Marko Gudurić (©Star Sport)
Marko Gudurić (©Star Sport)

Gudurić: Joka nas motiviše kratkim govorima, to nam postaje tradicija (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 07.09.22. | 20:57

“Čudno je sve ovo. Sa te dve utakmice u kvalifikacijama koje su bile pune naboja, onda i one u Hamburgu, pa čak i Sloveniju, sve su to bile utakmice sa takmičarskim ritmom. U boljoj smo formi, ide sve kako treba. Ovo je sve priprema za Berlin, gradimo nešto i svakim treningom, sastankom pokušavamo da napredujemo“, dodaje Kalinić

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Praga)

Vreme boravka srpske košarkaške reprezentacije u Pragu bliži se kraju. U četvrtak od 21 čas odigraće poslednju utakmicu grupne faze sa Poljskom (RTS, 21.00) koja će odrediti konačni redosled na tabeli Grupe D.

Izabrane vesti

Posle slobodnog prepodneva i ranog popodneva, naši košarkaši stigli su u O2 Arenu. Na teren su istrčali u dve grupe, pošto su u restriktivnom prostoru odgledali završnicu spektakularne utakmice između Slovenije i Francuske u kojoj je Luka Dončić ubacio 47 poena. Prvo se novinarima obratio Svetislav Pešić koji je dao optimistične vesti o zdravstvenom stanju Vanje Marinkovića, Nikole Milutinova i Nemanje Nedovića, dok su kasnije pred novinare izašli Nikola Kalinić i Marko Gudurić.

“Trening smo proveli u oporavku. Igrači koji su manje igrali su se rastrčali, mi koji smo imali veću minutažu smo odmorili. Svaki igrač voli da igra, ako pitaš nas mi bismo svaku utakmicu igrali 40 minuta. Ista je situacija je i ovde. Mi smo takmičari, želimo da se borimo i igramo“, počinje novi košarkaš.

Četvrtak, 19.00: (1,03) Srbija (28,0) Poljska (12,0)

Pošto je vremenski prostor za razgovore sa reprezentativcima mali, odnosno jedino u miks zoni za novinare i igrače može da se dođe do izjava i čuju razmišljanja naših asova, teško je saznati kakva je rutina pred utakmice. Ipak, levoruki šuter iz Priboja nam je malo dočarao atmosferu.

“Videli ste onaj snimak koji je izašao, to nam je sada tradicija pred svaku utakmicu. Pre nego što izađemo na teren on održi mini-govor. Motivacioni, kratko i jasno. Svi su odigrali dosta utakmica, svi imaju iskustva, svako ima neki svoj ritam, kako se oporavlja i sprema“, kaže Gudurić.

Zaledile su srpsku javnost vesti o povredi Nemanje Nedovića, pogotovo u trenutku kada je već dve utakmice propustio Vanja Marinković, a Nikola Milutinov još u takmičarskom ritmu, ali izgleda da postoji šansa da u nastavku turnira budemo kompletni. Gudurić kaže da mu je teško pala Nedovićeva povreda...

“Mene lično je poremetilo to sa Nedom. Čekamo da vidimo rasplet svega, ali to je sport, to je život. Moramo da idemo dalje, da se trudimo da dajemo sve od sebe“.

Pogodi najduži tiket i osvoji teren

Trenutni lider ima 16 parova. Da li možeš bolje?

Pored toga što je bazični deo priprema trajao svega desetak dana, posle čega se ušlo u seriju kontrolnih i kvalifikacionih utakmica za Mundobasket, grupna faza Evrobasketa spakovana je u paket od četiri susreta kroz pet dana. Po selidbi u Berlin razmak između utakmica biće veći...

“Čudno je sve ovo. Sa te dve utakmice u kvalifikacijama koje su bile pune naboja, onda i one u Hamburgu, pa čak i Sloveniju, sve su to bile utakmice sa takmičarskim ritmom. U boljoj smo formi, ide sve kako treba. Ovo je sve priprema za Berlin, gradimo nešto i svakim treningom, sastankom pokušavamo da napredujemo“, poručuje Kalinić i dodaje:

“Ako su dva meseca priprema, onda sve ide postepeno, prve sedmice se koriste za zagrevanje, za ulazak u ono glavno. Opet, u ovakvom rasporedu ima manje vremena. U današnjem vremenu su svi profesionalni, ne možeš da opstaneš ako nisi profesionalan, ako ne održavaš svoje telo u minimalnoj fizičkoj spremi, pre svega mislim na leto. Svi su na pripreme došli spremni, iako pripreme služe da se spremiš za takmičenje, ali su došli pripremljeni što se vidi po nama“.

Svoje razmišljanje na ovu temu izneo je i Gudurić.

“Rekao bih da smo imali pet utakmica u pet dana, pošto smo imali trening između koji je bio kao utakmica, tako da odmora nije bilo. Malo naporno, situacija koja nije česta i nemamo to u klupskim sezonama, osim Jokića možda. Najvažnije je da smo pobedili, ostaje to što se Neda povredio. Dobro je što nam se Mile vratio, Vanja je bolje“.

Slobodno vreme pred susret sa Poljskom srpski igrači iskoristili su da prošetaju gradom, popiju kafu, da odrade čak i turističke ture brodom. Taktička priprema za Poljsku startuje po povratku u hotel.

“Malo smo ih gledali, jer smo uglavnom igrali, odmarali i razmišljali o nama. Gledaćemo video snimak kada se vratimo u hotel. Pontika tamo vedri i oblači, kod njega je lopta u rukama i on diriguje igrom. Ostali ga prate, spremni su da se potuku za svaku loptu. To je iz onoga što sam video, ali to nije mnogo“, kaže MVP Jadranske lige.

Koncentracija kvaliteta u Berlinu biće ogromna, a već osmina finala biće ozbiljan test za Srbiju pošto su potencijalni rivali Italija, Hrvatska, te Ukrajina...

“Radujemo se što počinje rasplet svega, svi više volimo da igramo takve utakmice, nego ove u grupnoj fazi“, zaključuje Kalinić.



tagovi

Marko Gudurićkošarkaška reprezentacija SrbijeNikola JokićEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara