SRBIJA – TIM ZA DANSKU: Očekujte neočekivano, Piksi spremio velike promene

Vreme čitanja: 3min | pon. 24.06.24. | 20:42

Moguće bez Tadića, Vlahovića, Sergeja... Prilika Samardžiću, izgleda i Joviću i Birmančeviću

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Augzburga)

Očekujte neočekivano. Nalik onome u Lisabonu, Budimpetši ili Gelzenkirhenu. Nije izgovorio, ali iz svake reči Dragana Stojkovića pred meč da Danskom moglo se zaključiti da sprema iznenađenje. Kao što je učinio kad je Portugalcima suprotstavio tim bez Aleksandar Mitrovića u prvih 11, Dušana Tadića je izostavio iz startera pred gostovanje Mađarima, nije bilo kapitena od prvog minuta ni na premijeri Prvenstva Evrope, a Sergeja Milinković Savića protiv Slovenaca. Prateći taj trend, zatim izjave selektora, ali i zaključke posle prethodnog susreta u Minhenu, deluje je da će makar jednog od stubova reprezentacije Srbije ostaviti na klupi presudni meč grupne faze.

Izabrane vesti

Javno izrečen stav da je potrebno imati snažno oružje na klupi i aktivirati ga u drugom poluvremenu i te kako ima utemeljenje. Više puta je taj arsenal donosio našoj selekciji ćar u bitnim utakmicama. Predstojeća sa Dancima je baš takvog karaktera i zato je javnost nestrpljiva da sazna šta je Piksi odlučio.

I po pitanju formacije i rasporeda snaga u njoj.

SPECIJAL: SRBIJA PROLAZI GRUPU SA DVA BODA - 35!

Dosad je Srbija u Nemačkoj počinjala u sistemu 3-4-1-2, tako što su Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović bili najbliži protivničkom golu. Rekorder po broju pogodaka za državni tim kao centralni, a kako je selektor objasnio prvotimac Juventusa kao „povučeni centarfor“. I nije dobro izgledalo. Zato će jedan na klupu. Da li početi sa Mitrovićem, pa uvesti Vlahovića ili obrnuto? Da li, možda, nagraditi Luku Jovića za pogodak nade? Svako od navijača ima razlog da veruje da je njegova opcija najbolja, ali selektor seče. I čini se da je presekao. U korist – dvojice!

Nije još definitivno, niti sigurno, međutim, postoje nagoveštaji da će Mitrović opet biti starter, a Jović mu praviti društvo. Da pokuša tim uparivanjem, novom kombinacijom, da dobije na oštrini. Uostalom, rekao je da će se Mitrogolu vratiti protiv Danaca za promašaje iz meča sa Slovenijom, a Jovića pohvalio za pristup u meču sa Englezima kad mu je nedostajala samo bolja kontrola lopte da bi Tadićev pas pretvorio u izjednačenje. Što nije pogoido na Šalke areni jeste u narednom susretu i taj doprinos mu je pozivnica da krene sa Mitrovićem. Doduše, koji korak iza njega.

Žrtva ovakvog opredeljenja mogao bi da bude Dušan Vlahović. Ne i jedina u odnosu na startere iz meča sa Slovenijom. Sve se glasnije pominje opcija da iz tima ispadne Dušan Tadić. Opet. Nezadovoljstvo je kulajlo iz kapitena što nije počeo susret sa Englezima, kasnije se smirio, ali nije ubedio na terenu Alijanc arene da je najbolji igrač reprezentacije i izgleda da je stručni štab rešio da mu opet nametne status rezerviste. Što ne mora da bude loše, kad krene drugo poluvreme.

Eventualno odsustvo Tadića otvoriće prostor da iza napadača dejstvuje Lazar Samardžić. O vezisti Udinezea se danima pričalo kao oružju, na osnovu svega prikazanog protiv Slovenije, a poruke selektora, između ostalog i u poslednjem obraćanju naciji, sugeriši da je za bivšeg člana mlađih reprezenattrivnih kategorija Nemačke vreme da počne.

Verovatno neće biti jedini, jer se mestu startera nada, a veliki su izgledi da će ga i dobiti, Veljko Birmančević. S tim što će, ako se pojavi na terenu od prvog minuta, njegova uloga biti drugačija nego inače, jer će imati zadatak da pokriva celu desnu stranu. Da bude od koristi i napadačima, ali da, kako je sam naglasio, trči u odbranu. Sve to znači da bi se na klupu preselio Andrija Živković, te iako je ostavio dobar utisak u prva dva meča, i on sačeka šansu u nastavku.

Ostatak veznog reda i odbrane ne bi trebalo da se menja u odnosu na duel sa Slovencima. Posledično tome, neće biti mesta, bar ne od početka, za Sergeja Milinković Savića i Nemanju Gudelja (počeli prvi susret), ali hoće za Sašu Lukića i Ivana Ilića. Posebno je ovaj drugi ostavio povoljan utisak na šampionatu. Baš kao i odbrana, koja će osatati netaknuta, u nadi da će obaviti zadatke spretno kao u prva dva kola.

Projektovani sastav Srbije za meč sa Danskom izgleda ovako: Rajković – Veljković, Milenković, Pavlović – Birmančević, Lukić, Ilić, Mladenović – Samardžić – Jović, Mitrović.


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeEURO 2024Dragan Stojković Piksi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara