Viktor Rašović (©Reuters)
Viktor Rašović (©Reuters)

Bal u vodi kad je gorelo pod nogama: Delfini idu među osam najboljih

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.08.24. | 20:39

Sjajna partija vaterpolista Srbije protiv Francuske – 15:8

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Pariza)

Kad je postalo opasno, kad je počelo da gori pod nogama, Sen Deni je gledao bal u vodi olimpijskog šampiona. Srbija je pobedila Francusku i izbacila je sa turnira, a sebi rezervisala kartu za četvrtfinale. A, ako nešto znamo iz skorašnje istorije iz Rija i Tokija, to je da za Delfine takmičenje tek tada počinje.

Izabrane vesti

U bazenu na Sen Deniju ni traga od ekipe koja je zabrinula navijače slabim rezultatima i igrama na startu. Srbija je „udavila“ Francusku odličnom odbranom i izrešetala mirnim, sigurnim napadom. Bilo je i atraktivnih golova, ukradenih lopti, kao i bitnih odbrana golmana Filipovića za ubedljivih 15:8 (4:2, 4:2, 4:2, 3:2).

Poslednje kolo i meč sa Mađarskom odrediće, naravno uz rezultate u drugoj grupi, na koga će Srbija u četvrtfinalu. Ali, neće joj se niko obradovati tamo...

Bez obzira što su na ramenima imali pritisak da je ovo meč koji mora da se dobije, da bi se izbegla drama poslednjeg kola sa Mađarima, vaterpolisti Srbije su mirno, koncentrisano ušli u meč i držali sve pod kontrolom od prve do poslednje sekunde utakmice.

Prvi je „zapucao“ Dušan Mandić golom iz peterca koji je izborio Nikola Dedović, a da su Francuzi pod većim pritiskom videlo se posle toga kada u dva navrata nisu iskoristili igrača više. Srbija svoj prvi jeste, Sava Ranđelović je duplirao prednost.

Nikola Dedović (©Reuters)Nikola Dedović (©Reuters)

Trikolori su pogađali u prvoj četvrtini samo sa igračem više, a kada je Toma Vernu smanjio na 3:2, tribine su eksplodirale, pošto u Francuskoj ima status malog vaterpolo boga. Ali, da se te strasti momentalno utišaju pobrinuo se Strahinja Rašović, koji je pet sekundi pre kraja našao put lopti do mreže za 4:2 na semaforu posle prvih osam minuta igre.

Da su Delfini već zavezali u čvor nerve francuskih vaterpolista videlo se na startu drugog dela. Najpre su domaći prodali čistu loptu u kontri ispred našeg gola, a onda su im Srbi ukrali loptu u situaciji kada su se branili sa igračem manje. I sve su to znali da naplate: bomba Dušana Mandića je donela velikih 7:3, a Radomir Drašović sa igračem više i „plus pet“ posle toga.

Imala je Francuska šansu da se vrati u meč, serijom 3:0 prišla je na 8:6 ponovo golovima iz igrača više i iz peterca. Srbiji je bio hitno potreban pogodak, da ne bi upala u tenziju pogotovo zbog probuđene atmosfere na tribinama. Kako i dolikuje, kapiten je bio taj koji je sprečio Delfine da im voda uđe u uši, Nikola Jakšić je „lagao“ golmana Uga Fontanija, a onda od stative pogodio za 9:6. Usledio je ubrzo i hitac Viktora Rašovića i meč je ponovo ušao u mirne vode, u sigurnu luku i tako je ostalo do kraja, još je razlika samo rasla.

Na kraju treće četvrtine 12:6, karta za četvrtfinale je bila izvađena i pre poslednjih osam minuta igre, u kojima je šansu na Olimpijskim igrama dobio i golman Vladimir Mišović.

SRBIJA – FRANCUSKA 15:8

(4:2, 4:2, 4:2, 3:2)

Pariz

Sudije: Boris Margeta (Slovenija), Adrijan Aleksandresku (Rumunija)

SRBIJA: Filipović (10 odbrana), Mandić 2, S. Rašović 2, Ranđelović 1, Ćuk 1, Dedović 1, Drašović 2, N. Jakšić 1, Nico 1, Ubović 2, P. Jakšić 1, V. Rašović 1, Mišović (4 odbrane). Selektor: Uroš Stevanović.

FRANCUSKA: Duboa, Saudadije, Kruzija 1, Bue 1, Kaš, Vernu 2, Marion Vernu 1, Bjorh, Marzuki 2, Bodegas 1, Vanpeperstarte, Nardon, Dontani (8 odbrana). Selektor: Florijan Bruzo.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA VATERPOLISTE – 4. KOLO:

Subota

GRUPA A

Hrvatska – Grčka 14:13

Crna Gora – Amerika 7:12

Italija – Rumunija 18:7

GRUPA B

Španija – Japan 23:8

Australija – Mađarska 9:8

Srbija – Francuska 15:8



tagovi

Vaterpolo reprezentacija Francuskevaterpolo reprezentacija SrbijePariz 2024Olimpijske igre 2024Olimpijske igreUroš StevanovićDušan MandićNikola DedovićSava RanđelovićStrahinja RašovićNikola JakšićRadomir DrašovićViktor RašovićVladimir MišovićUgo FontaniToma Vernu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara