Dušan Mandić (©European Aquatics)
Dušan Mandić (©European Aquatics)

Mandić izbio Srbiji drugog direktnog učesnika Lige šampiona, Mađarima može da donese džekpot

Vreme čitanja: 4min | pet. 07.06.24. | 12:36

Ferencvaroš bi osvajanjem evropske titule pogurao Vašaš u grupnu fazu, dok bi od Pro Rekove odbrane trona profitirala Savona

Veliko finale Lige šampiona će sa posebnom pozornošću pratiti u Italiji i Mađarskoj. Ne samo iz razloga što će Pro Reko i Ferencvaroš na ostrvu u Sredozemlju odlučiti ko će biti prvak Evrope – klub iz Budimpešte lovi drugu, a Galaktikosi iz Ligurije čak 12. krunu – već i zbog bonus predstavnika u društvu najboljih. Protekle godine izvršena je reforma, uvedeno je bodovanje, napravljena je skala sa koeficijentima i završnica elitnog takmičenja postala je uzbudljiva i mnogima što do nje nisu dogurali.

Treću godinu uzastopce Novi Beograd bio je učesnik finalnog turnira, no evropski trofej opet mu je izmakao. Za razliku od prethodna dva puta, sada i finale. Ferencvaroš predvođen Dušanom Mandićem izašao je kao pobednik posle peteraca, Soma Vogel je glavom zaustavio šut Dimitriosa Skumpakisa, pa je Srbija uskraćena za drugog direktnog učesnika Lige šampiona. Samo je šampion, to jest novobeogradski klub siguran, a levoruki bombarder iz Boke će u finalu protiv Pro Reka (21.00) biti u prilici da ubode džekpot za Mađarsku, zemlju u kojoj je povratio samopouzdanje.

Izabrane vesti

Kalkulacija je vrlo jasna pred finale. Ukoliko Ferencvaroš podigne trofej Ligu šampiona, dva kluba iz Budimpešte će direktno u grupnu fazu naredne sezone. Fradi je taj uslov već ispunio osvajanjem 26. titule prvaka države, a može da poguran Vašaš, na čijoj klupi je Slobodan Nikić. Sa druge strane, od Pro Rekove odbrane trona bi profitirala Savona.

Vicešampioni Mađarske i Italije su na listi čekanja, srpski već može da se sprema za paklene kvalifikacije. Radnički je plasmanom u finale domaćeg prvenstva došao na prag grupne faze Lige šampiona, no kako Novi Beograd nije uspeo da na Malti pokori Evropu, ponovo će morati da uđe u ’rudnik’. Nadali su se u kragujevačkom klubu da bi ljuti protivnik mogao da ih obraduje, međutim, ništa od toga. Zajedno će sa Šapcem, koji je zauzeo treće mesto, u kvalifikacije.

„Verujem da možemo mnogo ove sezone, ali neće biti lako, jer ako Novi Beograd ne osvoji Ligu šampiona, očekuju nas teški rivali u kvalifikacijama. Konkurenata je mnogo: Vuljagmeni, Savona, Vašaš, Jug, Nojzi le sek, Breša… Još uvek sklapamo kockice, pa ćemo videti kakva će na kraju biti ekipa. Želimo da se u Evropi pokažemo dobro, ako dođemo do grupne faze Lige šampiona, mislim da možemo i do završnog turnira nekog od dva najjača takmičenja“, poručio je Strahinja Rašović po povratku u Kragujevac.

Aron Janger i Konstantinos Kakaris (©European Aquatics)Aron Janger i Konstantinos Kakaris (©European Aquatics)

Svi timovi koje je naveo olimpijski šampion iz Tokija će igrati u kvalifikacijama, osim jednog. Savona ili Vašaš će biti srećne ruke. Klub iz Budimpešte nije bio pre godinu dana. Osvojio je Kup Evrope, ali su u međuvremenu pravila promenjena, uvedeno je rangiranje, pa najbolji u drugom po snazi evropskom takmičenju nije automatski napredovao.

Propozicije su takve da je 11 šampiona iz zemalja sa najboljim koeficijentom (Italija, Mađarska, Španija, Srbija, Grčka, Hrvatska, Francuska, Nemačka, Rumunija, Crna Gora, Gruzija) dalo po jednog direktnog učesnika Lige šampiona. Pro Reko je ekstra mesto doneo Breši, međutim, klub iz Lombardije nije želeo da plati potrebno sumu novca. Opredelio se da ide u kvalifikacije, a njegovo mesto popunio je Sabadelj.

Sve u svemu, posle promene pravila i formata elitnog takmičenja, bitka za pehar Lige šampiona postala je još interesantnija.

Ove godine će to biti sudar tima koji ima 11 evropskih titula i čak do devet je došao u ovom veku. Sa jedne strane Galaktikosi, a sa druge – Ferencvaroš. Mađarski klub je od svih bio daleko najkonstantniji u prethodnih godinu dana, jer za čitavu sezonu je izgubio tek jednu utakmicu?! Poražen je na gostovanju u Pireju u drugoj fazi Lige šampiona. Do statusa šampiona Mađarske i kupa došao je kao od šale.

Prednost Pro Reka biće igra na dva metra, Sandro Sukno ima dvojicu neverovatnih sidraša – Bena Haloka i Konstantinosa Kakarisa. U šutu spolja glavni aduti će mu biti Frančesko di Fulvio i Gergo Zalanki, ništa manja univerzalac Aron Janger. Australijanac je bio deo tima koji je Ferencvarošu doneo prvu evropsku krunu, a od srpskih igrača tada su kapicu mađarskog velikana nosili Slobodan Nikić, Stefan Mitrović i Nikola Jakšić. Sada je tu ’samo’ levoruki bombarder Dušan Mandić.

Dušan Mandić (©European Aquatics)Dušan Mandić (©European Aquatics)

Dokazao je dvostruki olimpijski šampion da je najubojitije oružje Ferencvaroša. Novi Beograd je počastio sa pet golova i realizovanim petercem, bio je to specijalan meč za njega, a na sve što je prikazao nije ostao imun ni trener Balaž Njeki.

„Jako sam ponosan na igrače, na Mandu. I dalje je jedan od najboljih igrača, svima je dokazao i pokazao da je najbolji“, kazao je čovek koji je pred ovu sezonu preuzeo kormilo Ferencvaroša.

Do pre godinu dana pomoćnik Žoltu Vargi, a koliko večeras bi mogao da bude šampion Evrope. Ne manjka sa iskusnim i namazanim igračima u timu. Od Dušana Mandića će ponovo imati najveća očekivanja, ali ništa manja ni od starog lisca Deneša Varge, Stilijanosa Argiropulosa, Danila Merkulova, Edoarda di Some i pogotovu Some Vogela. Mađarski golman je u dva velika finala – branio protiv Olimpijakosa, ali i pre tri sezone protiv Pro Reka, kada je slavni italijanski klub osvojio prvu od tri Lige šampiona u Beogradu – imao dvocifren broj intervencija. I specijalista je za peterce, a oni su sve učestaliji u završnicama velikih takmičenja.

FAJNAL-FOR LIGE ŠAMPIONA (MALTA):

POLUFINALE

Sreda

Pro Reko – Olimpijakos 9:9, petercima 4:2

Ferencvaroš – Novi Beograd 13:13, petercima 5:4

MEČ ZA TREĆE MESTO

Petak

19.00: (1.75) Olimpijakos (7.00) Novi Beograd (2.70)

FINALE

Petak

21.00: (1.45) Pro Reko (8.00) Ferencvaroš (3.60)



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluPro RekoVK FerencvarošVK Novi BeogradVK RadničkiSandro SuknoBalaž NjekiDušan MandićSoma VogelStilijanos ArgiropulosDanil MerkulovDeneš VargaEdoardo di SomaGergo ZalankiFrančesko di FulvioAron JangerBen HalokKonstantinos Kakaris

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara