Nikola Jokić (©Reuters)
Nikola Jokić (©Reuters)

Svet nije slep, ima oči: Noćna mora skoro oživela! Beskonačno srpsko srce i proameričko suđenje

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.08.24. | 00:34

Svitala je era nove zore u košarci, ali se nokautirani tim SAD vratio iz stanja očaja...

Na košarkašku poeziju Srbije u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu teško da bilo ko može da ostane imun, da ga makar malo ne takne. Za prikazano – kapa dole. Drim-tim je bio na konopcima, nedostajao je samo završan udarac i mnogima je šoirom sveta jasno da bi do njega došlo da je kriterijum suđenja bio drugačiji. Ne u korist srpskih košarkaša, nego samo pravičan.

Kada se izgubi – teško je, boli. I često se ne rezonuje racionalno, na pravi način, jer emocije znaju svašta da probude u čoveku. Ali, pojedini svetski mediji suarbitražu u polufinalu ocenili kao proameričku. Nisu se svi bavili njome, ali su u globalu oko jednoga saglasni: Srbija je najveća američka noćna mora.

Izabrane vesti

Bila još od Indijanapolisa i ostala. I nije Amerikancima baš bilo svejedno dok je razlika bila dvocifrena.

„Niti jedan tim, niti jedan igrač nije izazvao veću zabrinutost od Jokića i Srbije. To je bila osnova za poziv Džoelu Embidu, ali i regrutovanje Stefa Karija, Lebrona Džejmsa i Kevina Durenta da obezbede još jedno zlato. To je držalo Stiva Kera i njegov stručni štab, bez obzira na prethodnu pobedu na Olimpijskim igrama. Bila je to noćna mora koja je skoro oživela. Tim SAD je upadao u klasične zamke, koje dovode do istorijskih promena, ali su se budući članovi Kuće slavnih iskupili povratkom iz snova i ostavili neizbrisiv trag“, piše u tekstu ESPN.

Hvalospeva na račun Srbije manje je bilo u Asošiejted Presu...

„SAD su zaostajao 17 poena u prvom poluvremenu, prilikom odlaska na odmor razlika je bila 11 poena. Najveći uspeh koji je američki tim uspešno prebrodio sa NBA igračima još od 1992. godine“.

Zato su španski mediji opleli.

„Legendarni Kari ostavio drim-tim u životu i odveo ga u finale, spektakularan povratak“, naslov je Marke, a u tekstu, između ostalog, stoji:

„Nadima drim-tim niko nije olako i tek tako zaradio. Amerika je u finalu Olimpijskih igara u Parizu nakon pobede protiv ogromne Srbije u jednoj od najboljih utakmica viđenih na olimpijskom turniru, jedna od najboljih u istoriji Igara. SAD je u potrazi za zlatom nakon najvećeg testa koji je mogla da ima, a beskonačno srpsko srce nema šta da izgubi“.

Najdirektniji po pitanju suđenja je katalonski Mundo Deportivo.

„Srbija predvođena Pešićem i Jokić su dominirali veći deo meča protiv SAD, legendarni Kari i proameričko suđenje sprečili iznenađenje... Svitala je era nove zore u svetskoj košarci, osvetlili su je zvezda Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović, podstakao ih je pronicljivi mudrac Svetislav Pešić, ali se nokautirani tim SAD vratio iz stanja očaja“.

A, ovako su videli utakmicu mediji iz regiona...

„Srbi su vodili gotovo celu utakmicu, iz četvrtine u četvrtinu su povećavali prednost, ali je SAD odigrao fantastičnih poslednjih deset minuta i stigao do pobede vredne finala. Ekipa Svetislava Pešića je bila nadomak senzacionalne pobede nad jednom od, po mnogima, najjačih timova SAD u istoriji“, piše hrvatski Index.

Ostali nisu zalazili mnogo u detalje. Naslov u Sportskim novostima je: „Neviđena drma u Parizu! Srbi u epskom meču prosuli +17, Amerikanci u finalu Olimpijskih igara“; dok je kod 24sata: „Srbija držala Amerikance u šaci, pa stala kad se lomilo. Drim-tim došao na korak od zlata“.


tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2024Pariz 2024košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija SAD

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara