Marinković, Gudurić, Mitrović, Avramović i Petrušev (©MN Press)
Marinković, Gudurić, Mitrović, Avramović i Petrušev (©MN Press)

Srbija prvi put startuje kvalifikacije bez novih lica, neka se pobednička tradicija nastavi

Vreme čitanja: 8min | pet. 23.02.24. | 09:11

Svetislav Pešić sa dobro poznatim i već oprobanim snagama kreće po Evrobasket, mogli bismo sada da popravimo utisak u odnosu na pre četiri godine

Malo pre nego što je završen žreb, Srbija je dobila jasnu poruku da će do Evrobasketa 2025. godine morati preko starih rivala - Finske i Gruzije. U odnosu na kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2022, jedina razlika je u tome što će umesto Švajcarske rival biti Danska.

I pre četiri godine predigru za kontinentalno prvenstvo otpočeli smo protiv Finske i Gruzije, s tim što smo prvu igrali kao gosti i tada smo na selektorskom debiju Igora Kokoškova ubedljivo slavili u Espu (80:58), dok smo na parketu dvorane Aleksandar Nikolić osetili hladnokrvnost Tadeusa Mekfadena koji nam je ubacio 33 poena uz sedam asistencija.

Izabrane vesti

U nove kvalifikacije ulazimo protiv istih protivnika i sa promenjenim domaćinstvima, sa nadom da će učinak da bude drugačiji, odnosno da sa dve recke napravimo veliki korak ka konačnom cilju. Ne bi za Srbiju toliko loše bilo ni da uzme jednu pobedu zbog činjenice da je Finska kao jedan od četiri domaćina već siguran učesnik završnice, ali svaki pozitivan rezultat nas ozbiljno približava društvu od 24 najbolje reprezentacije na Starom kontinentu. Osim toga, uvek smo novi ciklus pred velika takmičenja otvarali pobedama, pa bi bilo dobro da se ta tradicija nastavi...

20.00: (1,03) Srbija (28,0) Finska (12,0)

U danu kada dočekuje Finsku (RTS, 20.00), Svetislav Pešić pred sobom već ima jasnu sliku sa kojim će snagama izaći na megdan i odmah je jasno da Srbija prvi put kreće u kvalifikacije bez novih lica! Svi igrači koji su na raspolaganju iskusnom stručnjaku već su prošli njegov sistem i dobro znaju šta se od njih traži i očekuje. Ovakav benefit omogućio je dogovor Fibe i Evrolige. Podsetimo, ova sedmica bila je bez programa elitnog klupskog takmičenja, pa su reprezentacije dobile širinu da obezbede usluge najkvalitetnijih košarkaša sa ove strane Atlantika.

Selektor Pešić je za ovo okupljanje pozvao desetoricu evroligaša, Aleksu Avramovića, Balšu Koprivicu, Vanju Marinkovića, Dejana Davidovca, Luku Mitrovića, Marka Gudurića, Ognjena Dobrića, Ognjena Jaramaza, Uroša Trifunovića i Filipa Petruševa. Možda i važniji detalj od broja reprezentativaca iz Evrolige, jeste broj onih koji su u Manili pre samo malo više od pet meseci osvojili srebrnu medalju. Njih sedmorica (Avramović, Marinković, Davidovac, Ristić, Gudurić, Dobrić, Petrušev) i sada čine jezgro Srbije, što je i te kako bitno za realizaciju taktičkih zamisli. Pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da smo svaki put kvalifikacije za velika takmičenja počinjali sa bar jednim, čak i mnogo više onih kojima su to bili prvi minuti za nacionalni tim. Izuzetak je Dušan Beslać koji je dosad samo trenirao sa ekipom, ali dobro zna kakvi su zahtevi selektora.

--------------------------------

DEBITANTI SRBIJE U PRETHODNIM KVALIFIKACIJAMA

SRBIJA - AUSTRIJA 85:64

(24. novembar 2017, prvi meč kvalifikacija za Mundobasket 2019)

Debitanti: Aleksa RADANOV, Vanja MARINKOVIĆ, Dejan TODOROVIĆ, Stefan PENO, Ilija ĐOKOVIĆ.

Ostali debitanti kroz kvalifikacije: Sava LEŠIĆ, Aleksa AVRAMOVIĆ, Stevan JELOVAC, Ognjen DOBRIĆ, Ognjen JARAMAZ, Nikola JOVANOVIĆ.

--------------------------------

FINSKA - SRBIJA 58:80

(20. februar 2020, prvi meč kvalifikacija za Evrobasket 2022)

Debitanti: Dejan KRAVIĆ, Dalibor ILIĆ, Rade ZAGORAC, Uroš TRIFUNOVIĆ, Nikola REBIĆ.

Ostali debitanti kroz kvalifikacije: Stefan ĐORĐEVIĆ, Dragan APIĆ, Boriša SIMANIĆ, Filip PETRUŠEV, Stefan POT, Marko LUKOVIĆ, Luka AŠĆERIĆ, Marko JEREMIĆ, Marko RADOVANOVIĆ / Jovan NOVAKNemanja NENADIĆ sedeli na klupi, nisu ulazili u igru.

--------------------------------

SRBIJA - LETONIJA 101:100

(25.novembar 2021, prvi meč kvalifikacija za Mundobasket 2023)

Debitanti: Dušan RISTIĆ, Alen SMAILAGIĆ, Marko JAGODIĆ KURIDŽA.

Ostali debitanti kroz kvalifikacije: Nikola ĐURIŠIĆ, Balša KOPRIVICA, Aleksa USKOKOVIĆ, Nikola JOVIĆ / Dušan BESLAĆ i Radovan ĐOKOVIĆ sedeli na klupi, nisu ulazili u igru.

--------------------------------

Kada već pišemo o novajlijama, svoju prvu utakmicu sa kapitenskom trakom na ruci odigraće Luka Mitrović. Posle Marka Jagodić Kuridže, Vladimira Lučića i Bogdana Bogdanovića, centar Crvene zvezde dobio je najodgovorniju funkciju za koju je već pokazao da je zreo i spreman. Za neke će susreti sa Finskom i Gruzijom biti dobra šansa da povrate samopouzdanje i uhvate ritam pred završnice klupskih sezona, neki da pokažu lidersku crtu i da imaju kvalitet da budu predvodnici ove ekipe, a iznad svega stoji rezultat, ma kakva igra bila. Kroz prethodne kvalifikacije videlo se da kvalitet igre u istim nije merilo onoga što Srbija realno može, jer su se često kroz 'prozore' menjale postave, što je zahtevalo dodatno vreme za uigravanje. Sada tih problema ne bi trebalo da bude...

O PRVOM RIVALU - FINSKOJ

Finci u olimpijsku godinu ulaze sa mirom garantovanog mesta na Evrobasketu, s tim da su pred njima kvalifikacije za Olimpijske igre. Iz tog razloga su svaki trening u utakmica važni za ekipu i selektora Lasija Tuovija. Vukove čeka nezgodan put, preko Španije do Pariza, mada ne treba otpisati ni Poljsku i Bahame koji su se u južnoameričkim kvalifikacijama pokazali kao jako dobar tim uz NBA igrače...

Selektor Tuovi gradi svoje ime radeći kao pomoćnik u stručnom štabu Luke Bankija, u Virtusu iz Bolonje. Odlično poznaje Ognjena Dobrića i Toka Šengeliju, koje će sresti u ovim kvalifikacijama. On je za prve dve utakmice pozvao takođe 15 igrača, uz jaku bazu onih koji su nastupali na Mundobasketu. Predvodnik ekipe je iskusni Sasu Salin, zatim su tu Henri Kantonen, Mikael Jantunen, Elijas Vantonen, Aleksander Madsen, Edon Madžuni, Ilari Sepala i Jakob Grandison. U sastavu su još Topijas Palmi koji je nastupao na Evropskom prvenstvu u Pragu i Berlinu, zatim Danijel Dolenc koji je saigrač Henrija Kantonena u litvanskom Mažejkjaju, prvi strelac Tubingena Atu Kivimaki, defanzivni specijalista Remu Raitanen iz španskog Kaseresa, Maks Beselink je nedavno debitovao u Belgiji, kao i novajlije Lukas Vara, na poziciji centra, odnosno mladi Olavi Sutela koji je prekomandovan iz mlade reprezentacije.

Sasu Salin je nesumnjivo najpoznatije ime ove selekcije. Saigrač Dušana Ristića iz Tenerifa ima solidnu sezonu iza sebe. U FIBA Ligi šampiona igra gotovo 20 minuta uz prosek od 7,7 poena i čak 41 odsto za tri uz 2,3 pogotka! Uz to beleži i dva skoka, po 1,3 asistencije i ukradene lopte, te manje od jedne izgubljene lopte po meču. Istina, veću minutažu ima u Ligi šampiona nego u ACB ligi, ali svakako je čovek od poverenja, pogotovo u reprezentaciji gde mu trenutno nema ravnog po kvalitetu i iskustvu.

Henri Kantonen je još jedan polivalentni igrač na spoljnoj poziciji. Nema naročito jaku karijeru, posle godina provedenih u domovini oprobao se u Francuskoj drugoj ligi gde nije blistao, pa se vratio kući gde je igrao za Kauhajoki, da bi od ove sezone prešao u Mažejkjaj gde prosečno daje 6,8 poena, uz 2,8 skokova i 2,3 asistencije. Nije se pokazao kao naročiti šuter, ali može da pokrije pozicije beka i niskog krila, što daje Tuoviju više mogućnosti. Prva opcija na krilu biće Mikael Jantunen. Košarkaš Pariza krcka svoju prvu godinu u Evrokupu i to sa vrlo dobrih 7,5 poena i gotovo četiri skoka za nešto više od 20 minuta na terenu. Trojke puca sa 37,5 odsto uspešnosti i taj detalj posebno se naglašava jer je upravo brza košarka sa dosta ispaljenih lopti jedna od glavnih odlika finske reprezentacije. Jantunen polako gradi stepenice ka najvećoj evropskoj pozornici, jer je po povratku sa koledža igrao odlično za Ostende iz kojeg je prešao u Trevizo da bi stigao do ambicioznog Pariza koji takođe želi u Evroligu.

Elijas Vantonen je još jedan košarkaš iz ACB lige, te takođe jedan od onih koji može da igra na više spoljnih pozicija. Vratio se u Manresu posle ne preterano dobre godine u Nemačkoj, ali su mu brojke u padu. Ipak, kako nema boljih opcija i jedan je od standardnijih reprezentativaca, Tuovi veruje u njega. Aleksander Madsen je centar sa kojim će morati da se nose naše 'petice'. Poslednjih godina uglavnom je nastupao za VEF Rigu, u kojoj je počeo i ovu sezonu pre nego što je prešao u Andoru u poslednjim danima 2023. i još hvata zalet. Za novi klub odigrao je samo pet utakmica, mada uz 18 minuta na terenu. Prva je skakačka opcija za ekipu i to mu je glavni kvalitet. Slučaj Edona Madžunija je mnogima dobro poznat. Njegovi roditelji su Albanci iz Kosovske Mitrovice, imao je poziv takozvane reprezentacije Kosova da zaigra, ali je odbio, a za Finsku je nastupao na prošlom Evrobasketu i Mundobasketu. U Svetskom kupu je doprinosio sa 7,2 poena i 3,8 asistencija, dok je u francuskom Portelu jedan od vodećih strelaca sa 11,1 poenom i 36,1 odsto za tri. Ilari Sepala i Jakob Grandison su takođe važni igrači Tuovijeve rotacije.

Kada se podvuče crta, Finska nije za potcenjivanje. Ne bi trebalo je se plašimo, ali ni da mislimo kako je pobeda unapred zapisana. Duel na otvaranju kvalifikacija može i mora da posluži kao jak uvod u ono što nas čeka u Tbilisiju, gde bismo na papiru moogli da imamo teži posao...

--------------------------------

O KVALIFIKACIJAMA ZA EVROBASKET 2025

Ovo je prvi od tri termina namenjen za reprezentativne kvalifikacije, u kojima učestvuju 32 reprezentacije (Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Nemačka, Velika Britanija, Grčka, Mađarska, Island, Izrael, Italija, Letonija, Litvanija, Crna Gora, Holandija, Severna Makedonija, Poljska, Portugalija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Turska, Ukrajina). Ekipe su raspoređene u osam grupa sa po četiri učesnika.

Kao domaćini, Kipar, Finska, Poljska i Letonija automatski su kvalifikovani za finalnu rundu takmičenja. Grupe u kojima se nalaze domaćini, što je slučaj i sa našom, dalje prolaze dve najbolje plasirane reprezentacije uz Finsku. U ostalim grupama, kartu za Evrobasket osiguraće po tri selekcije.

Posle ovog 'prozora' sledeći je zakazan za period od 18. do 26. novembra, dok se poslednji igra od 17. do 25. februara 2025. godine. Orlovi 21. novembra gostuju Danskoj, koju zatim dočekuju tri dana kasnije. Za kraj ostaju putu u Finsku 21. februara i duel sa Gruzijom 24. februara, čime zatvaramo kvalifikacije.

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET 2025 (FEBRUARSKI PROZOR)

Četvrtak:

GRUPA A

Slovenija - Ukrajina 87:73

/Prepelič 30 - Kovlijar 23/

Portugalija - Izrael 70:72

/Vilijams 18 - Ginat 17/

GRUPA B

Island - Mađarska 70:65

/Hermanson 17 - Goloman 12/

Italija - Turska 87:80

/Meli 17 - Biberović 27/

GRUPA C

Slovačka - Španija 60:75

/Brodzijanski 17 - Obasohan 22/

Španija - Letonija 75:79

/Brizuela 16 - Lomaš 18/

GRUPA D

Švedska - Bugarska 84:70

/Pancar 16 - Miler Mekintajer 21/

Nemačka - Crna Gora 85:61

/Da Silva 19 - Peri 16/

Petak:

GRUPA E

18.00 Kipar - Bosna i Hercegovina

20.30: (1,12) Francuska (22,0) Hrvatska (6,75)

GRUPA F

20.00: (1,20) Grčka (19,0) Češka (5,00)

20.30: (1,35) Velika Britanija (16,0) Holandija (3,50)

GRUPA G

18.30: (2,55) Danska (14,5) Gruzija (1,60)

20.00: (1,03) Srbija (28,0) Finska (12,0)

GRUPA H

Četvrtak:

Litvanija - Poljska 83:64

/Olisevičijus 20 - Sokolovski 26/

Petak:

19.00: (2,70) Severna Makedonija (14,5) Estonija (1,55)


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Evrobasket 2025Svetislav Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara