(©Reuters)
(©Reuters)

Hrvatima triler, arbitri uzburkali strasti! Australija šokirala i moćnu Mađarsku

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.08.24. | 16:21

Grci imali šansu za peterce, ali je Aleksandros Papanastasiju poslao lošu loptu za Angelosa Vlahopulosa i propala je poslednja šansa da izvuku peterce protiv svetskog prvaka

Svaki derbi ista priča: čim se malo zakuva, tu su sudije da doliju ulje na vatru. Postarali su se Vojin Putniković i David Gomes Pordomingo da se nervoza razbukti, da tenzija između Hrvata i Grka u bazenu poraste i u završnici dostigne vrhunac. Brutaliti za Matijasa Biljaku, pa isključenja s pravom zamene za Stilijanosa Argiropulosa i Lorena Fatovića.

Pao je u vatru Ivica Tucak, ni Teodoros Vlahos nije uspeo da ostane smiren, ali zato jeste – Konstantin Harkov! Dok su drugi pod naletima emocija vukli krive poteze, naturalizovani ruski vaterpolista povlačio je hirurški precizne rezove. Dva isključenja, dva hica levorukog bombardera vredna pobede. Hrvatska je dobila triler, a Grčka propustila priliku da još jednu utakmicu uvede u peterce – 14:13.

Izabrane vesti

Kada je Maro Joković promašio, imali su Grci još deset sekundi. Teodoros Vlahos je pozvao tajm-aut, nacrtao akciju, međutim, nije sprovedena u delo. Olimpijski vicešampion nije ni šutnuo na gol! Aleksandros Papanastasiju je bacio loptu u bunar, nije bio dobar pas za Angelosa Vlahopulosa. Igrač Novog Beograda nije ni gledao, pa je dve sekunde pre kraja propala i poslednja šansa da Heleni uzmu makar bod u duelu sa svetskim prvakom.

Derbi su obeležila iskjučenja, veliki broj prodatih lopti i VAR odluke sudija. Hrvatska se bolje snašla, Konstantin Harkov je sa četiri gola izrastao u junaka trijumfa. Ogroman doprinos dali su i Loren Fatović, strelac tri gola, te Maro Joković. Veteran je podelio čak pet asistencija sa nezgodne strane.

(©Reuters)(©Reuters)

Španci su deklasirali Japan, ništa im nije mogla azijska selekcija. Ubedljivom pobedom su ujedno i overili prvo mesto – 23:8. A, još jedno iznenađenje na Olimpijskim igrama priredila je Australija. Demolirala je Srbiju, dobila dramatičnu završnicu protiv domaćina Francuske, a zatim i duel sa Mađarskom – 9:8!

Ne, definitivno pobeda nad olimpijskim šampionom nije nikakva slučajnost. Australija je otkrovenje Olimpijskih igara u Parizu, i Mađarska je osetila koliko neugodna može da bude, koliko je plivački moćna i koliko igra rasterećeno. Ponovo je Nik Porter u završnici začarao mrežu, bacio je čini na vrsne mađarske strelce – Gerga Zalankija, Kristijana Manherca, Martona Vamoša, Vince Vigvarija...

Nisu padale ruke australijskim vaterpolistima, bile su konstantno visoko podignute. Nakupili su se blokova, imali su ih čak sedam. Mađari tek jednu. Odbrana je napravila razliku, jedino je Kristijan Manherc uspevao da pronađe rešenja do pred kraj. Četiri gola, a onda je i on utihnuo. Saigrači su uprropastili dve potencijalne asistencije levorukog Martona Vamoša, nailazili su na neprobojni bedem Vince Vigvari i Adam Nađ, a najviše su zakazali najiskusniji i najbolji.

Jedini pogodak Deneša Varge je onaj kada mu je Marton Vamoš sve servirao. Ispucao je četiri lopte, takođe i Gergo Zalanki. Još se nije pojavio na turniru i moglo bi to da predstavlja problem za Mađarsku nadalje... Australija je prošla u četvrtfinale, opet je važan šraf bio Miloš Maksimović. Srbin je spakovao dva gola, jedan je bio za TV špice.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA VATERPOLISTE – 4. KOLO:

Subota

GRUPA A

Hrvatska – Grčka 14:13

16.35: (2.35) Crna Gora (6.25) Amerika (2.00)

21.05: (1.02) Italija (18.0) Rumunija (15.0)

GRUPA B

Španija – Japan 23:8

Australija – Mađarska 9:8

19.30: (1.80) Srbija (7.00) Francuska (2.60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Vaterpolo reprezentacija Španijevaterpolo reprezentacija MađarskeVaterpolo reprezentacija Japanavaterpolo reprezentacija HrvatskeVaterpolo reprezentacija GrčkeVaterpolo reprezentacija AustralijePariz 2024Olimpijske igre 2024Olimpijske igreŽolt VargaTim HamilIvica TucakTeodoros VlahosKonstantin HarkovLoren FatovićMaro JokovićAngelos VlahopulosAleksandros PapanastasijuStilijanos ArgiropulosGergo ZalankiMarton VamošDeneš VargaKristijan ManhercVince VigvariNik Porter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara