Markinjos, Ronaldo i Grizman (Reuters)
Markinjos, Ronaldo i Grizman (Reuters)

Grupna faza bez maksimalnog učinka? Nije se desilo od Mundijala u SAD

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.12.22. | 09:13

Prvi put od 1994. prvi krug Svetskog prvenstva je okončan bez ijedne reprezentacije koja je slavila u sve tri utakmice

Utakmicama Srbija i Švajcarske, odnosno Kameruna i Brazila stavljena je tačka na grupnu fazu Svetskog prvenstva u Kataru. A u njoj - nijedne selekcije sa maksimalnim učinkom. Scenario kakav nije viđen gotovo tri decenije, od Mundijala u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. godine ujedno prvog na kojem su se pobede vrednovale tri boda.

A sada, prvi put u novijoj istoriji Mundijala, nema državnog tima bez mrlje u grupnoj fazi. Holandija, Engleska i Maroko jesu ekipe koje su sa po sedam, osvojile najviše bodova, ali one uoči trećeg kola nisu imale šansu za maksimum budući da su Marokanci startovali prvenstvo remijem sa Hrvatskom, a Englezi i Holanđani u 2. kolu igrali nerešeno sa SAD-om, odnosno Ekvadorom.

Izabrane vesti

Zapravo, jedine selekcije koje su uoči trećeg kola mogle da se nadaju učinku od tri pobede jesu Francuska, Brazil i Portugalija. Ipak, selektor Trikolora Didije Dešan, kao i njegov kolega sa klupe Selesaa Tite, odlučili su da po obezbeđenoj nokaut fazi, daju šansu rezervistima, te rotirali i na teren poslali praktično kompletno izmenjene startne jedanaestorke. Rezultat je bio poraz Galskih petlova od Tunisa i poraz Brazilaca od Kameruna, prvi u grupnoj fazi svetskih prvenstava još od 1998. godine (od Norveške 2:1 takođe posle obezbeđene osmine finala). Portugalci su nešto manje rotirali, ali su takođe poraženi od Južne Koreje.

Šest Svetskih prvenstava igrano je između 1994. do 2022. U Francuskoj, pa Japanu i Južnoj Koreji, Nemačkoj, Južnoafričkoj Republici, te Brazilu i Rusiji, uvek su bile bar po dve, a neretko i više reprezentacija koje bi u prvom delu takmičenja oštrile zube, dizale samopouzdanje i čistile konkurenciju. A samo na dva, od pomenutih šest prvenstava, timovi koji bi dominantno napustili grupu, na kraju su uzimali trofej. To su činili Francuska kao domaćin 1998. i Brazil četiri godine kasnije. Dakle, demonstracija sile uglavnom ne mora da bude preduslov za podizanje "Boginje".

Te 98' grupnu fazu sa devet bodova okončale su Francuska i Argentina. Trikolori su kao što rekosmo bili šampioni, a Argentincima je u četvrtfinalu protiv Holandije presudio jedan od najlepših golova u istoriji Mundijala u režiji prefinjenog golgetera Denisa Bergkampa.

Četiri godine kasnije Španci su takođe u četvrtfinalu (od Južne Koreje), a Brazil se popeo na tron, da bi 2006. čak četiri selekcije ostvarile maksimalnih devet bodova u svojim grupama - Nemačka, Portugalija, Brazil i Španija. Kao što znamo nijedna nije dobacila do finala.

Planetarna smotra u Južnoj Africi donela je inspiraciuu Argentini i Holandiji. Prošetale su se ove dve selekcije kroz grupnu fazu, ali do trofeja nisu mogle. Argentina je pala u četvrtfinalu od Nemačke (4:0), Holandija od kasnog gola Andresa Inijeste koji je u 116. minutu produžetka doneo Furiji titulu prvaka sveta.

Prvi krug prvenstva u Brazilu obeležile su Holandija, Kolumbija, Argentina i Belgije. Četiri selekcije sa maksimalnim učinkom i sve četiri igrale su četvrtfinale. Argentina se nametnula kao krupna zverka i pojela prvo Belgijance, a zatim i Holanđane u borbi za finalni meč u kojem ju je srušio Mario Gece.

Urugvaj, Hrvatska i Belgija bljesnule su u grupnoj fazi u Rusijji, sve tri su se plasirale među najboljih osam, ali jednio je Hrvatska napravila iskorak i otišla čak do finala.


tagovi

Fudbalska reprezentacija Brazilareprezentacija PortugalaFudbalska reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara