Bogdan Bogdanović iz 2013. i 2023. godine (© Star sport)
Bogdan Bogdanović iz 2013. i 2023. godine (© Star sport)

Bogdan Bogdanović na OI postaje rekorder Srbije

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.07.24. | 07:56

Ako sve protekne po planu, kapiten Srbije postaće najbolji strelac u istoriji košarkaške reprezentacije Srbije

Dok se košarkaška reprezentacija vredno sprema za Olimpijske igre koje počinju 26. jula, vrlo je moguće da ćemo u Parizu, tačnije Lilu videti pad jednog rekorda. Naime, kapiten Orlova, Bogdan Bogdanović veoma je blizu da postane rekorder nacionalnog tima po broju postignutih poena. Bogdanu fali samo 56 poena da postane novi najbolji strelac čime bi prestigao Miloša Teodosića.

Plejmejker Crvene zvezde i nekada dugogodišnji kapiten Srbije je trenutno rekorder i po broju odigranih utakmica (94) i po broju poena - 1.057. Ipak, dolaskom Svetislava Pešića na klupu Srbije, Teodosić je završio reprezentativnu karijeru, a sada je Bogdanović veoma blizu da ga prestigne. Bogdanović je trenutno na 1.002 postignuta poena i ne bi bilo nerealno da na tri utakmice u grupnoj fazi Olimpijskih igara prestigne Teodosića. Naravno neće biti lako jer mu je potrebno 56 poena ili u proseku nešto preko 18 poena po meču. Protivnici će biti SAD, Portoriko i Južni Sudan. Međutim, ako znamo da je Bogdanović u stanju da vrlo lako postigne i preko 30 poena na utakmici, realno je očekivati da već tada postane novi rekorder.

Izabrane vesti

Uz sve to ako Srbija prođe grupnu fazu, što svi očekujemo, onda neće biti problema da Bogdanović postane rekorder. Trenutno je treći na večitoj listi, ispred je još i Dejan Bodiroga sa 1.023 poena i moglo bi da se desi da ga Bogdanović već na prvoj utakmici protiv Drim tima u Lilu prestigne legendarnog Bodirogu koji odigrao 85 utakmica u nacionalnom dresu.

Koliko je Bogdanović domintan košgeter dovoljno govori podatak da je od 2013. godine kada je debitovao kod Dude Ivkovića odigrao 68 mečeva na velikim takmičenjima i već je stigao do trećeg mesta. Odavno je prestigao Nenada Krstića koji je trenutno četvrti na listi.

Zanimljivo da je Bogdanović trenutno sedmi po broju odigranih utakmica, na OI bi mogao da preskoči Dejana Tomaševića koji ima 71 utakmicu, dok je ispred njega na petom mestu Nenad Krstić sa 77.

"Olimpijske igre su sam vrhunac sporta i drago mi je da imamo podršku javnosti. Što se tiče saigrača i ekipe, mogu da kažem da smo spremni za rad i prvenstvo, pričam mentalno, ne fizički još, za to je zadužen selektor. Drago mi je da smo i ovu godinu došli pripremljeni, nadam se da će nas povrede zaobići", rekao je Bogdan Bogdanović.

Kao što smo istakli Bogdanović je od 2013. godine u reprezentativnom pogonu. Propustio je samo jedno veliko takičenje od tada - Evrobasket 2022. godine zbog povrede. Sve ostalo što je Srbija igrala, mogla je da računa na beka Atlante, često je bio i najbolji član ekipe. Igrao je Evrobasket 2013. u Sloveniji, potom je bio na Mundobasketu u Španiji 2014. kada je osvojio srebro, bio je čovek sa loptom u rukama na Evrobasketu 2015. godine. Prve Olimpijske igra odigrao je 2016. u Riju kada je osvojio srebro, bio je najbolji igrač Srbije u Istanbulu na Evrobasketu 2017. kada smo ponovo bili drugi. Bio je najbolji strelac Mundobasketa 2019. godine i potom blistao 2023. u Manili kada smo napravili veliki uspeh i ponovo došli do srebra.

"Svako takmičenje je za sebe, teško, novo iskustvo. Nikada nisam gledao daleko unapred, nego idem dan za dan. Tako pristupam i ovom letu. Kao i svakog leta, i ovo treba da počnemo stvaranjem unutrašnje hemije, da budemo srećni i zadovoljni sa tim što imamo, tim društvom pre svega. Ne treba da se opterećujemo oko drugih stvari".

Srbija put Lila kreće 24. jula gde se igra prvi deo košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama.

NAJBOLJI STRELCI REPREZENTACIJE

1. Miloš Teodosić 1.057 (94)

2. Dejan Bodiroga 1.023 (85)

3. Bogdan Bogdanović 1.002 (68)

4. Nenad Krstić 933 (77)

5. Nemanja Bjelica 692 (84)

6. Predrag Danilović 640 (43)

7. Miroslav Raduljica 627 (58)

8. Dejan Tomašević 502 (71)

9. Predrag Stojaković 474 (29)

10. Željko Rebrača 469 (51)

* U zagradi odigran broj mečeva za reprezentaciju. Računaju se samo utakmice u kvalifikacijama i na velikim takmičenjima


tagovi

Bogdan BogdanovićMiloš TeodosićDejan BodirogaKSSkošarkaška reprezentacija SrbijePariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara