Veljko Birmančević (©MN Press)
Veljko Birmančević (©MN Press)

Birmančević citirao vojvodu Mišića: Ko ne zna za strah, taj ide napred! Da izađemo iz zone komfora

Vreme čitanja: 5min | ned. 23.06.24. | 14:26

„Ne može da se desi da kažeš: „Imam igrača iza sebe, on će“. Ne, ne, ti moraš“, sugeriše krilni fudbaler pred presudni meč sa Danskom

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Augzburga)

Pritisnuta uza zid, bez prilike da uzmakne, Srbiji je ostala samo jedna opcija. Da u „all in“ utakmici rizikuje kao što odavno nije. Bilo je trenutaka u selektorskom mandatu Dragana Stojkovića kad je izgledala agresivno, uverljivo i sigurno. Sve što nije u početna dva kola Prvenstva Evrope.

Izabrane vesti

Sad kad nema kud. Mora da zaliči na sebe da bi ostala verna principima koji su je doveli na EURO. Da bude dosledna napadačkom stilu i produktivnija nego dosad.

"Samopouzdanje nije problem ovog tima. Momci su tokom klupskih sezona igrali na visokom nivou, poseduju taj osećaj i sad u kampu reprezentacije, verujem da biti dovoljan za povoljan rezultat. Vreme je da uradimo nešto veliko za našu zemlju, ali i za naše karijere. Imamo važne igrače, sposobne da asistiraju i(li) daju golove, zbog čega sam siguran da će neko od naših napadača odigrati dobru utakmicu“, istakao je Veljko Birmančević dva dana pre povratka u Minhen, na megdan Dancima (utorak, 21 sat).

Najbolji pojedinac minulog prvenstva Češke je bio epizodista u Gelzenkirhenu i u prvom meču Orlova na Alijanc areni. Na terenu je zbirno proveo tek 24 minuta, ali i to malo vremena je bio dovoljno da donese ubrzanje igri našeg državnog tima. Zato ga mnogi vide kao potencijalnu pretnju Kasperu Šmajhelu.

"Kad sam se pojavio na okupljanju, zahvalio sam selektoru na pozivu. Velika je čast igrati za državni tim, naročito na velikom takmičenju. Spreman sam: da li za pet ili 90 minuta, kao starter ili rezervista, nije toliko bitno, koliko je važno da prođemo gurpu. Bilo šta da stručni štab odluči, biću spreman".

Još da vidimo da li su i saigrači. Između redova, selektor Dragan Stojković je odgovornost za rezultate skromnije od očekivanih prebacio na tim, a i sam potencirao da bi drugačija slika bila kad bi on, da je i dalje aktivan, mogao na teren. Sve to bi, valjda, trebalo da podstakne naše na odgovornost.

"U fudbalu je najbitnije da svaki igrač pođe od sebe, da se pogleda u ogledalo, kaže sebi: „Ti si danas taj, pruži sve“. Kad se to bude desilo, onda ćemo napredovati. Budemo li to uradili u utorak napravićemo veliki rezultat. Mora svako od nas da bude odgovoran, ne može da se desi da kažeš: „Imam igrača iza sebe, on će“. Ne, ne, ti moraš! Onda si siguran da će, kad kolega vidi tvoj trud, sam isto postupiti. Kako je rekao Živojin Mišić: „Ko nema strah, taj ide napred“. Mi ga ne osećamo i zato idemo na pobedu".

©MN Press©MN Press

Pominjanje vojvode Mišića podsetilo je na retoriku Ilije Petkovića, pre 18 godina. Takođe u Nemačkoj. Samo što se neslavno završilo učešće selekcije Srbije i Crne Gore na Mundijalu. Valjda neće ovaj EURO za izabranike Dragana Stojkovića.

"Više nemamo opcija, osim jedne. Moramo da izađemo iz zone komfora. Došli smo do zida i sad nema nazad. Ako hoćemo napred, a hoćemo, moramo da pobedimo. Ne mogu da otkrivam kojom taktikom, mada vidim da su svi momci spremni, mnogo smo naučili iz prethodne dve utakmice i sad želimo da učinimo nešto za našu državu, ali i naše karijere".

Zavisno od raspleta utakmica poslednjeg kola Srbija može da bude druga, treća ili četvrta u grupi. U skladu s tim su joj projektovani rivali: Nemačka ili Švajcarska u Dortmundu; Portugal u Frankfurtu ili preko televizijskih prijemnika u Beogradu da se isprati završnica turnira.

"U fudbalu nikad ne možeš da ideš na bod, moraš da težiš trijumfu. Tako razmišljaju pobednici. Kad kalkulišeš u životu, naročito u fudbalu, uvek ćeš izgubiti. Nije bitno s kim bismo se kasnije suočili, niti u fudbalu ima koga bi hteo manje ili više. Dajte da završmo prvi deo posla. Ako prođemo grupu, biće to nešto najbolje u našim dosadašnjim reprezentativnim karijerama. E, zato svi žele da dobiju Dansku".

Teže reći nego učiniti, jer smo dosad počinjali mečeve bojažljivo, bacili prvih 20 minuta, pola sata...

"Imajte na umu da Engleska svake dve godine učestvuje na velikim takmičenjima, zna kako da uđe u meč baš na osnovu iskustva. Moramo da popravimo ulazak u igru, svi su videli da nismo bili u ritmu, ali i da smo odgovorili odlično, što ukazuje da je ekipa jaka. Sad je bitno da krenemo od prvog časa, nema više kalkulacija. Od prvog do 90. minuta igraćemo "all in".

Opet, zašto smo u ovakvoj poziciju?

"Dođu takvi trenuci u fudbalu. Pre mene je selekcija Srbije beležila vrhunske rezultate, želeli bismo i sad uspeh, nema nijednog igrača koji ne želi da Srbija prođe grupu. Samo su nam se utakmice drugačije „namestile“. Mogli smo da pobedimo Sloveniju 2:0 ili 3:0 i maltene već završimo posao. Sad moraju svi igrači da pokažu karakter, a pošto ih viđam svaki dan, treniram sa njima, znam da su rešavali mečeve na vrhunskom niovu, siguran sam da to mogu da urade. Da zajedno izađemo iz zone komfora".

Uključujući i Veljka Birmančevića, koji je po dolasku na okupljanje u Staru Pazovu rekao da će mu učešće na EP pokazati da li je spreman za ovaj nivo fudbala.

"Već sam igrao evropske utakmice, protiv najjačih ekipa kontinenta, davao golove Betisu i Liverpulu, tako da ovo nije ništa novo za mene. Svakom fudbaleru dođe trenutak kad mora da napravi iskorak. Za moju karijeru je bitno da to učinim na velikim utakmicama".

Veljko Birmančević (©MN Press)

Baš takva je protiv Danaca.

"Igrao sam u švedskoj ligi, znam način razmišljanja Skandinavaca, organizovani su i taktički odlično postavljeni. To im je najveći kvalitet. Meni nije bitno da li ću i gde igrati. Svi znaju moje karakteristike kao krila, polčušpica ili čak napadača. Ako budem ving bek u utorak, neće biti ništa novio, već razumem kretnje i daću sve od sebe", dodao je Veljko Birmančević.

PRIJALO NAM JE DA VIDIMO LJUDE POSLE TRI SEDMICE

Rešio je Dragan Stojković da razbije monotoniju u kampu reprezenatcije. Dan posle utakmice sa Slovenijom dao je igračima voljno, te su deo petak i kompletnu subotu proveli sa članovima porodica i prijateljima, smeštenim u obližnjem Minhenu.

"Bili smo tri sedmice zatvoreni u hotelima, išli od jednog do drugog, maltene nismo videli ljude, osim osoblja hotela i zato nam je značilo da prošetamo gradom i ne razmišljamo o fudbalu. Posle toga sam video da su momci došli sa novom energijom".



tagovi

EURO 2024fudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija DanskeVeljko Birmančević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara