Oliver Kostić (©MN Press)
Oliver Kostić (©MN Press)

Žalgiris, Ritas, pa Kostićev Juventus: Litvanci izašli iz VTB kako bi jačali domaću košarku

Vreme čitanja: 8min | sub. 27.01.24. | 09:49

Košarkaški klub iz Utene, koji vodi srpski trener i član stručnog štaba reprezentacije Srbije Oliver Kostić, prvi deo sezone u Litvaniji završio je na trećem mestu zbog čega je nagrađen epitetom tima koji je najviše pokazao, dok je strateg iz Pirota proglašen za najboljeg trenera

Šira srpska javnost možda ne prati toliko litvansku klupsku košarka i mahom svi znaju za Žalgiris i Ritas. Poslednjih godina se sve glasnije nameće i novoformirani klub Vulvsi čija uprava ima visoke ambicije, a u toj grupi nalazi se i Juventus srpskog trenera Olivera Kostića.

Košarkaški klub iz Utene prvi deo sezone u Litvaniji završio je na trećem mestu, zbog čega je nagrađen epitetom tima koji je najviše pokazao, dok je strateg iz Pirota i asistent Svetislava Pešića na klupi reprezentacije Srbije proglašen za najboljeg trenera po izboru generalnih menadžera klubova.

Izabrane vesti

Kao neko ko je i pre dolaska u Juventus letos imao iskustvo rada u, po mišljenju mnogih, najkošarkaškijoj zemlji, mogao je da podeli svoja iskustva od ranije i uporedi sa trenutnim stanjem, odnosno kako je litvanska klupska košarka "ozdravila" jačanjem domaće lige.

Ponedeljak, 17.30: (1,85) JUVENTUS (hendikep -18,5) GARGŽDAJ (1,85)

Razgovor smo počeli od nagrada koje su Juventus i Kostić zaslužili posle odličnih izdanja u prvom delu takmičenja.

"Ove nagrade znače mnogo za organizaciju i mene. To je sa jedne strane potvrda od strane svih klubova, jer su dali svoje glasove, potvrda onoga što smo odigrali dosad i s druge strane obaveza za nas da u drugom delu sezone pokažemo ako ne istu, još i bolju igru, da pokušamo da do kraja sezone pokažemo nivo košarke koji je očigledno naišao na veliki odjek ovde, u zemlji košarke", počeo je Kostić razgovor za Mozzart Sport.

Imate kao trener zavidno iskustvo, radili ste u Srbiji, Nemačkoj, Italiji, Rusiji, Litvaniji gde ste bili pomoćnik Acu Petroviću i Aleksandru Trifunoviću u Žalgirisu... Koliko se košarka u Litvaniji promenila za ovih desetak godina, između dva angažmana?

"Bio sam u Žalgirisu, u jednom da kažem turbulentnom periodu za litvansku košarku i za sam Žalgiris. Od tog vremena, pre svega Federacija, onda i liga doneli su važne odluke, pre svega su odustali od učešća u VTB ligi, iako je to s jedne strane bilo i na neki način finansijski unosno za klubove koji su učestvovali, ali su želeli po svaku cenu da osnaže domaću ligu. Sa te strane su doneli odluku da se ta liga razvija iako je, da kažemo, sa manjim brojem klubova, ali je akcenat bio na razvoju domaće košarke. S druge strane akcenat u Žalgirisu bili su kompletna reorganizacija i stabilizacija kluba nakon bankrota. Žalgiris važi za jedan od najbolje organizovanih klubova u Evroligi, na visokom nivou je organizacija što se tiče svih uslova, mnogo je investirano, zahvaljujući između ostalog i organizaciji Evropskog prvenstva 2011. godine, gde je Žalgiris dobio svoju dvoranu i propratne objekte, što je praktično NBA nivo za evropske uslove. To je u suštini bila osnova za dalji razvoj", priča nam trener iz Pirota i nastavlja:

"Sa neke distance od deset godina, kada sam došao ponovo u Litvaniju, zatekao sam respektabilnu organizaciju lige, pre svega postavljani su standardi po pitanju dvorana i po pitanju svih uslova, pre svega finansijskih uslova, minimum budžeta koji svaki klub koji se takmiči u prvoj ligi mora da ispuni, a s druge strane liga je putem sponzora i televizije napravila pravi košarkaški ambijent sa dosta utakmica. S obzirom da je kraća liga, trokružni je sistem takmičenja u redovnom delu sezone, plus plej-of. Opet, imaju specifičan sistem kup takmičenja, jer su želeli da što više utakmica bude uzeto u obzir pre Fajnal ejta završnice koja se igra u februaru".

Litvanski klubovi su takođe zauzeli svoja mesta u evropskim takmičenjima...

"Da, sedam litvanskih ekipa igra evropska takmičenja. Moj i još jedan klub igraju Severnu Ligu. To je nova internacionalna liga koja postoji tri godine. Dakle, od 12 ekipa u prvenstvu, sedam njih je praktično sa internacionalnim utakmicama, što je posebno važno za razvoj igrača, klubova i sveukupno za razvoj košarke. Što se tiče košarke, dosta je zastupljena na TV-u, veliki broj utakmica, ali svi od toga imaju veliku korist. Da se vratim na pitanje o razlici između litvanske košarke pre deset godina i sada, razlika je enormna. S obzirom na pojavu i ovog novog kluba Vulvsa, koji sa veoma ambicioznim projektom ulazi u drugu sezonu, mislim da se sa tim još više podigao kvalitet lige i verujem da će da se razvija dodatno. Ova liga ima sve veći značaj i kvalitet".

Juventus je u prvenstvu treći, u vašoj grupi Severne lige bili ste bez poraza do poslednjeg kola. Ono što je takođe zapalo za oko jeste da je Juventus drugi najefikasniji tim lige sa 89,2 poena, kao i po prosečnom timskom indeksu korisnosti sa 103,6 i u oba slučaja samo je Ritas ispred. Takođe, predvodite ligu i po procentima šuta za tri sa 39,3 odsto. Šta je i da li je po vama moglo bolje, odnosno čime ste najzadovoljniji?

"S aspekta svih pokazatelja, svi smo prezadovoljni. Iskreno da je neko pre početka sezone dao tu poziciju koju mi imamo na tabeli i u Severnoj ligi, naravno da bismo svi to oberučke prihvatili. Međutim, iza ovog rezultata stoji izuzetan rad svih u organizaciji i na terenu. Ono što mi je praktično najvažnije je da smo uspeli tokom leta da selektiramo vrlo dobru ekipu i da zahvaljujući tome, uz rad koji je investiran u proteklom periodu, dođemo na ovaj nivo gde smo sada. Uprkos kalendaru koji je bio maltene kao evroligaški, pošto smo u oktobru i novembru imali po 10-11 utakmica, ceo ovaj period smo odradili na najbolji mogući način. Zadovoljan sam pre svega sa programom i svim odnosima koji su bili unutar tog programa, na relaciji sa upravom, menadžmentom i naravno ekipom. Mi smo, s obzirom na potencijal koji imamo, stavili akcenat na odbranu i činjenica je da smo do ovh rezultata stigli zahvaljujući odbrani. Međutim, ono što jeste interesantno i što ste pomenuli sada, jeste to da su nas kroz naš akcenat na odbranu, pratili i izuzetni procenti u napadačkoj realizaciji. Izuzetno smo visoko kotirani gledajući procente i to daje posebnu draž. To znači da smo imali dobar odnos, dobar balans između odbrambenog i napadačkog dela i po tome smo stvarno zadovoljni".

Iako ekipu čine mahom Litvanci, ima i nekoliko košarkaša poznatih košarkaškoj publici iz regiona. Bivši plej Mege Skuči Smit je sada među najboljim asistentima lige, Ivan Vraneš je igrao u Zadru i jedan je od najboljih strelaca u Litvaniji, Ajdin Penava je iz Sarajeva, takođe važan član tima... Bio je sa vama i Bili Ajvi, nekadašnji šuter MZT, koji je sada u Đironi...

"Uspeli smo da napravimo dobar balans između spoljašnje i unutrašnje igre. Skuči Smit je jedan od najboljih dodavača lige, uspeo je pritom i da podigne svoje procente šuta, tako da je manje-više sada i u grupi igrača koji sa svojim poenterskim učinkom daje veliki doprinos ekipi. Ajdin Penava u poslednje vreme je izuzetno napredovao. Vraneš se nametnuo kao jedan od najboljih unutrašnjih igrača u celoj ligi i on je trenutno lider tima sa brojem poena, ali i sveukupno sa svojim igrom daje veliki doprinos. Ajvi je do decembra praktično bio lider na perimetru sa brojem poena i prva poenterska opcija. Međutim, postojala je klauzula u ugovoru koju je Đirona iskoristila, pa Ajvi od katoličkog Božića nije više sa nama. To je s jedne strane priznanje organizaciji i našem košarkaškom programu, jer je naš igrač napravio veliki skok u ACB ligu i to u ekipu koja je praktično u nekoj borbi za plej-of. To samo pokazuje kakav je rad bio u prethodnom periodu. Mi smo u međuvremenu bili na tržištu, tražeći alternative za tu poziciju, ali moram da kažem da je ekipa izvrsno reagovala, uspeli smo da dobijemo tri teška gostovanja u međuvremenu i to je bio odličan pokazatelj koliko je u suštini ekipa sama po sebi snažna i ne zavisi od jednog pojedinca. U međuvremenu smo potpisali nove igrače i sad ide period manjih adaptacija njih na ekipu i nas na njih, ali generalno ništa se tu značajno nije poremetilo i mi imamo i dalje svoje ciljeve. Generalno, svi pokazatelji, statistički i ono što se golim okom vidi, ekipa je pokazala izvanrednu košarku u oba smera i ostavila izvanredan utisak na sve ljubitelje ove igre".

Iako ste već radili u Litvaniji, činjenica je da poslednjih godina nije mnogo srpskih trenera radilo tamo. Nenad Čanak je napravio velike i lepe stvari sa Lijetkabelisom, ali ranije su u Litvaniji svoje karijere gradili Aleksandar Trifunović, Aco Petrović, Aleksandar Džikić... Kako je sada došlo do kontakta i saradnje sa Juventusom?

"Mnogo godina je prošlo od tada. Ranije jeste bilo naših trenera, ali onda je došlo do neke pauze. Nakon toga je Čanak preuzeo Lijetkabelis i mislim da je uradio izuzetan posao sa tim klubom. Kompletna organizacija porasla je zajedno s njim, uživa izuzetan ugled u Litvaniji. Sada se opet vratio u klub u kojem je praktično napravio najveće rezultate dosadašnje trenerske karijere. Moj dolazak ovde vezan je za kontakte i moj rad koji sam ostavio iza sebe tokom te tri godine u Žalgirisu. Praktično nisam ni prekinuo kontakte sa svim ljudima koji su bili relevantni u litvanskoj košarci. Uvek su postojali kontakti, ali nikada nije bilo finalne realizacije. Ove godine se pojavila ta opcija. Razgovarao sam sa ekipom. Juventus je već 17 godina u prvoj litvanskoj ligi i važi za jedan veoma stabilan klub koji uvek zauzima visoko mesto na tabeli. Klub ima jako lepu tradiciju. Došla je nova uprava koja je želela novi program i nove izazove. To se nekako poklopilo sa mojim željama i ambicijama, pa smo relativno brzo pronašli zajednički jezik. Poznavanje zemlje, lige i igrača mi je pomoglo da se brže adaptiram. Postoji respekt s njihove strane, tako da su se neke stvari poklopile. Mislim da je to za mene bio dobar potez i ispostavilo se da je zasad prolazno vreme odlično".

Kada ste pomenuli novu upravu, interesantno je da je generalni menadžer ekipe Gintaunas Matulis, nekadašnji košarkaš Juventusa i vicešampion sveta sa Litvanijom u 3x3...

"On je ovde legenda kluba, osam godina je proveo u klubu kao igrač. I nakon prošle sezone je odlučio da se prihvati posla u odelu, on je neko ko vodi brigu o sportskom sektoru kluba. S druge strane zadržao je svoje zadovoljstvo igranja 3x3. Tako da je i dalje aktivan, on sa svojom ekipom učestvuje u kvalifikacionim turnirima, sa krajnjim ciljem da ode na Olimpijske igre. Interesantno je veoma da je on na taj način želao da ostane u košarci".

Za februar se sprema okupljanje reprezentacije pred početak kvalifikacija za Evrobasket 2025. Biće to prvo okupljanje posle srebra u Manili, verovatno i vi svi u stručnom štabu jedva čekate da se ponovo skupite?

"Da, nestrpljivo očekujemo novo okupljanje i novi kvalifikacioni 'prozor'. Ceo stručni štab je u redovnom kontaktu, tako da smo već preduzeli određene korake oko priprema, sve što je neophodno za taj kvalifikacioni prozor. Radujemo se, želimo da se konačno, posle te pauze, vidimo, da ponovo zasučemo rukave i uradimo najbolje što je moguće u mećevima sa Finskom i Gruzijom. Kvalifikacioni prozor će biti veoma izazovan, obzirom na protivnike, ali opet nadamo se da će igrači biti zdravi u tom trenutku, da možemo s najpotentnijim sastavom da se spremimo i da odigramo te dve kvalifikacione utakmice".



tagovi

JuventusOliver Kostić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara