Srpski vaterpolisti na pobedničkom postolju (©Reuters)
Srpski vaterpolisti na pobedničkom postolju (©Reuters)

Srpska vaterpolo reprezentacija najtrofejnija ekipa planete u novom milenijumu

Vreme čitanja: 2min | pon. 09.08.21. | 11:15

Za 22 sezone od 2000. godine pa do Tokija tačno 22 medalje sa najvećih takmičenja

Osvajanjem olimpijskog zlata, drugog u nizu vaterpolisti Srbije potvrdili su da su najbolja generacija u istoriji srpskog sporta, verovatno i jedna od najboljih u istoriji svetskog sporta, ali sigurno najbolja na planeti od 2000. godine naovamo.

Iz centra "Ryde Aquatic Leisure" smeštenog u predgrađu Sidneja isplivali su do 22. medalje u plivačkom kompleksu "Tokyo Tatsumi International Swimming Center". Ukratko, za 22 sezone tačno toliko medalja sa tri najveća takmičenja - Olimpijskih igara, svetskih prvenstava i kontinentalnih šampionata - što nije pošlo za rukama i nogama nijednoj drugoj niti muškoj niti ženskoj selekciji, ne samo u vaterpolu, nego u svim drugim olimpijskim sportovima. A bilo ih je podosta (fudbal, košarka, basket 3x3, rukomet, odbojka, bejzbol, softbol, hokej na travi, ragbi, i hokej na ledu).

Izabrane vesti

Sa američkim koleginicama iz bazena, holandskim hokejašicama na travi, američkim košarkašima i košarkašicama, te kanadskim i američkim hokejašicama na ledu (koje su imale jedne igre manje), naši vaterpolisti čine veličanstvenu sedmorku koja je stajala na svakom olimpijiskom podijumu, počevši od Sidneja.

Uz njih, samo još brazilski odbojkaši, norveške rukometašice, francuski rukometaši, fudbalerke SAD i hokejaši Nemačke mogu da se pohvale da su bar dva puta za ove 22 godine osvajali, teniskim terminima rečeno, sportski "grend slem".

Ako se sračuna po formuli koja se već uvrežila među statističarima da se olimpijska medalje boduju sa 3, 2,5 i 2 poena, svetske za pola boda, evropske za bod manje (izuzev fudbala u kojoj je najvredniji Mundijal, pa onda kontinentalni šampionat i Olimpijske igre) i tu je Srbija na vrhu sa 46,5 bodova, odnosno bod više od holandskih hokejašica.

Tačno je, ciklusi svetskih i kontinentalnih takmičenja nisu u svim sportovima na dve godine, kao kod vaterpolista, ali i drugi pak imaju planetarna okupljanja svakog "leta" (poput hokeja na ledu).

Takođe neko može da zameri i da je 2000. godina "ugurana" u račun, iako matematički ne pripada novom milenijumu (koji je počeo 1. januara 2001). Ali čak i kada se ukloni, Srbija će opet biti na prvom mestu i po broju trofeja i bodova.

Na kraju, biće i zlih duhova koji će prebaciti da smo prisvojili odličja osvajana od 2000. do 2005. godine (na EP u Beogradu Srbija je prvi put nastupila kao samostalna), prvo pod zastavom SR Jugoslavije do 2002, a zatim Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Da se ne bi ulazilo u bespotrebne polemike koliko je igrača bilo iz potonje dve samostalne države u tadašnjoj zajedničkoj reprezentaciji na tim takmičenjima, razdruživanjem je Srbija nasledila te uspehe... Kasnije je rezultatima i pokazala da da su joj s pravom dodeljeni u nasleđe...



tagovi

tokio 2020vaterpolo reprezentacija Srbijevaterpolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara