Toma Vernu (©Reuters)
Toma Vernu (©Reuters)

Atletski fenomen stoji na putu Srbije: Porede ga sa Embapeom i Vembijem, približniji Grik friku

Vreme čitanja: 4min | sub. 03.08.24. | 10:10

Tomi Vernuu je sportski uzor Nikola Karabatić, ugledao se na Duška Pijetlovića, a sada ima priliku da olimpijskom šampionu zatvori vrata četvrtfinala i tamo lansira Francusku

Na vratima Hadovog podzemnog sveta stajao je ’demon iz jame’. Zastrašujući Kerber bio je strog stražar, čudnovatom stvorenju je malo šta uspelo da promakne. Pred kapijom na koju se ulazi u četvrtfinale Olimpijskih igara neće srpske vaterpoliste sačekati biće zastrašujućeg izgleda iz grčke mitologije, ali će pred njom stajati jednako impozantna pojava.

Ljudski oblik ima, ali treneri na Tomu Vernua ne gledaju kao na nešto ovozemaljsko. Atletski je fenomen, prava grdosija i znali su da ga nazovu zverkom i vanzemaljcem. Uporište leži u tome što je već sa 13 godina počeo da trenira sa seniorima, bio je ravnopravan, mogao je da se nosi sa njima. Izrastao je u jednog od najboljih vaterpolista sveta i danas srpska odbrana motriti na momka koga u Francuskoj upoređuju sa Kilijanom Embapeom i Viktorom Vembanjamom, jer ako neko može da zatvori vrata četvrtfinala olimpijskog šampiona, definitivno je to Toma Vernu.

Izabrane vesti

Srbija se nalazi u situaciji koju je želela da izbegne – igra joj isključivo pobeda protiv domaćina. Tribine bazena u Sen Deniju će biti dupke pune, neće imati igla gde da padne. I Francuskoj, kao i zlatnom timu iz Rio de Žaneira i Tokija, gori pod nogama.

Drastično su povećali ulaganja Francuzi u vaterpolo prethodnih godina, sve su učinili kako bi ponovo bili konkurentni i posle ravno 100 godina opet u Parizu napali medalju. U poziciji su da mogu već u grupnoj fazi da ispadnu, utakmica protiv Srbije maturski je ispit za generaciju koja je nanela jedan od najboljnijih poraza Delfinima.

Toma Vernu (©Reuters)Toma Vernu (©Reuters)

Split je podrhtavao u kasnim večernjim satima. Sve se treslo sa one strane Marjana, jer Hajduk je na Poljudu igrao protiv Slaven Belupa i spakovao pet komada. Kilometar dalje, ako i toliko, srpski vaterpolisti su se zgledali u čudu. Šta god su pokušali – nije prolazilo. Ugo Fontani je upisao 15 intervencija, a momak koji je tek izašao iz tinejdžerskog doba je ostavljao utisak da dolazi sa druge planete. Toma Vernu je iznudio čak osam isključenja, dao dva gola, imao isto toliko i ukradenih lopti i blokova...

Medi Marzuki je pogotkom 29 sekundi pre kraja zaustavio Srbiju već u osmini finala Evropskog prvenstva, nikada tako rano nije ispala i ubrzo se Dejan Savić povukao sa mesta selektora, a taj meč bio je pokazatelj da Francuska više ne zaostaje za najboljima i da u Tomi Vernuu ima pravo blago.

U međuvremenu je Francuska ostvarila istorijski plasman u polufinale Svetskog prvenstva, izbacila je Mađare, a arhitekta velikog preokreta bio je najtalentovaniji igrač Trikolora. Najodlikovanija vaterpolo nacija je imala 8:4 i – ispala! Toma Vernu dao je poslednja tri gola, tri sekunde pre kraja pogodio je za prolaz...

Toma Vernu (©Reuters)Toma Vernu (©Reuters)

Trijumf nad Srbijom više nije bio najveći za ovu francusku generaciju, čije zaštitno lice je igrač koga od Marselja do Lila porede sa Kilijanom Embapeom i Viktorom Vembanjamom. U svom sportu je najveća zvezda. Mada, kada se pogledaju fizičke karakteristike, više podseća na 'Grik frika' – Janisa Adetokunba.

Skoro dva metra visok, preko 100 kilograma, silovita dizanja iz vode... Da je nastavio da se bavi džodom ili ragbijem, sportovima koje je trenirao kao dečak, sasvim moguće da bi podjednako bio uspešan. Ipak, kako mu se rođak bavio vaterpolom, krenuo je u predškolskom uzrastu na treninge i svima u Marselju postalo je jasno da imaju vunderkinda.

Ujutru je išao u školu, uveče na dvočasovne treninge Jedva da je postao punoletan, a igrao je bitnu ulogu u osvajanju LEN Kupa Evrope. Inspiracija su mu bili Duško Pijetlović, kubanski centar Ivan Peres, italijanski vaterpolista Mateo Aikardi. Najčešće je igrao na poziciji sidraša, no vremenom se to promenilo. Povratkom Mišela Bodegasa pod francusku zastavu, dobio je više slobode. Sada ga ima svuda u bazenu. I kod stative, i na nezgodnoj strani, ali najubitačniji je kada je na levom kraju bazena. Demonstrirao je to na planetarnom šampionatu u Dohi, gde je bio MVP. Brojke su bile nestvarne...

(©Totalwaterpolo)(©Totalwaterpolo)

Veliki navijač Olimpik Marselja, kome je sportski uzor Nikola Karabatić, večeras će biti najveća uzdanica Francuske. Zatvore li srpski vaterpolisti Tomu Vernua i uspeju li koliko-toliko da neutrališu Mišela Bodegasa, biće na dobrom putu da se nađu u četvrtfinalu Olimpijskih igara. Ali, nisu to jedini aduti Francuske. Ugo Fontani na golu, levoruki Ugo Kruzija, Aleksandre Bue, Enco Kaš, Emil Bjorh, pa i Roman Marion Vernu, rođak prve zvezde Trikolora, nisu za potcenjivanje.

Ipak, kada se bude lomilo, lopta će ići u ruke Tome Vernua, koji želi da ga u vaterpolu i Francuskoj pamte kao pobednika.

„Želim da ispišem istoriju ovog sporta, da ostavim trag, ne da budem zaboravljen za godinu ili dve“.

Večeras će imati priliku da olimpijskom šampionu skine krunu, ali imali su i drugi u poslednjih osam godina i udarili su u tvrdo. Naišli su na zid.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA VATERPOLISTE – 4. KOLO:

Subota

GRUPA A

12.05: (2.00) Hrvatska (6.25) Grčka (2.35)

16.35: (2.35) Crna Gora (6.25) Amerika (2.00)

21.05: (1.02) Italija (18.0) Rumunija (15.0)

GRUPA B

10.30: (1.02) Španija (18.0) Japan (15.0)

15.00: (6.75) Australija (9.00) Mađarska (1.20)

19.30: (1.80) Srbija (7.00) Francuska (2.60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2024Pariz 2024Vaterpolo reprezentacija Francuskevaterpolo reprezentacija SrbijeToma Vernu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara