Katrin Lunde, Stine Oftedal i Norveška na olimpijskom tronu (©Reuters)
Katrin Lunde, Stine Oftedal i Norveška na olimpijskom tronu (©Reuters)

Norveška rapsodija u Lilu: Lucidnost, snaga, sistem, Lunde na golu i zlato za veliku Stine Oftedal

Vreme čitanja: 3min | sub. 10.08.24. | 16:27

Skandinavke šokirale 30.000 gledalaca, pregazile Fracuskinje – 29:21 (15:13) u finalu olimpijskog turnira na oproštaju od rukometa čudesne Norvežanke

Francuskinje su prethodnih godina uspevale da sruše Norvežanke, osvoje olimpijsko zlato u Tokiju 2021. i svetsku titulu prošle godine. Skandinavkama je ostala samo evropska kruna, ali Katrin Lunde i kompanije ovog meseca su pokazale da su najbolja selekcija sveta. Pred 30.000 gledalaca na stadionu Pjer Moro u Lilu razbijen je domaćin - 29:21 (15:13). Olimpijsko zlato u konkurenciji rukometašica vraća se na sever Evrope.

Lucidnost, snaga, sistem, to je Norveške, zemlja ženskog rukometa. Prvih 25 minuta utakmice tim Olivijea Krumbolca je diktirao tempo, vodio najviše sa +3, ali je onda ušao u norvešku mašinu.

Izabrane vesti

Odbrana Skandinavki bila je granitna u drugih 30 minuta, na golu je sjajan bila srpska snajka Katrin Lunde. I u 44 . godini je pokazala da je među najboljim golmanima na svetu. Najbolja igačica planete Hani Rajstad je slala bombe sa distance, dok je igrom dirigovala Stine Bredal Oftedal koja je sa zlatom završila karijeru. Pre dva meseca je sa mađarskim Đerom osvojila Ligu šampiona, a sada je i sa Norveškom pokorila Lil i na na najlepši način je završila karijeru u 33. godini. Mogla je još da igra, ali je na vrhuncu odlučila da se povuče i okači patike o klin.

Nedelja, 13.30: (4,40) Nemačka (9,00) Danska (1,30)

Norveška je sredinom drugog poluvremena stvorila +6 – 21:15. Menjao je Krumbolc, pokušavao da pronađe raspoložene bekove, ali nije bio rešenja za granitnu odbranu tima islandskog stručnjaka Torgira Hergeirsona. U 51. minutu je bilo – 7 – 24:17, za muk u Lilu. Posle rukometaša, koji su stali u četvrtfinalu, Francuska je ostala i bez olimpijskog zlata u konkurenciji dama.

Trikolorke su se provukle u polufinalu protiv Švedske, dobile na produžetke, ali Norvežanke su neka druga dimenzija. Ova generacija se opet vratila na vrh posle nekoliko takmičenja gde su Francuskinje uspelvale da se okite zlatom.

Katrin Lunde je imala 12 odbrana, 39 odsto ušpešnosti, skidala je zicere kada se lomilo. Heni Rajstad je dala osam golova, sjajna je na crti bila Kari Dale Bratset sa šest pogodaka bez promašaja, dok je Stine Bredal Oftedal postigla pet pogodaka u poslednjoj utakmici u karijeri. Po tri gola su dale Nora Merk i Kamila Herem.

Kod Francuskinja jedina raspoložena na bekovskim pozicijama bila je Orlan Kanor sa pet pogodaka, dok je Tamara Horaček dala četiri. Kapiten Estel Nze Minko završila je meč bez pogotka iz četiri pokušaja. Po tri puta su mrežu Norvežanki zatresle pivot Pauleta Fopa i desni bek Laura Flips. Golmani su imali devet odbrana, Laura Glozer šest, a Atadu Sako tri.

U meču za bronzu, Danska je pobedila Švedsku sa 30:25.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA RUKOMETAŠICE

Subota

FINALE

Norveška - Francuska 29:21 (15:13)

ZA 3. MESTO

Danska – Švedska 29:21 (15:13)



tagovi

Pariz 2024Katrin Lundeženska rukometna reprezentacija Norveškeženska rukometna reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara