Oskar Pjastri prvi prolazi kroz cilj na Hungaroringu (©Reuters)
Oskar Pjastri prvi prolazi kroz cilj na Hungaroringu (©Reuters)

Meklarenove odluke i Pjastrijeva "poklonjena" pobeda: Da li je vreme za odabir prvog vozača?

Vreme čitanja: 4min | sre. 24.07.24. | 16:26

Dešavanja na Hungaroringu mogla bi da primoraju rukovodstvo Mercedesovog tima da donese važnu odluku

Oskar Pjastri trijumfovao je na Velikoj nagradi Mađarske prvi put u svojoj dvogodišnjoj karijeri kao vozač Formule 1, dok je drugo mesto Landa Norisa osiguralo ekipi Meklarena prvu duplu pobedu od 2021. godine. Iako rezultat nije mogao da bude bolji, nesuglasice koje su nastale na putu do duple pobede učinile su da ekipa deluje u najmanju ruku neprofesionalno.

Šta se zapravo dogodilo u Budimpešti i gde je pošlo po zlu?

Izabrane vesti

Australijski vozač vodio je u trci već od prve krivine, nakon što je njegov timski kolega i osvajač pol-pozicije Noris imao, za njega već standardno, loš start. Zatim je Pjastri i posle prvog stajanja predvodio karavan, ali je od drugog stajanja sve krenulo nizbrdo za tim iz Vokinga u Velikoj Britaniji.

Ekipa Meklarena odlučila je da drugoplasiranog Norisa prvog dovede na drugu promenu pneumatika kako bi se odbranio od Luisa Hamiltona i Maksa Verstapena, dok su Pjastrija pozvali dva kruga kasnije. Međutim, ova odluka omogućila je Norisu da povede u trci i da iza sebe ostavi svog timskog kolegu.

Kada su u ekipi shvatili da su postavili Norisa u bolju poziciju, a Pjastriju oduzeli potencijalnu prvu pobedu u karijeri, započeli su pregovore sa Britancem preko radio komunikacije. Nekoliko krugova je trajalo nagovaranje Norisa da Pjastriju vrati poziciju (koju su mu oni dali ranijim stajanjem), a vozač je bio vidno zbunjen njihovim naredbama, pitavši ih zašto onda Pjastrija nisu pozvali prvog na promenu pneumatika. U međuvremenu, preko radija se oglasio i Pjastri koji je samo čekao trenutak u kom će ga Noris propustiti, a žalio se da što više vremena prolazi teže će im biti da se zamene. Iako je Noris prvobitno negodovao jer je tvrdio da je brži od svog kolege, tri kruga pred kraj trke se pomerio kako bi ga Pjastri obišao i odneo prvu pobedu u karijeri. Tako je izgledalo kao da je Australijancu trijumf na neki način poklonjen, iako je najsjajniji pehar od početka trebalo da ide u njegove ruke, a sve zbog zbunjujuće odluke ekipe.

O ovoj situaciji Pjastri smatra da je tim dobro postupio.

"Što duže traje, naravno, postajete više nervozni, ali tim je to dobro izveo. I da, mislim da je to bila ispravna odluka. Stavio sam sebe u pravu poziciju na startu. Da, moj trkački tempo nije bio toliko brz koliko sam hteo u poslednjem stintu zbog drugačije strategije, ali i dalje sam bio u dobroj poziciji da to uspe. Tako da, tim je to dobro uradio".

Dok je Pjastri bio ushićen zbog svoje pobede, Noris se trudio da sakrije svoje razočaranje, ali je priznao da je odluka bila fer.

"Tim me je zamolio da to uradim, tako da sam uradio. I to je to. Bilo je teško, i mislim da bi bilo kome ko vodi u trci bilo teško da prepusti poziciju. Ja sam bio stavljen u tu poziciju, doveli su me prvog na promenu guma i omogućili mi da vodim i da pobegnem. Radio sam šta sam radio, ali sam i za to dobio priliku. Stoga, mislim da je bilo fer da vratim poziciju. Ne želim da izgledam kao neko ko nije fer. Oskar je učinio mnogo toga za mene u prošlosti i pomogao mi je u mnogim trkama. Odvezao je bolju trku od mene, imao bolji start dok je moj bio loš. On je to zaslužio i to je bila ispravna odluka".

Iako su kontroverzne timske naredbe zasenile dominaciju britanske ekipe i učinili da situacija u garaži ne bude naročito prijatna, vozači se nisu ustručavali da pohvale i performanse trenutno najbržeg bolida.

"Bolid je u ovom trenutku kao zver. Brz je u svim uslovima. Mislim da smo danas sve imali pod potpunom kontrolom. I da, neverovatan je osećaj biti u mogućnosti da vozite takvu trku sa oba bolida i osigurate prvo i drugo mesto", rekao je Pjastri, dok je Noris dodao: "Neverovatan dan za nas kao tim, mislim da je to glavna stvar. Iskreno, veoma sam srećan. Bio je dugačak put da bismo ovo postigli prema zaslugama i to je upravo ono što smo danas učinili, i čini mi se daleko ispred ostalih. Tako da smo to učinili sa stilom".

Meklaren će nesumnjivo pokušati da nauči iz svojih grešaka, a pitanje koje se takođe postavlja nakon trke u Mađarskoj je - da li je vreme za odabir prvog vozača?

Do sada je Meklaren svoj mladi dvojac tretirao ravnopravno, a pretpostavka je da razlika od 40 bodova u šampionatu nije dovoljno velika kako bi se tek tako odlučili da jednog od njih potenciraju. Ipak, pošto se primećuje pad forme aktuelnog svetskog šampiona Verstapena, Meklaren bi, ukoliko želi da se ozbiljno bori za titulu, itekako trebalo da razmisli da se opredeli za jednog vozača.

Noris se nalazi na drugom mestu u šampionatu sa 189 bodova, dok prvoplasirani Verstapen ima 265. Zbog prepuštanja pozicije svom timskom kolegi, Lando je izgubio vrednih 7 poena, te nije ni čudno što je razočaran drugim mestom.

Narednog vikenda u Belgiji, Meklaren će verovatno imati novu priliku da smanji bodovnu razliku u šampionatu konstruktora u odnosu na Red Bul, budući da se očekuje da će Verstapen promeniti motor sa unutrašnjim sagorevanjem zbog kog će dobiti deset pozicija pomeranja unazad u odnosu na rezultat kvalifikacija.

Trkački vikend u Belgiji počinje već u petak kada je na programu prvi trening na stazi "Spa-Frankoršam". Kvalifikacije za Veliku nagradu Belgije su u subotu od 16 časova, dok je trka u nedelju od 15.00.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Meklaren

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara