©VSS
©VSS

Vaterpolisti odleteli za Pariz: Da dođemo do zlatne medalje i pokažemo gde je Srbiji mesto

Vreme čitanja: 5min | čet. 25.07.24. | 17:07

„Znamo kako i šta treba da uradimo. Spremni smo i fizički i taktički, i verujem da će sve biti kako treba“, kaže Miloš Ćuk

Otputovali su za Pariz odbojkaši i odbojkašice, takođe i košarkaši i košarkašice, a među poslednjima su se na let za Francusku ukrcali – vaterpolisti. Srbija će u Gradu svetslosti pokušati da ponovi ostvarenja iz Tokija i Rio de Žaneira, da nastavi žetvu medalja i produži niz koji traje od kraja prethodnog milenijuma.

Samopouzdanja im ne manjka, veruju u novi uspeh i povratak srpskog državnog tima tamo gde je bio najčešće sve ove godine – u vrh. Za razliku od prethodnih Olimpijskih igara, sada nisu favoriti. Toga su svesni, od toga ne beže, ali ni ne zaostaju previše za najboljim svetskim ekipama. Samo, u odnosu na njih, nemaju tu vrstu pritiska da nešto moraju. Ostali imaju, baš zbog Srbije.

Izabrane vesti

Rasterećeni i spremni krenuli su srpski vaterpolisti put Pariza, gde im je prvi cilj plasman u četvrtfinale. A, onda će podizati letvicu i gađati novo odličje.

Treće su nam pripreme u ovom sastavu i ono čime mogu da budem zadovoljam je to što nema povreda. Sve što smo planirali, to smo i uradili tokom ovih kratkih priprema, čisto sumnjam da se igrači slažu sa tim da su bile kratke. Ali, ono što je isplanirano, to je i sprovedeno. Možda je bilo potrebe za još jednim sparingom, za još jednim turnirom. Tako je kako je. To se Olimpijskih igara tiče, sigurno da je vaterpolo turnir najteži od svih ekipnih sportova. Imaćemo osam utakmica u 16 dana, igraćemo svaki drugi dan. Nijedan ekipni sport neće imati toliko utakmica. Treba da gledamo svaku sledeću, da se ne obaziramo preterano, da ne slavimo i ne tugujemo. Prvi cilj je plasman u četvrtfinale – to je sigurno i realno. Kroz turnir treba da se uigravamo, da podižemo formu i ostvarimo što bolji plasman u grupi. Ne sumnjam u ekipu, najspremniji smo u proteklih godinu i po dana. Sigurno ćemo zabeležiti bolji rezultat nego što smo ih beležili u prethodnom periodu“, rekao je Uroš Stevanović.

Srbija će prvi meč igrati protiv Japana, potom će odmeriti snage sa Australijom. Na startu dueli sa ekipama koje ne spadaju u svetski vrh.

Zabluda je da će u prve dve utakmice biti lako. Imamo iskustvo sa Japanom iz Rija. U poslednje dve utakmice smo odigrali odlično protiv njih, ali zato što smo dali maksimum. Japanci su dobili Franusku na turniru u Budimpešti, a od Italije izgubila u poslednjim minuta, kvalitetno je odigrala i protiv Mađarske. Australijanci imaju specifičan sistem vaterpola, temlejno se spremamo za te prve dve utakmice koje su bitne i mogu da nas rasterete, kako bismo u naredne tri obratili pažnju na određene stvari i kvalitetnije se pripremili za četvrtfinale“, poručio je selektor Srbije i istakao da ni po čemu ovaj turnir nije teži od prethodnih, da je konkurencija i pre bila velika:

Tako je bilo i na svim prethodnim turnirima, samo što je Srbija bila jako dominantna. Uvek je bilo konkurencije, bar osam ekipa. Menjale su se druga i treća ekipa pored Srbije, ali posle naše smene generacije nakon Tokija, jeste sve dobilo na draži. Svi su željni da dođe do olimpijske medalje, sada svi vide šansu“.

Jedan od šestorice igrača koji imaju olimpijsko zlato u aktuelnom sastavu je Miloš Ćuk. Osvojio ga je u Riju, gde je put bio trnovit, i ništa protiv ne bi imao da proživljava opet stresove iz Brazila, samo da se sve završi na identičan način.

Što se mene tiče neka bude isti takav put kao u Riju, ali i da kraj bude isti. Iza nas je period od dva meseca napornog rada. Spremni smo fizički i taktički za sve što predstoji. Nas 13 igrača sa stručnim štabom imamo jasan cilj, znamo šta treba da radimo kako bismo do njega došli, do zlatne olimpijske medalje. Predstoji nam najteže, ali nam neće manjkati želje i motivacije da pokažemo gde je Srbiji mesto. Verujem da će sve biti kako treba“.

Osvrnuo se povratnik u državni tim na meč sa domaćinom Francuskom...

U poslednjih nekoliko godina igraju jako dobro otkako im je došao hrvatski trener Kobešćak, tako da ima malo balkanskog u njihovoj ihgri. Biće teško sa njima. Domaćini su, biće pun bazen i motivacija će im biti na maksimumu. Ali, kako taj meč neće biti lak, neće ni ostali“.

Dušanu Mandiću će Olimpijske igre u Parizu biti četvrte. Sa svih prethodnih vratio se sa medaljom oko vrata.

Već je prošlo 12 godina od tih Olimpijskih igara u Londonu, vreme leti. Medalje su tu, to je najlepša stvar koja ostaje u sećanju. Drugačija je uloga na svakom turniru, tako će biti i na ovom. Radujem se, spremni smo, željni smo. Dug je turnir, imamo pravo i na kiks. Ali, kako je trener rekao: ’Nećemo previše ni tugovati, ni slaviti pobede’. Gledaćemo da se što bolje pripremimo za najvažniju utakmicu, a to je četvrtfinale, i da polako podižemo formu“, kazao je as Ferencvaroša i analizirao Mađare:

Što se tiče Mađarske, imao sampriliku da upoznam veći deo tima koji će sada biti u Parizu. Izuzetan trener i pre svega odlično fizički pripremljena ekipa. Imaju sjajnog golmana Vogela. Taj meč je poslednji u grupi, to je isuviše daleko u turnirskom sistemu. Bili su svetski šampioni u Fukuoki, evropski pre četiri godine. Oni su sigurno jedni od glavnih gfavorita za medalju“.

Jedan od starosedelaca je Sava Ranđelović. Podsetio je sve da se ova ekipa po godinama umnogome ne razlikuje od pređašnjih. Dobrih rezultata joj fali, ali to se da nadomestiti u Parizu.

Olimpijske igre su najveće sportsko takmičenje, ovaj put idemo u podmlađenom sastavu, ali bih rekao da smo po godinama približno kao i prethodnih puta. Spremni smo, fokusirani na ovo takmičenje. Na prethodnim turnirima smo propustili priliku da uzmemo medalju, ali smo izvukli pouke, tako da mislim da imamo šanse za dobar rezultat“, završio je Sava Ranđelović.


tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijePariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara