Strahinja Rašović (©VSS)
Strahinja Rašović (©VSS)

Kalkulacije i četvrtfinalni rulet: Stari trend izbegavanja Srbije ili nova taktika

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.08.24. | 09:06

Australiju mnogi vide kao najpoželjnijeg protivnika

Hod po ivici litice i pogled ka ambisu je na Olimpijskim igrama postala tako prirodna situacija za srpske vaterpoliste. Malo je nedostajalo u Rio de Žaneiru da završe u bezdanu, na jedvite jade su prošli grupu i – postali šampioni. Nije sve išlo kao po loju ni u Tokiju, kraj je bio identičan. Traljavo su Delfini krenuli i u Parizu, ali je za njih najstresniji deo turnira gotov sa osmehom na licu.

Srbija je prešla put od toga da se u utakmici sa Francuskom suočava sa eliminacijom, da je ona biti il’ ne biti, do toga da je autoritativnom pobedom overila prolaz među osam najboljih. Kolo pre kraja grupne faze prekratila je sebi muke i izbegla scenario u kome klasik sa Mađarima odlučuje ko ide dalje. Sada je bitan samo zbog jedne stvari – konačnog poretka i protivnika u četvrtfinalu.

Izabrane vesti

Poznati su svi četvrtfinalisti, ali ne ko sa kime ukršta na prvom koraku nokaut faze. Odgovor na to pitanje daće utakmice poslednjeg kola i, kao i uvek, moglo bi da bude kalkulacija. Nepoznanica je hoće li biti aktuelan stari trend izbegavanja Srbije ili će po sredi biti nešto novo...

Šta je za sada poznato?

Crna Gora, Rumunija, Francuska i Japan su otpisani. Već je zna svih osam ekipa koje će zaigrati u četvrtfinalu Olimpijskih igara. Ali, pregršt je kombinacija, biće prostora za kalkulisanje. U grupi A gotovo da ih nema, jer je manje-više sve određeno.

Jedina ekipa koja na turniru nije izgubila nijedan bod je – Španija. Cementirala je prvu poziciju i u četvrtfinalu će čekati najslabijeg iz druge grupe. Takođe, drugo mesto je obezbedila Australija i zapravo je jedina dilema hoće li Srbija ili Mađarska biti treća. Odluka će pasti u direktnom duelu.

Sava Ranđelović (©VSS)Sava Ranđelović (©VSS)

Vaterpolo klasik je na programu u ponedeljak od 12.00, prvi je meč dana i poste toga igranka može da počne.

Apsolutno sve je otvoreno u grupi B. Trenutni poredak je sledeći: Italija, Hrvatska, Grčka, Amerika. Ali, mnogo toga može i da se okrene i sasvim moguće da će neko pikirati treće mesto, jer ono u četvrtfinalu donosi duel sa Austalijom. Jeste tim sa Petog kontinenta otkrovenje Olimpijskih igara, skinuo je ozbiljne skalpove, međutim, najtanji je po pitanju individualnog kvaliteta.

Prvo mesto jedino je za Ameriku nedostižno, za ostale ekipe u grupi – jeste. I tim koji predvodi Dejan Udovičić, kao i Italija, Hrvatska i Grčka, mogu da budu protivnici Srbije u četvrtfinalu. Sve će se blago iskristalisati posle vaterpolo klasika, onda će u grupi B biti načisto na čemu su.

No, ako se ništa ne bi promenilo u obe grupe, ako bi Srbija ostala četvrta – tu je trenutno zbog najlošije gol-razlike – išla bi na Italiju u četvrtfinalu. Kalkulacija protivnika je u prošlosti bilo, možda ih bude i u Parizu.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA VATERPOLISTE – 5. KOLO:

Ponedeljak

GRUPA A

15.10: Grčka – Italija

18.30: Hrvatska – Amerika

21.40: Rumunija – Crna Gora

GRUPA B

12.00: Mađarska – Srbija

13.35: Australija – Japan

20.05: Francuska – Španija



tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2024Pariz 2024Vaterpolo reprezentacija AustralijeVaterpolo reprezentacija Grčkevaterpolo reprezentacija HrvatskeVaterpolo reprezentacija Italijevaterpolo reprezentacija MađarskeVaterpolo reprezentacija Španijevaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara