US Openu, mastersu u Parizu i završnom mastersu - dakle, 6.600 bodova.


tagovi

Janik Siner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara