Lisvel Eva Mehija (©AFP)
Lisvel Eva Mehija (©AFP)

Dominikanke imaju ogroman problem: Lisvel Eva Mehija pala na doping testu

Vreme čitanja: 2min | sub. 27.07.24. | 09:43

Iskusna odbojkašica isključena sa Olimpijskih igara

Pokazale su Dominikanke tokom pripremnog perioda koliko mogu da budu nezgodan rival na Olimpijskim igrama u Parizu, ali u narednom periodu više će se pričati o dopingovanoj Lisvel Evi Mehiji (32) nego njihovim partijama na terenu.

Iskusna odbojkašica isključena je sa najveće sportske smotre na svetu, jer je uoči premijerne utakmice protiv Italije (nedelja, 9.00) saznala da je bila pozitivna na furosemid. Kako su preneli mediji iz njene otadžbine, rezultati testiranja datiraju iz ovogodišnjeg takmičenja u Ligi nacija. Prema prvim informacijama, Lisvel Eva Mehija je zabranjeni diuretik, koji se inače koristi za izbacivanje viška tečnosti u organizmu, konzumirala u lečenju povrede kolena.

Izabrane vesti

Dama koja pokriva poziciju srednjeg blokera, a deo je nacionalnog tima već više od deceniju, obratila se u međuvremenu i javnosti. Iako potpuno svesna situacije u kojoj se našla i da neće biti u mogućnosti da po treći put nastupi na Olimpijskim igrama, pokušala je da objasni da je epilog isključivo posledica nepažnje.

„Osećam se veoma loše i razočarano. Napravila sam previd što prethodno nisam istražila lekove za kontrolu zadržavanja tečnosti u telu. Postoji deo mene koji me čini mirnom, s obzirom na to da sam uvek bila poštena i osoba od integriteta. Nije mi bila namera da konzumacijom poboljšam fizičke performanse. Znam da je to teško dokazati, kao i da ljudi ne mogu da poveruju u moju priču. Međutim, držaću glavu visoko i sa punom odgovornošću prihvatiti posledice. Zahvalan sam svima na pruženoj podršci“, navodi se u njenoj izjavi koju su preneli inostrani mediji.

Pretpostavka je da je pred Lisvel žestoka kazna u trajanju do četiri godine, barem prema odredbama pravilnika Svetske antidoping agencije. Imajući u vidu da pripada grupi starijih igračica u redovima Dominikanske Republike, gotovo je izvesno da će privremena pauza označiti i kraj bogate karijere.

„Ne postoji mogućnost da ne bude suspendovana, čak i ako je priznala upotrebu supstance. Možda nam to samo pomogne da se evenutalno izborimo za smanjenje kazne, pošto propisi nalažu automatsku kaznu od četiri godine“, istakao je lekar reprezentacije Viktor Figeroa.

Morao je i selektor Markus Kvik brzo da reaguje i pronađe adekvatnu zamenu. U nedostatku vremena za dublju analizu i razmišljanje, doneo je odluku da u Francusku pozove Gerandlin Gonzales (20).

Piše: Uroš Selenić



tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2024Pariz 2024Ženska odbojkaška reprezentacija Dominikanske RepublikeLisvel Eva Mehija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara