©Reuters
©Reuters

Spremite tortu od šargarepe novom vođi teniskog karavana!

Vreme čitanja: 2min | uto. 04.06.24. | 17:32

U trenutku kada je Novak Đoković saopštio da se povukao sa Rolan Garosa, Janik Siner se poigravao sa Grigorom Dimitrovim i još nije znao da je postao prvi igrač sveta

Nikola Pjetranđeli, Adrijano Panata, Frančeska Skjavone, Flavija Peneta činili su italijanske ljubitelje tenisa ponosnim, ali je Janik Siner već sada nadmašio sve pomenute i postao prvi igrač sa Čizme koji je zagospodario prvim mestom na svetu. U trenutku kada je Novak Đoković saopštio da se usled povrede kolena oprostio od učešća na Rolan Garosu, momak iz Južnog Tirola je igrao četvrtfinalni meč Kupa Musketara protiv Grigora Dimitrova i još nije znao za informaciju da je i metamatički osigurao prvo mesto.

Bio je Siner maksimalno fokusiran na teren i bez ikakvih poteškoća savladao apsolutnog autsajdera. Pokazao je Bugarin da nema oružja da pripreti 23-godišnjaku na šljaci i izgubio 3:0 (6:2, 6:4, 7:6). Bio bi red da sada ATP ili Rolan Garos simbolično pripreme tortu za novog prvog igrača sveta, a ona bi morala da bude napravljena od šargerepa. Vrveli su teniski stadioni od narandžaste boje u prethodnih godinu dana, kreativni kostimi ukazivali su na Sinerov nadimak i nosili osvajača Australijan Opena do ulaska u istoriju italijanskog sporta. Sinerov rival u polufinalu biće pobednik meča između Karlosa Alkarasa i Stefanosa Cicipasa...

Izabrane vesti

Uprkos problemima s povredom koji su Janika koštali boljih rezultata na turnirima koji su prethodili drugom grend slemu u sezoni, Siner je došao do polufinala praktično neoznojen. Doduše, mora se priznati i da mu je žreb išao na ruku, budući da je Grigor Dimitrov idealan protivnik za četvrtfinale grend slema na šljaci.

Jeste "Bejbi Federer" značajno podigao nivo igre tokom 2023. i 2024. godine i podsetio zašto je u mlađim danima nazivan naslednikom Švajcarca, ali je njegova igra na šljaci najmanje opasna od svih podloga. Da za rivala u prošloj rundi nije dobio Huberta Hurkača, takođe igrača čiji su limiti na pomenutoj podlozi izraženi, teško bi 33-godišnjak iz Haskova uopšte i došao do četvrtfinala.

Znao je Siner sve to, ušao u meč kao apsolutni favorit i bez ikakvih poteškoća nastavio u ritmu iz prethodnih mečeva i prvi se put u karijeri plasirao u polufinale Rolan Garosa. Dimitrov je samo u trećem setu uspeo da ulije nadu publici da bi meč mogao da potraje duže, doveo ga do taj-brejka, ali je Siner rešio da što pre završi meč i dobije više vremena za pripremu polufinala.

Slaviće Siner nesumnjivo ove večeri, kako i dolikuje prvom Italijanu na čelu ATP liste, ali će paralelno razmišljati o polufinalu, jer zna da bi u slučaju ostajanja bez trofeja na Rolan Garosu užitak bio nepotpun. Težiće Janik da postane treći Italijan koji je podigao pehar u Bulonjskoj šumi. Prethodno su to učinili Nikola Pjetranđeli (1959. i 1960) i Adrijano Panata 1976. godine.


tagovi

Rolan GarosRolan Garos 2024Janik SinerGrigor Dimitrov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara