Mikel Hansen (©Reuters)
Mikel Hansen (©Reuters)

Prepotentni Danci umalo od gotovog da naprave veresiju, Slovencima kapa dole

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.08.24. | 23:08

Svetski šampion slavio samo golom razlike – 31:30 (15:10), pa će Mikel Hansen i drugovi u nedelju (13.30) sa Nemačkom da igraju za olimpijsko zlato. Tim Uroša Zormana imao poslednji napad za produžetke, možda je mogao i sedmerac da se dosudi, a ne deveterac

Slovencima svaka čast za ono što su dosad uradili, što su prvi put u istoriji se plasirali u polufinale olimpijskog turnira za rukometaše. Namučili su Dance koji su u finišu morali dobro da se oznoje da bi izborili finale. Igrao je tim Uroša Zormana na gornjoj granici mogućnosti, dok su Skandinavci bili prepotentni, umalo su od gotovog napravili verersiju. Posle promašenog sedmerca Mikela Hansena, odnosno odbrane Klemena Ferlina, imali su Slovenci poslednji napad za produžetke, ali na kraju tesnih 31:30 (15:10).

Aleks Vlah je probao prodorom da izjednači, možda je moglo da se dosudi i sedmerac, ali su sudije pokazale na deveterac, iz koga je Mačkovšek šutirao samo do bloka. U velikom finalu u Lilu u nedelju (13.30) snage će da odmere Danska i Nemačka, a Skandinavci su veliki favoriti da vrate olimpijsko zlato koji su osvojili u Riju 2016. godina, a onda ga izgubili u Tokiju 2021.

Izabrane vesti

Švedska i posebno Francuska su poslednjih godina pokazali da mogu da igraju sa timom Nikolaja Jakobsena, a sada je malo falilo da to učine i najprijatnije iznenađenje olimpijskog turnira. Sloveniji ostaje borba za bronzu sa Španijom u nedelju (09.00).

Subota, 15.00: (2,10) Norveška (8,00) Francuska (2,00)

Ništa nije slutilo na dramu u drugom polufinalnom paru u Lilu. Vodila je Danska od tri do najviše šest golova razlike. U 54. minutu je bilo 31:27, a onda do kraja meča Skandinavci su indolentnom igrom doveli u pitanje pobedu. Nisu se Slovenci predavali, ali malo je nedostajalo za senzaciju. Ferlin je odbranio sedmerac Hansenu, jurnula je četa Uroša Zormana na gol, ali nije uspela da uvede meč u dodatnih 10 minuta.

Kada Emil Nilsen brani kako zna, kada su razigrani Matijas Gidsel i Simon Pitlik, kada i krila daju po neki gol, kada je X faktor bio pomalo zaboravljeni majstor rukometa Rasmus Lauge, onda Mikelu Hansenu i ne treba mnogo da provodi vremena na terenu. Dovoljno je da šutira sedmerce i da se čuva za poslednji meč u karijeri i zlato s kojom bi stavio tačku na impresivnu karijeru i zvanje najboljeg šutera svih vremena.

Sve je to bilo u prvih 30 minuta. Dean Bombač i Aleks Vlah su pretili, ali samo 20 minuta, kada je bio 8:7 za Dance. Nekoliko odbrana Nilsena i lakih golova iz kontri i brzo su stvari došle na svoje. Danska je, činilo se, rešila pitanje pobednika već posle 30 minuta, kada je bilo 15:10.

U nastavku je opet jedan od najboljih igrača na olimpijskom turniru Aleks Vlah slao bombe, prišli su Slovenci na -3 – 16:19 u 40. minutu, ali kad god je bilo potrebno da Skandinavci dodaju gas, oni su to radili do poslednjih osam-devet minuta. Mislila su rukometaši Danske da je sve gotovo, povukli su ručnu, čuvali snagu za finale. Na isteku 56. minuta je bilo samo +2 - 31:29 za favorita posle gola Boruta Mačkovšeka.

Blaž Janc je uneo dramu golom 45 sekundi pre kraja – 30:31. Na kraju, sreća je pogledala favorita, ali i oprez. Jeste Danska najbolja, ali nije nepobediva.

Magnus Landin Jakobsen je bio najefikasniji kod Danaca sa šest golova, dok su Mikel Hansen (sve sa linije sedam metara, uz dva promašaja) i Lukas Jergesen dali po pet, a Rasmus Lauge, Matijas Gidsel i Simon Pitlik po četiri pogotka. Emil Nilsen je imao osam odbrana, sve u prvih 30 minuta, dok je veteran Niklas Landin Jakobsen imao samo jednu odbranu iz 10 udaraca, i to odbranjeni penal Jureu Dolencu.

Dean Bombač i Aleks Vlah su postigli po sedam golova u poraženoj ekipi, a Blaž Janc i Borut Mačkovšek po četiri. Klemen Ferlin je sakupio 11 odbrana, a Urban Lesjak dve.

FINALE

Nedelja

13.30: Danska - Nemačka

ZA 3. MESTO

09.00: Španija - Slovenija

OLIMPIJSKI TURNIR ZA RUKOMETAŠE – POLUFINALE (LIL)

Petak

Nemačka - Španija 25:24 (12:12)

Slovenija - Danska 30:31 (10:15)



tagovi

Pariz 2024Mikel HansenRukometna reprezentacija DanskeRukometna reprezentacija Slovenije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara