undefined
undefined

Partizan Mozzart Bet preživeo ozbiljan nalet Zadra: Karlik i Bonga vadili kestenje iz vatre

Vreme čitanja: 5min | ned. 20.10.24. | 20:56

Peti trijumf Parnog valjka u regionalnom takmičenju; Debitovao Ajzea Majk, sjajni Vladimir Mihailović za domaće

Partizan Mozzart Bet je trenutno jedini klub Jadranske lige sa svih pet trijumfa. Da li će to i ostati najviše zavisi od Crvene zvezde koja u ponedeljak uveče igra derbi kola u Morači protiv Budućnosti. Crno-beli su se preznojili više nego što se možda očekivalo, pa su teškom mukom pregrmeli nalete Zadra i slavili rezultatom 75:71 (20:19, 22:12, 12:27, 21:13).

Pobednik je bukvalno odlučen u poslednjim trenucima. Ključni trenutak utakmice bio je faul Tajrika Džonsa na Lovru Mazalinu uz 9,4 sekunde do kraja, kod rezultata 73:71 za Partizan Mozzart Bet. Imao je Mazalin dva slodobna bacanja kojim je mogao je mogao da možda odvede utakmicu u produžetak, ali je šutirao u skladu sa svojim karijernim procentima – ove sezone na ispod 60 odsto sa linije penala – i Balša Koprivica je pokupio skok posle kojeg je inicirao faul Karla Žganeca. Iskusno je Željko Obradović sačuvao još jedan tajm-aut koji je iskoristo da nacrta poslednji napad na utakmici i na kraju je sve ispalo kako treba. Vanja Marinković je pronašao usamljenog Sterlinga Brauna na drugoj strani terena, a ovaj je lagano poentirao za konačnih 75:71.

Izabrane vesti

Nikako ovo nije trebalo da bude utakmica u kojoj će Partizan Mozzart Bet ovoliko da se muči, ali je umalo postao žrtva efekta duple nedelje Evrolige, posle koje se po nepisanom pravilu dešavaju porazi u prvenstvu. Veliki je to umor, preživeo je beogradski sastav, mada je suštinski jedini kriv što se uopšte došlo u situaciju da se pobeda brani u poslednjim trenucima. Celo prvo poluvreme ekipa Željka Obradovića bila je u gotovo potpunoj kontroli dešavanja na parketu, pred kraj drugog perioda na krilima Balše Koprivice obezbedio je dvocifrenu razliku koja je trebalo da garantuje mirniji nastavak susreta. Umesto toga, desio se - Vladimir Mihailović!

Iskusni crnogorski šuter odigrao je jednu od najboljih utakmica karijere i umalo bio najzaslužniji za novi šokantni trijumfa Zadrana. Bio je maltene jedini spreman da uđe u borbu sa favorizovanim rivalom od početka meča i posle 11 poena u prvom poluvremenu usijao se u trećoj četvrtini i ubacio još 12 čime je doneo preokret i četiri poena sa kojim je Zadar otišao na poslednji predah pred odlučujućih deset minuta. Do isteka vremena ubacio je 29 poena (10/16 iz igre, 4/9 za tri). Zadar je sve okrenuo serijom 13:0 kada je Parni valjak potpuno stao i ništa nije prolazilo. Taj je nalet presekao Željko Obradović tajm-autom i ubrzo se meč pretvorio u potpuni egal.

Isak Bonga (©ABA liga – Dragana Stjepanović)Isak Bonga (©ABA liga – Dragana Stjepanović)

Bez Ifea Lundberga i Brendona Dejvisa koji su dobili predah nakon teške dve utakmice u Evroligi - zamenik kapitena i priliku da zaleči povredu sa kojom se muči - kestenje iz vatre vadili su Isak Bonga i Karlik Džons. Šta bi Partizan Mozzart Bet bez raznovrsnog nemačkog reprezentativca? Otkako je počela sezona bio je spreman svaki put da ponese teret, da preuzme odgovornost i pogura svoj tim ka pobedi.

To je uradio i večeras. Prvo je Koprivica potvrdio dobru utakmicu zakucavanjem kojim je otvorio poslednju četvrtinu, a onda Bonga trojkom vratio prednost koju je zatim potvrdio Džons svojim karakterističnim prodorom na koš. Još važnija bila je situacija na četiri minuta do kraja. Karlo Žganec pogodio je trojku i tako prekinuo Zadrov četvorominutni post, ali je na istu Isak Bonga odgovorio novom trojkom, na šta se još jednom nadovezao Karlik Džons za 66:61. Savršeno su funkcionisali njih dvojica u tim momentima i bili protivteža Mihailoviću koji je posle tihog uvoda u deonicu ponovo uhvatio zalet i tvrdoglavo držao Zadar u igri sve do samog kraja, zajedno sa nekadašnjim košarkašem Partizana Amarom Gegićem.

*** Jadranska liga, 5. kolo ***

ZADAR - PARTIZAN MOZZART BET 71:75

/19:20, 12:22, 27:12, 13:21/

Dvorana Krešimir Ćosić, Zadar;

Gledalaca: 5.000;

Sudije: Milan Nedović, Miloš Koljenšić, Dragan Porobić.

ZADAR: Mihailović 29, Vol 2, Klarica 6, Gegić 14 (5sk), Proleta -, Žganec 5 (7sk, 4as), Mazalin 7 (4sk, 4as), Dundović, Ramljak 6 (9sk), Gilbert 2, Torbarina.

PARTIZAN MOZZART BET: K. Džons 14 (4sk), Nilikina 10, Vašington, Koprivica 11 (7sk), Nakić 4, Marinković 4 (5sk), Pokuševski -, Braun 9, Bonga 16 (5sk), Lakić -, Majk 3, T. Džons 4 (5sk).

---------------

Presudni faktor utakmice bio je Karlik Džons simultankom na ulazu u poslednja dva minuta utakmice. Polaganje, pa trojka za pet vezanih poena i odlazak crno-belih na 73:69. Posle minijatura reprezentativca Južnog Sudana konačno je mogla da se vidi svetlost na kraju tunela... Partizan Mozzart Bet je na mestu prošlogodišnjeg 'stradanja' takođe posle duplog kola Evrolige - tada dva gostovanja u Španiji - sada izdržao pritisak i slavio. Nije to više ni onaj Zadar iz prošle sezone koji je bio trn u oku celom regionu, ali se večeras bar nakratko uselio duh te ekipe.

U odsustvu Lundberga i Dejvisa melem za oči navijača Partizana bio je debi Ajzee Majka. Dobio je nešto manje od četiri minuta, počeo je u petorci koja je otvorila drugo poluvreme i prvi Partizanovi poeni došli su upravo preko njega, kada je pogodio trojku. Zanimljivo, Dvejn Vašington ni večeras nije dobio prostor da zaigra. Verovatno Željko Obradović smatra da Vašington još nije potpuno spreman posle svega što je preživeo u protekle dve-tri sedmice.

Dobru utakmicu za sobom je ostavio Balša Koprivica. Sjajno je iskoristio minute i bio jedan od najvažnijih igrača na parketu. Nosio je Partizan Mozzart Bet u drugoj četvrtini i delu drugog poluvremena, radio veliki posao u oba smera i meč završio sa 11 poena, sedam skokova – četiri ofanzivna – te po jednom asistencijom i blokadom. Sam je ubacio sedam od 16 Partizanovih poena iz sekundarnih napada, jer je bio maksimalno aktivan na skoku i ispravljao promašaje saigrača. Karlik Džons je ubacio 14 poena, Isak Bonga je bio najefikasniji sa 16 (4/7 za tri) uz pet skokova, dok je Frank Nilikina počeo utakmicu sa osam brzih poena, da bi zatim stao na ukupno 10. Amar Gegić je kod domaćina ubacio 14 poena uz pet skokova i uz Mihailovića bio je jedini na nivou.

Partizan Mozzart Betu sledi kraći predah, jer u sredu od 20.30 stiže Virtus.

ABA LIGA – 5. KOLO

Petak

Igokea – Cedevita 91:78

/Simanić 22 – Robinson 19/

FMP – Cibona 89:84

/Rebec 23 – Bundović 26/

Subota

Mornar – Borac Mozzart Bet 90:98

/Dženkins 22 – Jošilo 23/

Split – Mega 90:80

/Šorter 22 – Kondić 19/

Nedelja

Dubai - Spartar 80:79

/Bertans 17 - Kadžami-Kin 16/

Zadar - Partizan Mozzart Bet 71:75

/Mihailović 29 - Bonga 16/

21:00 (2.40) Krka (15.00) SC Derbi (1.70)

Ponedeljak

19:00 (2.25) Budućnost (15.0) Crvena zvezda (1.80)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Sterling BraunVladimir MihailovićFrank NilikinaBalša KoprivicaKK ZadarABA ligaPartizan Mozzart BetKK PartizanAmar Gegić

Obaveštavaj me

KK Partizan Mozzart Bet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara