©Reuters
©Reuters

Dan za zaborav: Verstapen frustriran trkom u Mađarskoj

Vreme čitanja: 4min | uto. 23.07.24. | 17:13

"Bio je ovo veoma težak dan." izjavio je trostruki šampion

Na Velikoj nagradi Mađarske, u trenutku kada se ekipa Meklarena pokazala kao najbrža, Red Bul je zajedno sa Maksom Verstapenom trku završio na petoj poziciji. Pogrešna strategija tima ali i greška prilično nervoznog vozača koštale su ih borbe za podijum u periodu sezone kada su dobri rezultati preko potrebni.

Naime, Verstapenova frustracija je počela već od prvog kruga trke. Dok se dvojac Meklarena borio na ulasku u prvu krivinu, aktuelni šampion video je prolaz kraj Landa Norisa, ali i on nije imao gde da prođe od svog timskog kolege Oskara Pjastrija. Noris je zato otišao nešto šire, ali je za razliku od Verstapena ostao u granicama staze. FIA nije dugo čekala da zabeleži nepravilnosti koje je učinio Verstapen, a Red Bul je preko radio komunikacije objasnio svom vozaču kakva je situacija. Maks je odmah izneo svoj stav i rekao da je bio izguran sa staze, takođe misleći da ne zaslužuje da dobije kaznu. Ipak, na nagovor tima, Verstapen je u četvrtom krugu propustio Norisa i ponovo je bio trećeplasirani, a FIA je zbog toga odustala od dalje istrage.

Izabrane vesti

Oglasio se ubrzo Verstapen ponovo na radiju, ovog puta sarkastično govoreći da će "od sada ovako da se trkaju, da samo guraju ljude van staze". To je bila prva od nekolicine ogorčenih poruka koje je Verstapen poslao FIA-i, a naredna poruka bila je upućena njegovom timu.

"Neverovatno je kako stavljamo sebe u situaciju da nam se podvuku i jednostavno upropastimo moju trku. Dali ste mi ovu lošu strategiju, zar ne? Pokušavam da nadoknadim ono što nedostaje." oglasio se Verstapen kada je shvatio da mora da da sve od sebe kako bi se približio Meklarenovim vozačima. Kasnije je dodatno objasnio poziciju u koju ga je tim stavio: "Pogrešna strategija stavila me je u nepovoljnu situaciju u kojoj sam konstantno morao da se borim sa ljudima, da pokušavam da obilazim i to danas nije uspelo. Staza je veoma vruća i čim se nekome približite gume vam se pregreju i praktično sva prednost koju imate sa gumama više ne funkcioniše."

Kako su mu Meklarenovi vozači bili sve nedostižniji, bilo je jasno da je Verstapen mogao da se bori samo za treću poziciju. U poslednjem stintu kada je prešao na nove pneumatike pao je na peto mesto iza Ferarija Šarla Leklera, ali ga je ubrzo prestigao. Sledeća meta bio mu je sedmostruki šampion Luis Hamilton u bolidu Mercedesa.

Postavši sve nervozniji, Verstapen je jurio ka Hamiltonu i trećem podijumskom stepeniku. U pokušaju napada u prvoj krivini 63. kruga, napravio je grešku na kočenju (kako on tvrdi da bi izbegao sudar) i tom prilikom zakačio prednji desni točak na bolidu Mercedesa. Poleteo je Red Bul Verstapena na trenutak, a zatim se našao van staze, pre nego što se vratio na peto mesto iza Leklera i tako završio trku osam krugova kasnije.

Nakon kontakta između dva šampiona, Maks se nije sudržavao da se oglasi na radiju i kaže da se Britanac pomerao na kočenju i da je zbog toga došlo do manjeg kontakta. Njegov trkački inženjer Đanpjero Lambjas mu je zatim ljutito odgovorio: "Maks, neću da se svađam sa drugim timovima preko radija. Pustićemo sudije da urade svoj posao. Detinjasto je to raditi preko radija."

Posle trke, Verstapen je priznao da je ekipa Meklarena bila van njegovog dometa i da je treće mesto bila najviša pozicija na kojoj može da završi, a zatim je kao odgovor na kritike koje tvrde da je preterao u situaciji sa Hamiltonom, odbrusio: "Svi oni mogu da odj*bu!"

Prisetio se Verstapen kritika koje su stigle na njegov račun nakon trke u Austriji, kada je imao incident sa Norisom: "Mnogo toga su rekli o meni u Austriji, govoreći da se pomeram pri kočenju, bla, bla, bla. Ja postavljam svoj auto u inicijalnom kretanju a onda samo idem pravo. Danas, tokom kočenja, on (Hamilton) je samo skretao u desno i zato sam i ja pogrešio na kočenju jer sam pokušavao da ga obiđem, ali sam video da auto sa spoljašnje strane ide ka meni. Morao sam da zaustavim auto da se ne bismo sudarili, zato sam pogrešio", opisao je Verstapen situaciju sa velikim rivalom.

Oba vozača pozvana su kod sudija nakon trke da govore u svoju odbranu, a FIA ni jednom nije dodelila kaznu, uz objašnjenje da nijedan vozač nije kriv, s tim da je Hamilton trebalo da "bolje reaguje da bi izbegao kontakt".

Priliku za popravni Red Bul i Verstapen će imati već narednog vikenda kada je na programu trka za Veliku nagradu Belgije na stazi "Spa-Frankoršam".

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Maks VerstapenVelika nagrada Mađarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara