Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Čudan start sezone za Novaka: Tenis pao u drugi plan, više se priča o stvarima van terena

Vreme čitanja: 6min | sre. 27.03.24. | 11:24

Najbolji na svetu u delikatnom trenutku karijere

Porukom na društvenim mrežama Novak Đoković je obelodanio kraj petogodišnje saradnje sa Goranom Ivaniševićem. Iako je saopštenje imalo pomalo i šaljiv ton, odluka prvog tenisera sveta da se usred sezone rastane sa nekadašnjim osvajačem Vimbldona navela je tenisku javnost da pokrene diskusiju – šta se dešava sa najboljim svih vremena?

Čudan je trenutak u kojem se nalazi Đoković. Tenis kao da je pao u drugi plan, jer se u poslednje vreme mnogo više govori o onom što se dešava van terena, nego o rezultatima.Prošla su gotovo četiri meseca sezone i trofeju se približio toliko da je odigrao jedno polufinale, u Melburnu gde ga je Janik Siner ponovo nadigrao.

Izabrane vesti

Čak i ako ostavimo po strani činjenicu da svojoj prebogatoj riznici pehara nije dodao nijedan od starta 2024. godine, mnogima je simptomatično to kako je Novak izgledao na terenu tokom ova, skoro četiri meseca sezone.

Posle poraza od Aleksa de Minora u četvrtfinalu Junajted kupa, tokom kojeg se žalio na povredu ručnog zgloba, Đoković nijednog trenutka nije izgledao kao neko ko je spreman da nastavi žetvu grend slem titula. Mučio se na otvaranju Australijan Opena sa kvalifikantom Dinom Prižmićem, potom i sa Aleksejem Popirinom, da bi protiv Tomasa Ečeverija i Adrijana Manarina dosta bolje, pre nego što je dobio Tejlora Frica i onda izašao na crtu Janiku Sineru koji sve više postaje Novakov 'kriptonit'.

20.05: J. Siner – Tomaš Mahac (5,80)

Nakon Australije Novak je uzeo preko mesec dana odmora kako bi se spremio za turneju po SAD. Posle pet godina vratio se u Indijan Vels gde ga je prvo namučio Aleksandar Vukić, da bi ga pobedio tada 123. teniser na svetu sa etiketom 'lucky loser' Luka Nardi. Ako je dotad i bilo diskusije o tome da li se radi samo o trenutnom stanju, povredi ili nečem trećem, posle meča sa anonimnim Italijanom postalo je jasno da se sa Novakom Đokovićem nešto događa. Naravno, treba odmah jasno istaći da svako ima pravo na loš period, na formu koja varira ili da mu se jednostavno ne igre tenis, ali na takvog Novaka jednostavno nismo navikli. Pogotovo jer su mu odavno u glavi samo četiri grend slem pehara i zlato na Olimpijskim igrama.

Da se u Đokovićevom radu nešto značajno promenilo, nagoveštaj smo dobili krajem prošle godine. Tada je, takođe bez neke prethodne najave, potvrđeno da Edoardo Artaldi i Elena Kapelaro posle više od decenije nisu njegovi agenti. Njih je zamenio Markom Madenom. U jeku potvrde da su se sada Đoković i Ivanišević razišli, još na većem značaju dobijaju nedavne izjave trenerskog asa Radmila Armenulića koji je obojici imao šta da zameri.

“Malo je zapustio pripreme. One sad moraju biti mnogo ozbiljnije, nego pre pet ili šest godina. Novak sada mora da se posveti više elementima tenisa koji su bili loši tokom meča u Indijan Velsu. Pametan je čovek, uvideo je šta mu nedostaje i sigurno je da će raditi na tome. Red je da zaboravi na košarku i fudbal, da se više posveti tenisu“, rekao je Armenulić između ostalog za Kurir i dodao:

“Brine me Ivanišević, gledam ga, tokom meča je nekako čudan, kao da ne daje celog sebe...“

Kao da je znao – možda i jesteArmenulić da se u Novakovom okruženju nešto dešava, jer ništa nije ukazivalo na to da će Ivanišević da ode. Razloga da se tako nešto desi očigledno je bilo, jer se ne bi tek Novak odlučio da ostane bez čoveka sa kojim je doživeo poslednji karijerni uzlet forme, osvojio osam grend slemova i postao najbolji svih vremena.

Kroz Armenulićeve reči protnulo se ono što možda nekima i nije privuklo toliku pažnju. Iskusni stručnjak zamerio je Novaku na neozbiljnosti priprema za velika takmičenja i govorio o tome kako provodi slobodno vreme. Uz opasku da svako ima pravo da radi šta želi, Đoković je ipak, opet netipično za njega, dosta vremena izdvojio kako bi se bavio aktivnostima van tenisa. Bio je gost nekoliko fudbalskih i košarkaških utakmica u SAD, ispratio pobedu Nikole Jokića i Denvera u društvu Vlada Divca, Marka Jarića i Nikole Đurička, zatim pogledao Golden Stejt i Stefa Karija kojem je poklonio reket, a od koga je dobio dres, dok je imao i interesantan momenat sa Lebronom Džejmsom... Uz to, primetno je da Novak tokom mečeva sve više energije troši na rasprave sa navijačima, što je takođe ranijih godina kontrolisao mnogo bolje.

Sve je ovo suštinski potpuno normalna stvar jer je dostigao visine na kojima nijedan drugi teniser u istoriji nije bio i naravno, kao sportista sa samog vrha piramide treba da bude u društvu istih, samo kao da je sve to pomalo odvuklo Đokovićevu pažnju u drugi pravac. I to je između ostalog apostrofirao Radmilo Armenulić.

Učešće na Mastersu u Majamiju je otkazao, zatim se vratio u Beograd gde se sada priprema za sezonu na šljaci. U njegovom kalendaru sledeći turnir je Masters u Monte Karlu koji startuje za 7. aprila.

Martina Navratilova je za Đokovićevu ranu eliminaciju u Indijan Velsu okrivila “rđu“ koja se pojavila na prvom reketu sveta posle šest sedmica bez tenisa. Bivši as i veliki Novakov poštovalac Mats Vilander je stao u njegovu odbranu rekavši da “nije zabrinut za Đokovića“ i da njega “nije briga kada doživi poraz na manjim turnirima“. Indijan Vels to svakako nije, posle Melburna Đoković jeste delovao zabrinuto, ali kao neko ko je u profesionalnom tenisu preko deceniju i po porazi, pa čak i na omiljenom mestu, ne bi smeli da imaju dugoročni uticaj.

Trenutak je delikatan za Novaka Đokovića. Skoro kao kada je, posle osvajanja prvog Rolan Garosa usledio pad, sada kao da je Srbin osetio psihološko rasterećenje kada je pretekao Rafaela Nadala po broju trofeja na najvećim turnirima.

Đoković tokom ova četiri meseca nije izgledao neuništivo kao ranije. Štaviše, svojim igrama dao je razlog mlađim generacijama da se okuraže i skoro da je nestala ona psihološka barijera kojom je Novak znao da opčini slabije rivale, dok zub vremena polako uzima svoje jer se ipak ne može protiv prirode i toga da sa svojih 36 godina uglavnom odmerava snage sa daleko mlađima od sebe.

Nije u 2024. godini sve bilo tako crno. Novak je produžio boravak na vrhu ATP liste na (trenutno) 418 nedelja, pojačao je procenat uspešnosti u Open eri na 83,5 odsto (1095-216), zabeležio je 48. grend slem polufinale, te izjednačio rekord Rodžera Federera sa 58 učešća u četvrtfinalima najznačajnijih turnira. Možda je kod Novaka sada došlo do prezasićenja, možda je samo u pitanju trenutni pad forme, a opet možda je konkurencija za njega našla rešenje, svi se ipak nadamo da ovo nije kraj. Ma koliko je priroda surova, Đokovića želimo da gledamo na vrhu i u narednim godinama.

Pa, neka već u Monte Karlu ponovo bude onaj pravi.


tagovi

Novak ĐokovićGoran IvaniševićATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara