(©Reuters)
(©Reuters)

Leklerova dominacija u Ostinu, Verstapen profitirao od Norisove kazne

Vreme čitanja: 4min | pon. 21.10.24. | 09:32

Druga dupla pobeda Ferarija u sezoni, prva nakon trke u Australiji

Šarl Lekler (Ferari) trijumfovao je u trci za Veliku nagradu Sjedinjenih Država u Ostinu, 19. rundi ovogodišnjeg šampionata Formule 1 i ujedno došao do osme pobede u karijeri, ali i treće ove sezone. Lekleru se na podijumu pridužio timski kolega Karlos Sains čime su došli do druge duple timske pobede u sezoni nakon one u Australiji. Trećeplasirani u Teksasu bio je Red Bulov vozač Maks Verstapen koji je u poslednjim krugovima trke odneo pobedu nad svojim glavnim rivalom za ovogodišnju titulu, Landom Norisom (Meklaren).

Iako je posle kvalifikacija u kojim je Noris osvojio pol-poziciju, a Verstapen bio drugi, izgledalo da ćemo gledati bitku za pobedu vodećeg dvojca, oni su se u trci borili tek za treću poziciju, dok su ih nadmudrili vozači Ferarija

Izabrane vesti

Osvajač pol-pozicije Noris još jednom nije uspeo da odbrani vodeću poziciju na ulasku u prvu krivinu, a u tom trenutku drugoplasirani Verstapen nametnuo se Britancu. Međutim, obojica su otišli van staze te je priliku za vođstvo iskoristio Lekler. Monačanin u Ferariju je na vodećoj poziciji ostao siguran do samog kraja trke, s tim da je mesto izgubio jedino kada je menjao pneumatike.

Noris je već u prvom krugu pao na četvrto mesto, a drugoplasirani Verstapen bio je pod pritiskom Sainsa. Ipak, Luis Hamilton (Mercedes) napravio je grešku već na kraju drugog kruga kada je ostao zaglavljen u šljunku, te je Sains zbog izlaska vozila bezbednosti izgubio priliku za direktan napad.

Španac u Ferariju se zatim žalio da mu ponestaje snaga na izlasku iz krivina kao i na intenzivan miris goriva u bolidu, ali kod njega nije bio primetan gubitak vremena. U 22. krugu, Sains je bio prvi među vodećima koji je otišao na zamenu pneumatika, a zatim je pokazivao odličan tempo zbog čega je bilo očigledno da će naslediti poziciju od Verstapena kada Holanđanin ode na zamenu pneumatika. To se i dogodilo u 26. krugu, a Sains je do kraja trke ostao na drugoj poziciji iza svog timskog kolege čime su zabeležili dvostruku pobedu.

(©Reuters)(©Reuters)

Noris i ekipa Meklarena odlučili su da zbog naizgled manje potrošnje pneumatika u odnosu na vozače ispred njega ostanu duže na stazi, a svoju promenu guma Britanac je odradio u 31. krugu. Po izlasku na stazu, jurio je Verstapena koji se nalazio na oko šest sekundi ispred njega. Smanjivao je Noris zaostatak koji je imao u odnosu na svog glavnog rivala, a na otprilike 15 krugova pred kraj trke prišao je na manje od jedne sekunde. Pokušavao je Meklarenov vozač da se nametne Verstapenu, ali je prvu pravu priliku imao tek na pet krugova pred kraj trke.

Nakon napada u prvoj krivini, oba vozača su se, kao i na samom početku trke, našla van granica staze s tim da su ovog puta sudije procenile da je Noris na nelegalan način pretekao Verstapena. Iako je kroz cilj prošao kao trećeplasirani, Noris je zaradio vremensku kaznu od pet sekundi zbog koje je klasifikovan kao četvrti, ispred timskog kolege Oskara Pjastrija.

Dok je Hamilton imao vikend iz noćne more nakon što je imao loše kvalifikacije i odustao već u trećem krugu trke, njegov timski kolega Džordž Rasel bio je u boljoj situaciji. Mlađi od dvojice Britanaca kvalifikacije je završio na šestoj poziciji, ali je u trku morao da krene iz pit lejna zbog radova mehaničara na njegovom bolidu pod uslovima park fermea, posle oštećenja koje je imao nakon incidenta pred kraj kvalifikacija. Uprkos toj vrsti hendikepa i kazni od pet sekundi zbog izbacivanja Valterija Botasa (Zauber) sa staze, Britanac u Mercedesu došao je do solidnog šestog mesta.

(©Reuters)(©Reuters)

Jedini predstavnik domaćina Hasa među vodećih deset bio je Niko Hulkenberg na osmoj poziciji, dok je njegov timski kolega Kevin Magnusen trku završio nadomak poena na 11. mestu.

Lijam Loson, zamena za otpuštenog Danijela Rikarda u RB-u, je u svojoj prvoj trci još od Katara prošle sezone uspeo da se domogne devete pozicije i tako osvoji dva poena.

Franko Kolapinto (Vilijams) je još jednom odličnom vožnjom došao do desetog mesta i do novog plasmana među osvajačima poena, te ih sada ima ukupno 5.

Prvih deset na Velikoj nagradi Sjedinjenih Država: Šarl Lekler, Karlos Sains, Maks Verstapen, Lando Noris, Oskar Pjastri, Džordž Rasel, Serhio Peres, Niko Hulkenberg, Lijam Loson, Franko Kolapinto.

Dok je Noris u šampionatu vozača izgubio dodatna tri poena od Verstapena (354 naspram 297), Lekler je posle dominatne pobede na samo 22 poena zaostatka u odnosu na Norisa.

U šampionatu konstruktora situacija se takođe komplikuje. Trećeplasirani Ferari je duplom pobedom značajno smanjio zaostatak pre svega u odnosu na Red Bul (504 naspram 496), dok je Meklaren još uvek na prvom mestu sa 544 poena.

Naredna trka na programu je već sledećeg vikenda u Meksiku.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Red BulFerariMercedesLando NorisKarlos SainsMaks Verstapen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara