Frank Nilikina (©AFP)
Frank Nilikina (©AFP)

Vesterman o Nilikini: Odbrana primarni kvalitet, sad ga čeka veća uloga; Neka mu bude kao Egzumu

Vreme čitanja: 6min | ned. 23.06.24. | 17:37

“Lesorov primer je najsvežiji i najbolji primer, vidite gde je sada. On je prava vodilja za sve koji žele da dođu u Partizan, da izrastu u dobre košarkaše. Naravno, ako daju sve od sebe biće voljeni, dobiće sve što im treba i porašće im kvalitet“, kaže francuski plejmejker za Mozzart Sport

Velike promene u Partizan Mozzart Betu ovog leta dovele su do povratka Vanje Marinkovića, kao i dva interesantna potpisa - Franka Nilikine i Gabrijela Ifea Lundberga.

Danski reprezentativac je odbio poziv iz NBA lige i nije imao dilemu po pitanju dolaska u Humsku, dok francuski plejmejker dolazi posle nekoliko godina provedenih u najjačoj ligi sveta tokom kojih nije igrao mnogo. Sada će u crno-belom dresu kod Željka Obradovića dobiti šansu da digne kvalitet, povrati samopouzdanje i uhvati dobar zalet za eventualni povratak u sam krem svetske košarke jednog dana.

Izabrane vesti

Kadaje Frank Nilikina stavio paraf, mnogi su odmah pomislili da je u pitanju sličan tip igrača Danteu Egzumu. A, kada govorimo o francuskim košarkašima i Partizanu, lista je poduža i konekcija posebna. Prvi među njima bio je Leo Vesterman koji je 2012. kao 20-godišnjak stigao kod Duška Vujoševića i izrastao u plejmejkera evroligaškog kalibra. Nilikina sa Željkom može da izvuče pun potencijal i to kroz razgovor za Mozzart Sport potvrđuje nekadašnji miljenik navijača Partizana.

“Iskreno, malo me je iznenadio Frankov potpis“, ne krije Vesterman, pa obrazlaže:

“Iznenadilo me je iz razloga što smo nekoliko godina mi u Francuskoj gledali Franka u NBA ligi, a ne igra mnogo. Pitao sam se kada će doći momenat njegovog povratka u Evropu, da pokaže sav svoj potencijal. Sada je već prošlo nekoliko godina kako ne igra mnogo, nema ustaljen angažman, seli se iz tima u tim u NBA ligi“.

Sada ima dobru priliku da vrati karijeru na pravi put i napravi iskorak koji mu je možda nedostajao kada je odlazio u NBA ligu?

“Po meni je primer Dantea Egzuma u Partizanu nešto sjajno za njega. Mogao je da vidi na delu da možeš da se vratiš u NBA ligu ako igraš dobro i ako si posvećen. To može da bude put i za njega, ako bude želeo da se vrati u NBA. Kroz Egzumov primer može mnogo da nauči. Jeste on bio u Barseloni prvo, ali kada je došao u Partizan zaista je procvetao kao igrač i pokazao da ima kvalitet za najjaču ligu sveta“.

Sada se postavlja pitanje, da li je Frank zapravo igrač kakav je Partizanu nedostajao posle Egzumovog odlaska?

“Po meni su Dante, Pi Džej (Doužer) i Frank sličan tip igrača. Naravno, ima nekih razlika među njima, svako donosi nešto svoje, ali svako od njih može da doprinese mnogo timu, kada se koristi na pravi način. Iskreno, očekivao sam ovako nešto, pre ili kasnije“, zastaje francuski plejmejker i dodaje:

“Pre svega, Frank je sjajan defanzivac. U Francuskoj je naširoko bio prepoznatljiv po svojim defanzivnim kvalitetima, neko ko 'gine' u odbrani. Takođe se u poslednje vreme dosta popravio u organizacionom smislu, da kontroliše tim kroz napad. To će sada biti poseban izazov za njega. Sada će biti jedan od glavnih u timu, što nikada dosad nije bio. Zato i mislim da će biti ovo sjajna prilika, izazov za njega, da prihvati takav iskorak i ulogu. Nadam se da će se brzo uklopiti“.

Šta je to još što karakteriše Nilikinovu igru?

“On radi mnogo toga što se kroz statistiku ne vidi. Osim toga što je sjajan defanzivac, zna da kontroliše loptu i distribuira je saigračima, da igra timsku košarku. Poboljšao je i šut. Sada sve zavisi od toga kako će ga u Partizanu koristiti, ali može da donese i dosta toga u napadu. Ako se brzo adaptira na ovaj nivo košarke i novu ulogu, verujem da će biti jako važan. Znam da ima kvalitet, sada je samo bitno da prihvati ono što mu se nudi i veliku ulogu u velikom timu“.

Željko Obradović je nadaleko poznat po tome da je kroz karijeru imao i stvarao fantastične plejmejkere, koliko će to Franku pomoći da napravi taj sledeći korak?

“Željko ima izuzetnu karijeru i trofeje iza njega, ali najvažnija stvar kada je u pitanju Željko je ta da svaki igrač koji u nekom trenutku ode od njega, ide kao bolji košarkaš. Takođe uvek ima i lepe reči za njega. Videli smo u poslednje vreme primere Kevina Pantera i Zeka Ledeja, oni su zahvalni Željku na svemu i to su stvari koje on donosi u klub, to je ono što i košarkaši vide. Tačnije, vide šansu za napredak, za osvajanje titula, kao i mogućnost da rade sa trenerom koji pokušava da izvuče maksimum iz svakog igrača“.

To je verovatno svakom košarkašu važno kada bira klub?

“Naravno. Očekujem da će Željkov uticaj biti isti i sa Frankom. Guraće ga do granica, neće mu biti lako. Ali, pošto se vratio u Evropu, teško da je mogao da dobije bolju stvar za nastavak karijere, da dođe u klub kakav je Partizan, onu atmosferu i kod trenera koji zna kako da izvuče najbolje iz igrača“.

Bilo je jasno i ranije, ali sada se samo potvrđuje teza da između Partizana i francuskih košarkaša postoji posebna veza. Ti, Žofri Lovernj, Boris Dalo, Bandža Si, pa Matijas Lesor koji je kod Željka postao najbolji član idealne petorke Evrolige...

“Definitivno je tako. Svako od nas koji smo bili u Partizanu imamo da kažemo samo najlepše stvari. Rekao bih da sam otvorio vrata Partizana francuskim košarkašima i svi su igrali na visokom nivou. Partizan je sada u Francuskoj poznatiji zbog tog momenta rada sa našim košarkašima, mada je svima jasno da je to institucija na evropskom nivou, jedan od najboljih, istorijskih klubova. U Francuskoj je malo drugačije, nekima nedostaje predznanje o evroligaškoj košarci. Mi smo se potrudili da otvorimo drugima vrata Partizana, sada drugi ne razmišljaju dva puta kada dolaze odavde. Prihvataju ponudu jer znaju koliko smo svi dogurali. Naravno, Lesorov primer je najsvežiji i najbolji, vidite gde je sada. On je sjajan primer za sve koji žele da dođu u Partizan, da izrastu u dobre košarkaše. Naravno, ako daju sve od sebe biće voljeni, dobiće sve što im treba i porašće im kvalitet. To je 'win-win' situacija za sve strane“.

Iako nije igrao mnogo u NBA ligi i imao određenih problema sa povredama, selektor Francuske Vensan Kole ima poverenje u Franka Nilikinu...

“Prošle godine je odradio jako dobre pripreme sa reprezentacijom, a onda se povredio pred Mundobasket. Razlog tom poverenju je upravo ono što sam rekao, Frank zaista radi mnogo toga što se ne vidi kroz suvu statistiku. Svojom veličinom može da igra dobru odbranu na više pozicija, ima kvalitet sa loptom, atleticizam... Dragoceno je kada imaš takvog igrača u timu. To donosi reprezentaciji, uvek je igrao dobro za naš tim, ali sada bi potpisom za Partizan mogao da dobije još i važniju ulogu, pogotovo u napadu. I to mu je sada potrebno. Imaće više loptu u rukama, igraće pik'n'rol... Znam da sve to on može, ali na kraju dana ostaje samo to koliko će brzo da se adaptira“.

Koji bi mu savet dao, s obzirom da si i ti na neki način bio u njegovim patikama pre desetak godina?

“Vratiću se još jednom na Dantea... Imao je godinu u Barsi pre Partizana i odigrao jako dobru sezonu. Frank će sada ići direktno kod Željka, ali se nadam da će mu put biti isti kao Egzumu. Dante takođe nije igrao mnogo i bio povređen pre dolaska u Evropu. Znamo da je moguće da podigne kvalitet, sada je Franku neophodno da prihvati taj majndset da neće biti lako, da mora da se izbori sa tim, da treba da ostane čvrst do kraja i siguran sam da će imati mnogo uspeha sa Partizanom“, završava Vesterman javljanje za Mozzart Sport.



tagovi

Frank NilikinaLeo VestermanKK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaABA liga

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara