(©Reuters)
(©Reuters)

Meklaren kao 2021, ali uz kontroverzu: Noris nateran da pusti Pjastrija

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.07.24. | 17:25

Prvi trijumf Australijanca u nekoj trci Formuje 1; Hamilton 200. put na podijumu

Prvi put od Monce 2021. godine vozači Meklarena završili su neku trku na prve dve pozicije, pošto je Oskar Pjastri trujumfovao na Hungaroringu, a drugi je kroz cilj prošao Lando Noris. Na trećoj poziciji našao se Luis Hamilton, što je nekadašnjem šampionu u Mercedesu bio jubilarni 200. plasman na podijum.

Australijancu je ovo prva pobeda u karijeri, ali je obeležena kontroverzom zbog naredbi Meklarenovog tima.

Izabrane vesti

Trku je na pol-poziciji započeo Noris, ispred Pjastrija i Maksa Verstapena na trećem mestu. Od starta je bilo burno, a prvi sporni momenat dogodio se kada je Pjastri bio na temenu prve krivine, dok su Noris i Verstapen u tom trenutku bili van staze. Međutim, na stazu se Verstapen vratio ispred Norisa, što je FIA videla kao mogući nedozvoljen potez i ubrzo je pokrenuta istraga. Dok je ona trajala, iz tabora Red Bula je naređeno Verstapenu da preda poziciju Norisu kako bi izbegao vremensku kaznu. U četvrtom krugu je Holanđanin to i učinio.

U pozadini je Karlos Sains iz Ferarija imao veoma loš start trke, te je omogućio timskom kolegi Šarlu Lekleru i Luisu Hamiltonu (Mercedes) da ga obiđu za četvrtu, odnosno petu poziciju.

Prve promene pneumatika dogodile su se u 17. krugu kada je sa srednje tvrdih pneumatika na tvrde prešao Hamilton, a u narednom krugu je to učinio i Noris. Vodeći Pjastri je svoju prvu promenu odradio u 19. krugu, kada je novi lider trke postao Verstapen. Aktuelni šampion se u međuvremenu žalio se na performanse bolida, ali je za promenu guma sačekao 21. krug.

Odlaskom Verstapena, a zatim i Leklera na promenu guma, Pjastri je ponovo predvodio karavan u 24. krugu. U narednih nekoliko krugova stvorile su se velike vremenske razlike između vozača, sve dok od 31. kruga Verstapen nije počeo da sustiže Hamiltona za treću poziciju. Holandski vozač je bio sve bliži Hamiltonu, a zatim se na trenutak bolid Red Bula našao ispred Mercedesa, pre nego što je Maks napravio manju grešku omogućivši Hamiltonu da se vrati na treću poziciju. Trajala je njihova bitka nekoliko krugova, a sve im je bliži bio Lekler.

Dok je trajala bitka dva šampiona, vodeći Pjastri je u jednom krugu izgubio više od dve sekunde prednosti u odnosu na timskog kolegu Norisa, ispostaviće se zbog silaska sa staze, ali se u narednim krugovima ta prednost ustalila na oko sekundu i po.

Noris je svoje gume po drugi put menjao u 45. krugu, a odluka Meklarena da on menja gume pre timskog kolege Pjastrija bila je od samog početka vrlo čudna. Lider trke Pjastri je na svoju promenu otišao u 47. krugu, a upravo zbog ta dva kruga koja je u poređenju sa Norisom duže proveo na stazi koštale su ga nešto više od tri sekunde. Međutim, ubrzo se oglasila ekipa Meklarena koja je poručila Norisu i Pjastriju da treba da zamene pozicije, a prednost koju je vodeći imao u odnosu na Pjastrija bila je iz kruga u krug sve veća, te je prepuštanje pozicije bilo sve manje moguće. Nakon krugova i krugova ubeđivanja od strane ekipe, Noris je prepustio Pjastriju poziciju u 68. krugu, čime je Australijanac došao do prve pobede u karijeri.

Borba za treće mesto bila je između Hamiltona, Verstapena i Leklera. U 49. krugu Verstapen je menjao pneumatike, a odlaskom Leklera osam krugova ranije, Red Bulov vozač se na stazi našao iza Ferarija. Ipak, vrlo brzo je Verstapen smanjio razliku, a u 57. krugu izašao je ispred Leklera. Ponovo su zatim u duelu bili Verstapen i Hamilton, ali u pokušaju napada u prvoj krivini 63. kruga nervozni Maks, koji se tokom cele trke žalio na lošu strategiju tima, napravio je grešku i dotakao bolid Mercedesa, čime je izgubio poziciju i od Leklera i tako završio kao peti.

Sledeća trka na programu je narednog vikenda na stazi Spa-Frankoršam u Belgiji.

Prvih deset na Velikoj nagradi Mađarske: Oskar Pjastri, Lando Noris, Luis Hamilton, Šarl Lekler, Maks Verstapen, Karlos Sains, Serhio Peres, Džordž Rasel (najbrži krug), Juki Cunoda, Lens Strol.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Oskar Pjastri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara