Viktor Vembanjama i Nikola Jokić (©FIBA Basketball, ©MN press)
Viktor Vembanjama i Nikola Jokić (©FIBA Basketball, ©MN press)

Vreme da vidimo Srbiju u akciji: Jokić zna kako sa Goberom, a ko će da čuva Vembanjamu?

Vreme čitanja: 5min | pet. 12.07.24. | 10:50

Prava košarkaška svečanost u Lionu startuje susretom dama Srbije i Francuske od 18.30, dok od 21 čas na parket izlaze muški sastavi

Ne može da se kaže kako je Svetislav Pešić skrivao karte, ali dve utakmice sa Holandijom - jedna je trebalo da bude sa Turskom, ali se plan menjao - iza zatvorenih vrata dokaz su njegove doslednosti u radu i bile su potrebne iskusnom stručnjaku da postavi taktičku bazu ekipe i sve ono što želi da vidi od kandidata za reprezentativni dres u verovatno nikad težim pripremnim utakmicama koje će ceo svet moći da pogleda.

Istina, meč Orlova u Lionu nije planiran da se nađe na televizijskim ekranima u Srbiji - teško da će se stvari promeniti do početka meča u 21 čas - ali video prenos trebalo bi da bude na Youtube kanalu NBA lige, kao i na sajtu Courtside.

Izabrane vesti

Ne pamti se kada je Srbija poslednji put imala ovakav spisak rivala tokom uigravanja za veliko takmičenje. Od 21 čas u Lionu protivnik je domaćin Olimpijskih igara Francuska, dok su za narednu sedmicu zakazani okršaji sa Australijom (16. jul, RTS) i SAD (17. jul, RTS). Srpski tim će, dakle, imati okršaje protiv ozbiljnih kandidata za medalju u Parizu što na papiru izgleda savršeno, ali može da bude i mač sa dve oštrice.

I selektor je u prvom obraćanju javnosti tokom okupljanja priznao da su kontrolne utakmice dosta teške i da u perspektivi naporne, ali možda je baš potrebno srpskom timu da postavi željeni ton kada se iz Abu Dabija, preko Beograda, bude selila za Lil gde će igrati grupnu fazu.

Duel sa Francuskom je klasik evropske košarke i bez obzira ne to što je ima prefiks "prijateljski" rezultat jeste bitan, ne i najvažnij za selektora i njegov stručni štab. Biće trofejnom stručnjaku važno da njegov tim odigra dobar meč, ali iznad svega da se na delu iskoriste sve taktičke varijante i kombinacije koje su se prethodnih dana uigravale na treninzima i sparing utakmicama. Jer, ono pravo tek dolazi s krajem jula i forma će vremenom ići uzlaznom putanjom.

U Francuskoj se sa velikim iščekivanjem spremaju za okršaj sa Srbijom. Biće to prava košarkaška svečanost u Lionu uz bogat program koji startuje od 18.30 kada će na parketu LDLC Arene igrati dame dve nacionalne selekcije. Odmah zatim sledi odmeravanje snaga muških timova, na ceremoniji povlačenja dresa sa brojem '9' koji je nosio Toni Parker.

Fokus Francuza maksimalno je na okršaju Viktora Vembanjame i Nikole Jokića koji je viđen kao "meč u meču". Dobro je pitanje ko će od srpskih reprezentativaca biti zadužen za francusko čudo i superzvezdu San Antonio Sparsa u nastajanju, jer je ipak realnije da trostruki MVP i šampion NBA iz 2023. bude zadužen za čoveka kome je vremenom postao noćna mora - Rudija Gobera. O Vembiju ne treba da se troši mnogo reči, jedinstven paket, neverovatno pokretljiv i tehnički potkovan za momka od 224 centimetara visine i kao takav može da igra bukvalno sve. Prava je poslastica za svakog ljubitelja košarke što će udariti Viktor Vembanjama na Nikolu Jokića, jer to je sudar dvojice asova koji menjaju i tek će menjati igru pod obručima.

"Jako sam uzbuđen zbog toga što ću igrati protiv Jokića. Imam veliku želju da učim, da gledam šta on radi, kako radi najbolji i da se adaptiram. Jokićevo košarkaško znanje i sposobnost da predvidi stvari su nešto neverovatno", uzbuđeno će Vembanjama o potencijalnom okršaju sa Jokićem, mada svi znaju da ga mnogo značajnija agenda čeka krajem meseca, kada počinju Olimpijske igre.:

"I dalje mi nije lako da shvatim da nas čekaju Olimpijske igre, ali spremam se da u maksimalnom tonu dočekam dan početka Igara".

Srbija je u Lil pošla bez dvojice visokih krila. Nikola Jović je tek počeo da radi po specijalnom programu posle skidanja zaštitne čizme sa stopala i on neće biti na raspolaganju selektoru za Francusku, kao ni turnir u Abu Dabiju. Dejan Davidovac je nezgodno pao na kuk protiv Holandije i na terapijama je, tako da ni on nije u mogućnosti da pomogne ekipi. Njihov izostanak, kao i manjak opcija na 'četvorci' gde sada praktično ostaju Aleksej Pokuševski i Filip Petrušev, dovešće izvesno do određenih pomeranja u našoj selekciji, pa tako nije isključeno da Nikola Jokić za partnera unutra ima nekog od drugih centara Srbije. To bi takođe bio odgovor i na igru Francuske koja će sigurno imati Viktora Vembanjamu i Rudija Gobera u petorci.

Vembanjama se u sastav vraća posle odmora koji je dobio u 'uzvratnom' meču sa Nemcima. Nije se osećao dobro, imao je simptome viroze i selektor Vensan Kole nije želeo ništa da rizikuje. Na raspolaganju će biti i Geršon Jabusele koga je mučilo koleno zbog čega je propustio trening u sredu. On je već u četvrtak bio ponovo u punom intenzitetu rada, tako da je spreman da pomogne Trikolorima.

"Koncept našeg tima zahteva od nas da igramo u trku. Čim stanemo, teško nam je da uradimo nešto jer nam nedostaje moć prodora, za razliku od našeg sledećeg protivnika. Zato moramo da budemo mnogo oprezni. Prolaz do koša će biti nezgodan, tako da ako i prođemo ne znači da ćemo da završavamo na obruču", rekao je Vensan Kole koji se osvrnuo i na najboljeg igrača Srbije Nikolu Jokića:

"Što Amerikanci vole da kažu, kada igrate protiv njega morate da birate svoj otrov. Nismo opsednuti Jokićem, iako znamo da je izuzetan košarkaš. Svi naši rivali su izuzetnog kvaliteta, osim u prvom meču. Srbija je jedna od najboljih ekipa van SAD, prilično je jaka".

Domaćin Igara poseduje moć na svim pozicijama, ali i Srbija ima širinu da odgovori svakom rivalu. O motivaciji Bogdana Bogdanovića kada obuče dres Srbije ne mora previše da se govori, Aleksa Avramović je pokazao gotovo frenetičnu energiju u Manili prošle godine, dok je Vasilije Micić iskusniji za godinu dana boravka u NBA ligi i posle svega što je uradio u Evropi imaće obavezu da ponese ozbiljan deo tereta na svojim leđima. Spoljna linija Srbije, pre svega sa Markom Gudurićem, Vanjom Marinkovićem i Ognjenom Dobrićem ima sve što je potrebno jednoj ekipi da bi funkcionisala kao sat, dok se u unutrašnjoj liniji najveće nade uz Nikolu Jokića polažu u njegovog imenjaka Milutinova, godinama jednog od najboljih centara u Evropi i našeg velikog aduta u Manili prošlog leta. Filip Petrušev će verovatno ponovo više igrati kao 'četvorka', ali sve je to deo procesa koji cela srpska košarkaška javnost jedva čeka da vidi na delu.

Francuska je od starta priprema odigrala tri utakmice, protiv rezervnog sastava Turske i taj susret završen je sa ubedljivih 96:46. Usledio je dvomeč sa Nemcima, prvo u Kelnu gde su Trikolori slavili sa 90:66, da bi svetski šampion uzvratio u Monpeljeu sa 70:65. U oba duela selektori su mešali karte, odnosno nisu imali pune sastave na raspolaganju.

Za večeras Kole je spremio ono najbolje što ima, baš kao i Pešić koji je na 'turneju' poveo 14 igrača, sve osim pomenutih Jovića i Davidovca.

Da vidimo i Orlove na delu.



tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija FrancuskeNikola JokićViktor VembanjamaVensan KoleSvetislav PešićRudi Gober

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara