(©Reuters)
(©Reuters)

Agonija kakva se ne pamti na Igrama: Srbija nikad nije dala manje golova

Vreme čitanja: 3min | uto. 30.07.24. | 16:10

Ni samostalno, ni u zajednici sa Crnom Gorom, ni u 'krnjoj' Jugoslaviji nije bila ovako neefikasna

Kao i svaki sport, menjao se i vaterpolo kroz godine. Postao je dinamičniji, igrači su tehnički obučeniji i jedna od najvažnijih promena je što pada sve više golova. Među glavnim razlozima je i to što su isključenja učestalija, manje se igra 'šest na šest' u bazenu, a bez preteranog razmišljanja se i arbitri odluče da dunu u pištaljku i pokažu na peterac. Međutim, danas se Srbija vratila u vreme s kraja prošlog i početka ovog milenijuma.

Prolazili su srpski vaterpolisti kroz agoniju kakva se ne pamti na Olimpijskim igrama. Dali su tek tri gola Australiji?! Tako nešto se ne pamti, na najvećem planetarnom sportskom samitu nikada nije dala manje golova. Ni samostalno, ni u zajednici sa Crnom Gorom, a ni u 'krnjoj' Jugoslaviji.

Izabrane vesti

Nikada kao danas Delfini nisu bili neefikasni i u knjigama će ostati zapisan taj negativni rekord. Jednostavno, ništa im protiv Australije nije polazilo za rukom. Šta god su probali – nije vredelo. Tek jedan pogodak Nikole Dedovića i dva Dušana Mandića, nije iznenađenje što je Srbija pretrpela najteži poraz na Olimpijskim igrama u poslednjih 16 godina.

Pet razlike bilo je još samo u polufinalu Olimpijskih igara protiv Amerikanaca. Na semaforu je stajalo: SAD – Srbija 10:5! Bio je to kraj jedne velike generacije predvođene Aleksandrom Šapićem, Vladimirom Vujasinovićem, Dejanom Savićem, Denisom Šefikom

Ni pre, a ni posle toga srpski vaterpolisti od raspada nekadašnje velike države nisu dali manji broj golova. U nekoliko situacija jesu četiri puta tresli mrežu, ali tada su drugačija pravila bila na snazi, igralo se na manji broj pogodaka. I tek je četiri bilo takvih situacija. Nijedne još od Pekinga.

Dvostruki olimpijski šampion se obrukao u Parizu i doveo plasman u četvrtfinale u pitanje. Moraće tim Uroša Stevanovića da vadi fleke u duelima sa Španijom, domaćinom Francuskom i Mađarskom. Pride, da se nada da neće biti velikih iznenađenja do kraja grupne faze. Istina, kikseva na početku takmičenja je bilo i ranije, nije išlo sve kao po loju ni u Tokiju, a tek ne u Rio de Žaneiru.

Ipak, izdanja u Gradu svetlosti, posle današnjeg poraza, zabrinjavaju. Ne samo zbog rezultata, nego zbog igre. Srbija je u jednom trenutku imala duplo manje šuteva od Australije, gubila je i 6:1. Tek jedan pogodak dala je iz igre, nijedan iz igrača više…

Strah, blokada ili nešto treće – pod hitno će u srpskom timu morati da pronađu 'lek'.

OLIMPIJSKE IGRE 1996:

Jugoslavija na svakoj utakmici dala preko šest golova.

OLIMPIJSKE IGRE 2000:

Hrvatska – Jugoslavija 4:4

OLIMPIJSKE IGRE 2004:

Srbija i Crna Gora – Mađarska 4:6

Rusija – Srbija i Crna Gora 3:4

OLIMPIJSKE IGRE 2008:

Amerika – Srbija 2:4

OLIMPIJSKE IGRE 2012:

Srbija na svakoj utakmici postigla preko sedam golova.

OLIMPIJSKE IGRE 2016:

Srbija na svakoj utakmici postigla preko pet golova.

OLIMPIJSKE IGRE 2020:

Srbija na svakoj utakmici postigla dvocifren broj golova.


tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2024Pariz 2024vaterpolo reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara