Alvaro Granados, Frančesko di Fulvio i Strahinja Rašović (©Reuters&VSS/Slobodan Sandić)
Alvaro Granados, Frančesko di Fulvio i Strahinja Rašović (©Reuters&VSS/Slobodan Sandić)

Španci bi u Splitu da uspostave totalnu dominaciju, Italijani im spremaju osvetu, Srbija vreba iz zasede

Vreme čitanja: 7min | ned. 28.08.22. | 09:22

Na Evropskom prvenstvu u gradu pod Marjanom bolju startnu poziciju od Delfina imaju i Hrvati, Grci, pa i Mađari, ali...

Velikim mozgovima u svetu vaterpola na um je pala suluda ideja – da se u jednoj godini organizuje i planetarno i kontinentalno prvenstvo. Sve kako bi se nadoknadilo izgubljeno vreme koje je pojela pandemija. Ljudi iz dve velike organizacije kao dva ovna na brvnu. Niko ne popušta, pa će se tako posle nepuna dva meseca i Svetskog prvenstva u Budimpešti održati i Evropsko prvenstvo u Splitu. 

Narodski rečeno ne zna se ko pije, a ko plaća. Isprva se čini da je tako. Zapravo je sve jasno kao dan u jednačini sa dve nepoznate, oko jednoga će se svi usaglasiti: plaćaju, odnosno ispaštaju igrači. Pošteno se nisu ni ohladili od Budimpešte naslonjene na klupski deo sezone, a već moraju da uskoče u reprezentativnu uniformu i nacrtaju se u najvećem dalmatinskom gradu – vaterpolo prestonici Evrope u iduće dve sedmice.  

Izabrane vesti

Na presto u Dioklecijanovom gradu neće se popeti najbolji, jer je šampionat i pre početka izgubio smisao zbog nemilosrdnog kalendara, nego onaj koji je do njega najmanje izranjavan, čiji selektor je dobro taktizirao, a lekarski tim osmislio čarobni napitak za brzopoteznu regeneraciju. Motiv neće biti upitan, kvalitet hoće. Što zbog povreda, što zbog akumuliranog umora. Jedino što vaterpolistima može biti kakva-takva uteha je što ih neće pržiti sunce, kao na Margit Sigetu, biće skriveni pod svodovima multifunkcionalne Spaladium arene. 

U najsportskijem gradu na svetu, kome je Poljud žila kucavica, a Hajduk najveća religija, Mađarska će braniti evropski tron. Ali, iako je aktuelni šampion, od statusa prvog favorita poprilično je daleko. Početak novog olimpijskog ciklusa obeležili su Španci i Italijani, uz njih će biti prilepljeno to zvanje bar dok se ne završi prva faza turnira i neko iz drugog plana ne preuzme štafetu, a specijalan položaj imaće Hrvatska.

HRVATI SE UZDAJU U TRADICIJU I VRELU ATMOSFERU, MANJAK EUFORIJE SRBIJU MOŽE DA LANSIRA DO MEDALJE 

Marko Žuvela (©Reuters)Marko Žuvela (©Reuters)

Kad god se najveća takmičenja održavaju u Srbiji ili Hrvatskoj – spektakl je zagarantovan. I medalja za domaćina. Ona zlatna. Srbija je 2006. na Tašmajdanu i deset godina kasnije u Beogradskoj arena – tom prilikom zabeležena je najveća poseta na jednoj vaterpolo utakmici, na tribinama je bilo 18.473 navijača – dok je Hrvatska 2010. u Zagrebu zauzela najviši stepenik na pobedničkom postolju. A, kada se na tradiciju pridoda i uzavrela atmosfera u gradu pod Marjanom, u Hrvatskoj se opravdano nadaju medalji. 

Optimizam u Hrvatskoj buja, temperature u Splitu raste, a iz cele priče bi mogla da profitira – Srbija. Bez pompe su se Delfini zaputili u Dalmaciju, razumljivo, jer će na Evropskom prvenstvu selektor Dejan Savić biti kratak za dve bitne poluge. Otpali su sa spiska putnika u poslednji čas zlatni olimpijci Nikola Jakšić i Đorđe Lazić zbog povreda koje su ih mučile čitavo leto, tim je dodatno izmenjen u odnosu na Budimpeštu, ima još manje iskustva, i sve to svrstava Srbiju u drugi, možda i treći red favorita. 

Ispred Delfina su, računajući kontinuitet i iskustvo, Španci, Italijani, Grci, domaćin Hrvatska – mada i ne toliko zbog ta dva faktora, već ranije pobrojanih i toga što je Ivica Tucak u odnosu na Budimpeštu napravio jednu prinudnu promenu u sastavu – pa i oslabljena Mađarska. Situacija na koju Srbija definitivno nije navikla, ali upravo izostanak pritiska i neprijateljski nastrojena publika mogu bčačnuti u živac olimpijskog šampiona i izazvati efekat koji svi priželjkujemo. 

ŠPANCI BI DA OBJEDINE SVETSKU I EVROPSKU KRUNU, ITALIJANI DA IM SE OSVETE ZA BUDIMPEŠTU

Edoardo di Soma (©Reuters)Edoardo di Soma (©Reuters)

Anatema za Španije skinuta je u Budimpešti, više je ne prati gubitnički mentalitet i konačno na veliko takmičenje dolazi kao šampion. Nakon jače od dve dekade. I u Splitu će pokušati da sruši neslavan niz: Crvena furija gubila je u prethodna dva finala kontinentalnih prvenstava – od Srbije u Barseloni i Mađarske u Budimpešti – i nikada otkako se šampionati Starog kontinenta igraju nije osvojila zlato. 

Neće joj biti lako ni sada, jer će posle dug niza godina igrati bez levorukog šutera. Sa ekipom put Dalmacije nije krenuo Blai Malarah, jedan od junaka na Margit Sigetu, dobio je produženi odmor posle velikih napora, pa će u spoljnoj liniji sav teret pasti na pleća Alvara Granadosa, Alberta Munariza i Felipea Peronea

Izostanak Malaraha odraziće se na igru Španaca, lakše će ih rivali čitati u napadu, ali kvalitetnih šutera imaju na izvoz. Bernat Sanauha dobija sve više prostora kod Davida Martina, u nacionalni tim vratio se Alberto Baroso, Crvena furija puca od samopouzdanja i na tom talasu će kraj Jadrana zaplivati ka novom zlatu. 

A, najveća konkurencija će joj, kao i tokom celog leta, biti Italijani. Ostali su bez svetske krune u Budimpešti, ali su tom prilikom dokazali da mogu da se nose sa Špancima – nadoknadili veliki minus i izgubili posle dve penal serije – i da su te dve selekcije trenutno druga dimenzija. Od svih su leto najbolje iskoristili, Alesandro Kampanja dao je svima podjednak odmor, a pritom rezultati nisu trpeli. 

Italijani su, za razliku od mnogih, u bezmalo najjačem sastavu otputovali na Superfinale Svetske lige u Strazburu i uzeli prvo zlato. U nokaut fazi su bez Frančeska di Fulvija i Gonzala Ečenikea potukli Srbiju, Španiju i Ameriku, a potom su na dva izuzetno jaka turnira na Sardiniji i u Beogradu bili prvi. Našpanovani su, spremni da se revanširaju Špancima i četvrti put postanu vladari Starog kontinenta. 

Za selektora Kampanju jedini problem predstavlja činjenica da ni u Splitu neće moći da se osloni na Gonzala Ečenikea, pošto je prvotimac Pro Reka podvrgnut operaciji i propustiće Evropsko prvenstvo. 

MAĐARI BEZ UDARNOG TANDEMA MARTON VAMOŠ – DENEŠ VARGA U SPLITU 

Deneš Varga (©Reuters)Deneš Varga (©Reuters)

Srbija je ostala bez Nikole Jakšića i Đorđa Lazića, Dušan Mandić je propustio završni deo pripema pred put u Split, a u najjačem sastavu neće zaigrati ni Mađarska, najveći i uistinu jedini konkurent Delfinima za prvo mesto u grupi i direktan plasma u četvrtfinale. 

Doživela je Mađarska krah u Budimpešti, ispala je u četvrtfinalu – kao i olimpijski vecešampion, i jedni i drugi bili prvi u svojoj grupi i imali višak dana za odmor – i prošla kroz turbulentan period. Tamaša Marca je na klupi reprezentacije zamenio Žolt Varga, a Mađarska će u Spaladium areni biti bez najvećih zvezda – na spisku nema Martona Vamoša i Deneša Varge

Dvojica najiskusnijih posle razočaranja u Budimpešti će predahnutui, na bazenu “Alfred Hajoš” su aktuelnom šampionu Starog kontinenta bile potrebne minimum dve lopte. Nekada i više. Gušili su se međusobno Marton Vamoš, Deneš Varga, Kristijan Peter Manherc i Gergo Zalanki. Sada tih problema Mađari neće imati. 

Postavljen je za kapiten Silard Janšik, veća ovlašćenja imaće i Adam Nađ – bio jedna od retkih svetlih tačaka na Svetskom prvenstvu – a biće zanimljivo videti kako će se osvajači 13 evropskih zlata snaći bez namazanog Balaša Haraija. Mnogo je upitnika pored Mađarske, baš kao i pored Delfina. 

GRCI LOVE PRVU MEDALJU NA EVROPSKOM PRVENSTVU, ZBOG POVREDA OTPALI FUNTULIS I ZERDEVAS 

Angelos Vlahopulos i Teodoros Vlahos (©Reuters)Angelos Vlahopulos i Teodoros Vlahos (©Reuters)

Reprezentacije su iskasapljene povredama, deo igrača dobio je poštedu posle dve naporne sezone koje su se spojile, a u grad pod Marjanom u krnjem sastavu stižu i Grci. Emanuil Zerdevas se povredio još na Svetskom prvenstvu, propustio je borbu za medalje i već tada bilo je poznato da je za njega leto gotovo. Najveća promena u odnosu na Budimpeštu je što neće biti Janisa Funtulisa

Prvotimac Olimpijakosa je povređen, nije se našao među 15 pozvanih, ali(©Reuters) ako Grčkoj nešto ne nedostaje, onda su to – vrhunski šuteri. Konstantinos Genidunijas, Angelos Vlahopulos, Stilijanos Argiropulos, Aleksandros Papanastasiju… Pride, uloga Dimitrisa Skumpakisa u nacionalnom timu raste, pogotovo u fazi napada, a Teodoros Vlahos ima i izvanrednog centra Konstantinosa Kakarisa. I ozbiljan kontinuitet. Grci su na olimpijsko srebro nakalemili svetsku bronzu, a u Spaladium areni će loviti prvu evropsku medalju. 

Put do završnice Grci će tražiti kroz “grupu smrti” u kojoj će joj rivali biti Hrvatska – od nosilaca joj fali samo Ante Vukičević – Francuska i Malta, koja će biti veća za udaranje. U preostale tri grupe situacije je manje-više jasna, za prvo mesto i direktnu prohodnost u četvrtfinale boriće se: Italija i Crna Gora, Srbija i Mađarska, dok je Španija “već viđena” među osam najboljih u Evropi.  

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U SPLITU - PRVO KOLO:

Ponedeljak 

GRUPA A

10.30: Gruzija - Crna Gora

15.30: Italija - Slovačka


GRUPA B

19.00: Grčka - Francuska

21.00: Malta - Hrvatska 


GRUPA C

09.00: Rumunija - Španija

17.00: Nemačka - Holandija 


GRUPA D

12.00: Srbija - Izrael

14.00: Mađarska - Slovenija



tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija Španijevaterpolo reprezentacija MađarskeVaterpolo reprezentacija Italijevaterpolo reprezentacija HrvatskeVaterpolo reprezentacija GrčkeVaterpolo reprezentacija Francuskevaterpolo reprezentacija Crne GoreDejan Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara