Lazar Samardžić (©AFP)
Lazar Samardžić (©AFP)

Menja se formacija, otvara se prostor za Lazara Samardžića

Vreme čitanja: 4min | ned. 23.06.24. | 12:44

Srbija protiv Danske u verovatno drugačijem rasporedu nego u prva dva kola Prvenstva Evrope

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Augzburga)

Selektor traži veru, a nacija promene. Deluje da bi i Dragan Stojković i navijači mogli da dobiju ono što zahtevaju: drugačiju Srbiju u meču odluke na Prvenstvu Evrope, pošto je u utorak veče ulog plasman u osminu finala.

Izabrane vesti

Postoje dve staze kako bi Orlovi tamo mogli da se nađu. Jednostavnija je da pobede Dansku i da ne zavise od rezultata drugih selekcija, jer bi tako sigurno bili drugi u Grupi C. Teži podrazumeva kalkulacije, kao da smo na nekom rukometnom turniru, da gledamo „ako ovi ove“, a „oni one“, pa da eventualnim nerešenim ishodom budemo sa dva boda jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. A to mnoge čak podseća na način na koji se Obala Slonovače prikrala završnici minulog izdanja Kupa afričkih nacija.

Niko ne očekuje (niti je očekivao) od Piksijevih izabranika da osvoje pehar kao što su naposletku učinili Slonovi, međutim, nešto drugačiji izgled, boju u licu, više smisla prilikom razvijanja akcija – da. I moglo bi da se desi da selektor posegne za rešenjem koje budi nadu u pozitivan rezultat utakmice na stadionu Bajerna.

Da bi se to desilo, u stručnom štabu su blizu stava da promene formaciju u odnosu na prethodna dva meča. Igrala je Srbija protiv Engleske i Slovenije u sistemu 3-4-1-2 i nije dobro izgledala. Osim u defanzivnom pogledu, čega smo se najviše pribojavali, dok je u organizaicji i(li) završnici napada i te kako bilo problema. Da bi se neutralisali ili smanjili na podnošljivu meru, Dragan Stojković se tokom vikenda u razgovorima sa saradnicima približio ideju koja mu je donosila uspeh u početnoj fazi selektorskog mandata. To znači jedan napadač i dvojica iza njega. Posledično, raspored snaga bi se pregrupisao u 3-4-2-1, tako što bi Aleksandar Mitrović ostao u špicu, jer je Piksi ubeđen da će mu se u utorak veče vratiti za promašaje protiv Danske.

Jedan od igrača iza Mitrogola trebalo bi da bude Dušan Tadić, ceneći njihovu dugogodišnju konekciju, jer se i na susretu sa Slovenijom videlo da kad as Fenerbahčea ima samo jednu opciju u špicu Srbija deluje opasnije i spremio je dve velike šanse centarforu Al Hilala. Žrtva ovakvog opredeljenja mogao bi da bude Dušan Vlahović, koji jeste počeo prethodna dva meča, kako je sekektor objasnio na poziciji „povučenog napadača“, izvlačio se na bok, ali je bio baš daleko od gola i njegove karakteristike, kojima je uticajan u dresu Juventusa, nisu mogle da dođu do izražaja. Još nešto: ova selekcija Srbija ima četiri stuba, igrača visoke kategorije, uz utisak da ne mogu svi istovremeno na teren. Zato je u Gelzenkirhenu na klupi počeo Tadić, u Minhenu Sergej Milinković Savić i deluje da je sad red na Vlahovića.

Desi li se baš kako je projektovano, otvorio se prostor da u tandemu sa Dušanom Tadićem dejstvuje Lazar Samardžić. Takvu opciju nagovestio je Stojković dan posle nerešenog ishoda sa Slovenijom, potvrdnim odgovorom na pitanje možemo li očekivati prvotimca Udinezea i(li) Veljka Birmančevića u prvih 11. Kao što i publika želi. Naročito ako se zna da su za malo vremena provedenih na terenu doneli poboljšanje igre u završnoj trećini i Orlovi su sa njima postali opasniji, pritiskali, na kraju i razoružali odbranu Slovenije.

Lazar Samardžić (©AFP)Lazar Samardžić (©AFP)

Pošto je Birmančević tipični krilni fudbaler i više voli da napada, nego da se vraća u odbranu, karakteristike Samardžića pre odgovaraju potrebaba državnog tima u susretu sa Danskom. Potkrepljene su njegovim rečima da je ma terenu disciplinovan kao Nemac, a kreativan kao Srbin i možda je došlo vreme da u situaciji „ili-ili“ vidimo projektovanog naslednika Dušana Tadića na delu od prvog minuta.

Ako ofanzivni deo srpskog tima budu činili Tadić, Samardžić i Mitrović, ostaće dilema ko će im čuvati leđa. Oba meča na turniru počeo je Saša Lukić, dobar utisak ostavio Ivan Ilić, pre dolaska u Nemačku Nemanja Gudelj se profilisao kao osigurač ispred odbrane. A postoji još jedna opcija. Možda se navijačima neće na prvu loptu dopasti, ali ima nagoveštaja da bi jedan od dvojice zadnjih veznih mogao da bude Sergej Milinković Savić. Možda je posle svega prikazanog to veliki rizik, ali gabarit fudbalera Al Hilala, kakav je pominjao Dragan Stojković dan posle Slovenije, može da nam bude od koristi. Prilikom skoka, duel igre, snage Danaca... U trčanju, izgleda, ne. Samo, SMS ima karakteristike kojima može da se nosi sa korpuletnim protivnikom kakav je sledeći.

Čekamo taj utorak...



tagovi

EURO 2024fudbalska reprezentacija SrbijeDragan Stojković PiksiLazar SamardžićVeljko BirmančevićDušan VlahovićAleksandar MitrovićDušan TadićSergej Milinković SavićNemanja GudeljIvan IlićSaša Lukić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara