Kakav foto finiš u Parizu! Noa Lajls za 0,005 uzeo zlato na 100 metara

Vreme čitanja: 2min | ned. 04.08.24. | 22:05

Najizjednačenija trka u istoriji Olimpijskih igara

Ludo, brzo i gotovo neponovljivo. Ne, niko još nije pokazao da može brže od Juseina Bolta, ali se osam finalista u sprintu postaralo za najizjednačeniju trku na 100 metara u istoriji Olimpijskih igara. Novi olimpijski šampion postao je Noa Lajls iako je delovalo da Kišejn Tompson hrli ka zlatu. Međutim beše nestvaran foto-finiš takav da dvadesetak sekundi po okončanju trke nijedan od aktera nije mogao da tvrdi da li je i koje odličje osvojio. Na kraju je trijumfalno skočio Amerikanac koji je stigao 0,005 hiljaditih ispred Tompsona i zabeležio vreme 9,79.

Da je reč o najizjednačenijoj trci u istoriji olimpijskih igara pokazuje i to što su osmorica finalista stala u vremenski opseg od svega 12 stotinki!? Na kraju Zlato Lajlsu, Tompsonu srebro, a Amerika je u sprintu osim zlata zaradila i bronzu budući da je Fred Kerli zavrpio u vremenu 9.81. Branilac zlata iz Tokija Italijan Lamont Marsel Džejkobs 100 metara je pretrčao za šest stotik sporije nego pre tri godine.

Izabrane vesti

Do sredine trke nije delovao Lajls kao konkurent za zlato, a onda je poput Karla Luisa, počeo da ubrzava od 60 metara pokazujući da je pre svega rođeni sprinter na 200 metara. Kako se prilikom foto-finiša kao kriterijum uzima prolazak kroz cilj torzoa, grudi ili ramena, ispostavilo se da je svetski šampion na 100 metara iz 2023. godine postao novi vladar olimpijskih igara u istoj disciplini.

Za čim da žali ima i predstavnik Južnoafričke Republike Akani Simbine budući da je za jednu stotinku izvisio za bronzu, ali i on, kao i ostala sedmorica ostaće upamćeni kao učesnici prve trke u istoriji olimpijskih igara u kojoj su svi takmičari kroz cilj prošli za manje od deset sekundi. Najslabije vreme imao je Jamajčanin Oblik Sevil - 9.91.

Posle bronze iz Tokija na 200 metara, Lajls se okitio zlatom na duplo kraćoj distanci. Sada mu ostaje da vreba zlato u svojoj omiljenoj disciplini.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara