Ivan Mićić daje čudesni gol posle odbitka (©Starsport)
Ivan Mićić daje čudesni gol posle odbitka (©Starsport)

Da li se menja poredak u srpskom rukometu?

Vreme čitanja: 5min | čet. 19.09.24. | 09:35

Partizan napravio važan „brejk“ u Novom Sadu koji bi mogao bitno da odredi dalji tok domaćeg šampionata

Počeo je maraton, borba za titulu, a mi smo dobili samo ovih 100 metara i ništa više od toga“, rekao je trener crno-belih rukometaša Đorđe Ćirković posle velike pobede nad Vojvodinom u Novom Sadu.

Koliko god bio početak, prvo kolo, ovaj trijumf, potpuno zaslužen, Partizan je nadigrao šampiona, bio bolji u svim aspektima igre, mogao bi da odredi tok celog prvenstva. Čini se da nikada veća razlika nije bila između dva naša najbolja kluba i ostalih konkurenata, pre svega Metaloplastike i Dinama. Šapčani su slabiji u odnosu na prošlu sezonu, bez dvojice bekova, Milana Jovanovića i Vojislava Brajovića, dok su Pančevci podmladili ekipu i na sličnom su nivou kao prethodnih godina.

Izabrane vesti

Na prste jedne ruke mogu da se nabroje porazi Vojvodine poslednjih godina u domaćim takmičenjima, pogotovo nisu česti oni u Novom Sadu, pa su ova dva boda zlata vredna i sigurno će da daju krila crno-belima. S druge strane, Voša može i mora bolje. Ima dosta rezervi, mnogo igrača (Jovica Nikolić, Stefan Dodić, Milan Jovanović, uskoro i Milan Milić) koji se vraćaju posle teških povreda.

Novosađani su na krilima Milana Jovanovića nadigrali crno-bele u Banjaluci u Superkupu Srbije. Momak iz Kruščića imao je veče inspiracije prošle nedelje u prestonici Republike Srpske kada je dao 10 golova, od toga devet u nastavku. Sada crveno-beli nisu imali raspoloženog igrača, osim donekle Egipćanina Ahmeda Sese. Podbacili su bekovi, samo devet pogodaka sa spoljnih pozicija (Đorđić i Žoao Pedro po tri, a Dodić, Puhovski i Jovanović po jedan). Kada golmani imaju slab dan, samo šest odbrana Andreja Trnavca, kada se promaši tri sedmerca, onda ne može da se dobije ni mnogo slabiji tim od nadahnutog kluba iz Humske u SPENS-u.

18.45: (1,35) Vesprem (8,50) PSŽ (4,00)

S druge strane, crno-beli imali su raspucanog Nikolu Crnoglavca. Bio je momak iz Vrnjačke Banje veliki potencijal, došao je do reprezentacije Srbije. Dugo je igrao u Rumuniju, van videokruga domaće rukometne javnosti. Stigao je u Partizan letos iz prosečnog kluba naših komšija, Fošanije, posle dugog oporavka od povreda. Čak 14 golova, doduše osam sa linije sedam metara, pokazuje da se popularni Crni vraća na velika vrata. Dobili su crno-beli dostojnog zamenu za reprezentativca Uroša Kojadinovića, koji je prošle sezone bio duša tima, najbolji igrač i strelac. Pogodio je trener Đorđe Ćirković sa levorukim bombarderom koji igra iznad svih očekivanja na startu sezone (bio odličan i u Banjaluci, dok je na turniru u Ohridu bio najbolji strelac).

Crnoglavac je postigao skoro polovinu golova svog tima, ali su crno-beli imali mngo raspoloženih igrača koji su imali role i svojih pet minuta kada se lomilo. Nikola Zečević je pokazao da je lider tima, da će ovo da bude njegova sezona velikog povratka posle mnogo malera s povredama (operacije ligamenta kolena, prelom nosa).

Mladen Šotić se podredio kolektivu. Nije više golgeter kao pre, kada je bio najbolji strelac domaćeg prvenstva. Sada „grize“ u odbrani, a kad god treba od iskusnog nekadašnjeg reprezentativca Srbije mogu da se očekuju golovi s krila. Ivan Mićić je dete kluba, odigrao je za udžbenike protiv Voše, kako u napadu, tako i u odbrani. Dobio je Partizan rutinu od iskusnih Nemanje Ratkovića i Marka Vasića, dok je Miha Kotar tip srednjeg beka koji je nedostajo Partizanu, omaleni, s dobrim pregledom igre, rukometaš koji menja ritam utakmice, podseća konstitucijom na zemljake Mihu Zarabeca i Staša Skubea.

Iznenadio je mladi golman Nikola Zorić. Svaka od intervencija, a nije ih bilo mnogo, samo šeest, bila je u pravom trenutku, kada je Voša pretila. Skinut zicer Egipćaninu Ahmedu Sesi iz kontre u finišu prvog poluvremena bio je potez meča. Ima samo 20 godina, dve sezone iskustva igranja u Benfiki. Nije oduševio na juniorskom EP u Sloveniji ovog leta, ali ova partija sigurno će mu biti „vetar u leđa“. Nije branio u Banjaluci, bio je na tribinama kao treći čuvar mreže (prednost dobio iskusni Luka Arsenić), ali osetili su u stručnom štabu kluba iz Humske da bi mlađani Zorić mogao da bude „iks faktor“ u Novom Sadu. I bio je!

Ima Partizan još mnogo rezervi, fali veći doprinos Veljka Popovića u napadu i odbrana Iranca Saeda Heidarirada, velikog pojačanje pred start sezone iz bukureštanskog Dinama. Dobio je Partizan „meso“ u odbrani. Nemanja Obradović, Nikola Zečević i Nemanja Ratković mogu da popune sredinu, da zaustave robusne pivotmene i bekove Voše.

Sve u svemu, šampion Srbije 11 godina u nizu je dobio ozbiljnog konkurenta za titulu. Prethodnih godina uvek su crno-beli pretili u šampionatu, ali kad dođe finiš sezone i plej-of, razlika u kvalitetu dođe do izražaja u korist Novosađana. Sada se smanjila, ako je više i ima? Pobedom u Novom Sadu Partizan je napravio lep brejk. Nije svejedno ko će da startuje s mesta broj 1 u, svi veruju, velikom finalu plej-ofa između ova dva kluba, u maju naredne godine.

Sezona je duga, uskoro dva naša najbolja kluba čekaju i izazovi na međunarodnom planu. Vojvodina ima mnogo jače takmičenje, Ligu Evrope i mečeve sa Nekseom i velikim Kilom, dok klub iz Humske ove sezone može daleko da dogura u EHF kupu, čak i da se bore za trofej u najslabijem EHF takmičenju.

Oba tima imaju težak raspored na startu Super rukometne lige Srbije. Voša, ranjena posle poraza, odlazi na megdan Metaloplastici u Šapcu, dok crno-beli puni elana i samopouzdanja dočekuju u nedelju (18.00) na Banjici večitog rivala, Crvenu zvezdu, i imaju ulogu velikog favorita.

Nadamo se da je vreme saopštenja i prljavog veša iza nas, da su i jedni i drugi ispucali sav repertoar uvreda i zatvorili sve Pandorine kutije i da će sada da se priča samo o rukometu i terenu.


tagovi

RK PartizanRK VojvodinaRukometna superligaNikola CrnoglavacĐorđe Ćirković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara