Radost Mađara (©Reuters)
Radost Mađara (©Reuters)

Preporod evropskog šampiona! Mađari se digli iz pepela i sprečili apsolutnu vladavinu Španaca

Vreme čitanja: 3min | čet. 08.09.22. | 19:08

Crvena furija će nastaviti da sanja kontinentalnu vaterpolo titulu, pošto je poslata na meč za bronzu - 10:8

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Evropska kruna jača je od svetske! Branilac trona je živ i igraće u finalu, Španija može da zaboravi na apsolutnu vladavinu ovoga leta i zavođenje tiranije. U Splitu se neće radovati kao u Budimpešti. Ostavio je Žolt Varga najveće zvezde u domovini, nije ih poveo na šampionat i napravio je pun pogodak. Mađarska je povratila hemiju i moć, i odbranom je u polufinalu udavila Crvenu furiju - 10:8.

Izabrane vesti

Prošla je Španija kroz period od Svetskog prvenstva i čitavo takmičenje bez pravog pravcatog izazova - Grčka u krnjem sastavu to nije bila, iako je creme della creme vaterpola - nije imala dostojnog suparnika od Italijana i meča za zlato, u polufinalu je po prvi put udarila u tvrdo. Susrela se sa čeličnom odbranom Mađarske, koja se služi svim sredstvima i agresivnošću jede rivale. 

Transformisao je Žolt Varga za mesec dana Mađare, pronašao im je žicu, pobednički mentalitet je ponovo tu. Poput uragana progutali su Srbiju u grupnoj faziu, napravili pustoš u Spaladium areni, primenili su identične metode i na Crvenoj furiji i taj obrazac dao je rezultat. Ruka uvek gore, uvek u bloku, ne ispuštanje španskih haubica niti jednoga trenutka. 

Odavno se ne pamti da je Alberto Munariz bio toliko inferioran, probijanje prve linije odbrane za asa Barselonete bilo je misaona imenica u prvom delu igre. Vadio se asistencijama. Sav teret svaljen je na pleća Alvara Granadosa, koji se mučio, ali i pogađao iz igrača više. Pokazao je da nema memoriju, briše svaki promašaj čim zapliva nazak i pokušavaće do iznemoglosti, ako su drugi pokriveni. 

Rožer Taulj pravio je strahovite probleme bekovima Mađarske, punio ih je ličnim greškama, slao 20 sekundi u kućicu i - tresao mrežu. Rudarski posao odradio je španski centar, ali konačan mat kada je prednost Crvene furije rasla nije stigao. 

Alberto Munariz Egana (©Reuters)Alberto Munariz Egana (©Reuters)

Gergo Zalanki bio je nevidljiv, kao i protiv Crne Gore, trošio je lopte u napadu i razbranio Unaja Agirea, međutim, na defanzivnom polju je zajedno sa Gergelijem Burijanom i Kristijanom Peterom Manhercom odradio neverovatan posao. Nekoliko vezanih odbrana dalo je vetar u leđa aktuelnom evropskom prvaku, a Manhercove strele vinule su iga do preokreta. 

Tonus napadu davao je i Adam Nađi, jedini je još kapiten Silard Janšik koristio protivnička isključenja i prostor koji se otvarao. Idividualna rešenja reprezentacije koja je 13. puta bila šampion su prolazile, no bilo je jasno da neće doveka i da su mu pod hitno potrebna prebacivanja sa krila i mat. 

Branilac krune propustio je da zada Crvenoj furiji završni udarac, Alvaro Granados i Alberto Munariz su je stavili na kiseonik i produžili joj život, ali ostalo je dovoljno baruta u Varginim glavnim puškama. Ukazao se Gergo Zalanki, još jednom eksplodirao Adam Nađi i konkvistadori su zaustavljeni. 

Mađarska je prvi finalista Evropskog prvenstva, preporodila se za dva meseca i braniće titulu u Spaladium areni.

POLUFINALE EVROPSKOG PRVENSTVA:

Četvrtak

Mađarska - Španija 10:8

20.30: (2.55) Hrvatska (6.50) Italija (1.85)

RAZIGRAVANJE OD 5. DO 8. MESTA NA EVROPSKOM PRVENSTVU:

Četvrtak

Crna Gora - Grčka 12:14

Francuska - Gruzija 7:5

UTAKMICA ZA 9. MESTO NA EVROPSKOM PRVENSTVU:

Četvrtak

Rumunija - Srbija 1:17

UTAKMICA ZA 11. MESTO NA EVOPSKOM PRVENSTVU:

Četvrtak

Izrael - Holandija 7:17


tagovi

Vaterpolo reprezentacija Španijevaterpolo reprezentacija MađarskeEvropsko prvenstvo u vaterpoluKristijan ManhercGergo ZalankiAdam NađŽolt VargaAlberto MunarizAlvaro GranadosRožer TauljSilard JanšikUnaj Agire

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara